Прегледи: 7560 - Коментари: 7
Феноменът Бисер Димитров

Феноменът Бисер Димитров

Основният мой довод "за" Бисер Димитров е, че дори и сега - в този момент, час и ден - ние се свързваме с вас, благодарение на хора като него.

Не мога да зная защо Андрей Луканов /макар произходът му вече да е потвърден/ не понасяше Бисер, преследваше го криминално и икономически, опитваше се дори и извън България - във Франция или САЩ - да използва връзките на племето си, за да изолира ИКТ-експерта и производителя, да го вкара в затвора по всякакъв начин или поне да го ограничи максимално. Петър Христозов, бивш разузнавач от Висшето съветско разузнаване и български писател /+ виден играч в съвременната ни политическа манипулация/ твърди, че Андрей Карлович е бил против Димитров заради това, че бил от кръга на Огнян Дойнов. Моите дълбоки уважения към другаря господин Христозов, но това е най-малкото наивно или манипулативно обяснение.

Наш дълг е да видим в по-голяма дълбочина фактите около Бисер Димитров, защото той е голям, значим, решаващ български феномен. Наистина "Явлението Бисер Димитров" почти не присъства във "водещите медии", не му се обръща не само достатъчно, но дори и минимално внимание, повечето "млади дългобедри журналистки", че дори и мастити медийни "експерти" заобикалят проблема.

Изумително! В най-тежките за народа и страната години на прехода Бисер Димитров се върна в България и каза буквално почти следното: "Не искам ни пари, нито преференции! Дайте ми само възможност да разгърна високотехнологично производство и само за година държавата ще печели най-малко по $ 500 мил. Имаме кадрите, почти всички суровини, удобно географско положение - ще станем модерна и богата държава."

Хората на Луканов, но и не само те - ще стане ясно кои още - направиха всичко възвожно и прогониха най-ценния за България специалист в САЩ. Там в "Силиконовата долина" /"Меката на американската ИКТ-индустрия"/ в Калифорния в момента Бисер Димитров печели за американски концерн два и повече пъти от $ 500 мил на година. Впрочем, въпреки американските и българските си гонители той е помогнал в родния му Белоградчик да произвеждат преносими стационарни телефони и поне няколкостотин българи имат работа - което значи не само хляб и "оцеляване", но и самоуважение и желание за развитие - най-важните неща за една държава.


Защо е така ценен Бисер Димитров? Статистическите изследвания на всички световни агенции показват, че най-ефективен е трудът във високотехнологичните производства. Един средностатистически работник на Бил Гейтс произвежда за единица време толкова стока в единици като долари, колкото: 20-40 /средно 30/ работника в машиностроенето, колкото 35 в металургията, колкото 55 в туризма, колкото 60 в услугите, колкото 200 фермера /при това става въпрос за Америка, където пак високотехнологичното въоръжаване на село е в пъти повече от България!/. Тази статистика се потвърждава и от значимостта на индекса на "Насдак", който съдържа преди всички фондови данни тъкмо за модерните промишлени производства.

Макроикономически потвърждението е абсолютно: най-слабо развите в световната икономика са Сиера Леоне и Бангладеш, където над 95 % от стопанството е земеделие и животновъдство, а в Хонконг, Сингапур или Исландия например, селскостопанското производство клони към 0 %. Целият икономически възход на Източните "тигри" - Япония, Южна Корея, Тайван, Малайзия, както и на Индия, Китай и Виетнам се дължи на мощното високотехнологично производство. Южна Корея, например, до 1949 г не е имала и половин километър асфалтиран път, над 80 % от хората са живеели в селата, много и със сламено-кирпичени покриви, а сега?

Преди Дън-сяо Пин, китайците ходеха със сини ватенки, а когато той каза своите 4 принципа: 1.Високотехнологична модернизация на промищлеността, 2.Високотехнологична модернизация на армията, 3.Високотехнологична модернизация на духовната сфера и на науката и 4.Високотехнологична модернизация на селското стопанство - от изостанал Китай вече е 2-та икономическа сила в света!

Но откъде накъде да ходим през девет планини в десета? Тук в Европа, две страни имат в последните 20 г най-рязък, не в %, а в пъти икономически ръст - Ирландия и Финландия. И двете държави си губеха времето в селско стопанство и лека промишленост, но когато /благодарение и на самия Бил Гейтс, който е ирландец/ ирландците създадоха мощна високотехнологична индустрия, а финландците благодарение на "Нокиа" "Хонка" и още 3-4 подобни фирми заляха пазара с телефони, елуреди, модерни стоки за бита и пр. от най-бедните страни в Европа, сега са сред 5-те най-богати. Например, средният доход през 70-те години в Ирландия е бил около 35 % от този в Обединеното кралство, а днес ирландците печелят /разбирай и произвеждат/ с 15 % повече от англичаните /въпреки финансовата спекулация на Англия, доведена до съвършенство спрямо чуждите икономики/. Доходите на финландците преди 30 години са били с около 30% по-ниски от тези в Евросъюза, а през последните 5 години са с 30 и повече % по-високи /без да включваме новите членки/.

Когато преди Парламентарните избори през 2005г казах на Волен Сидеров, че решаващото за спасението на България е точно високотехнологичното й развитие, той изцяло се съгласи.

Трябва отнякъде да се почне. В България за последните 8-10 г, например, са закупени над 500 хил климатика. Защо вместо да инвестират парите си в неефективни молове /печалбата е за чужденците/, ужасяващи комплекси по Черноморието и по планинските ни курорти /+ унищожението на природата и така на туризма/ един от новите ни богаташи не се сети да произвежда новите типове климатици. Имаме металите, суровините, евтина и квалифицирана работна ръка, подходящи места във Варна, Русе, Габрово, Радомир, Ямбол, Сливен, Враца и още, и още...

А Бисер Димитров, опитният експерт и в производството, и в маркетинга, и в световното икономическо "общуване" е добре дошъл, както и всеки като него. Да не говорим, че в едно модерно производство се работи на закрито, в добра въздушна и температурна среда, с бяла риза и костюм ако ти се ще, без да се изтощаваш физически и психически, без шумове, чалги, простащини и пр. После - я тенис, я туризъм, я виличка с градинка. И това не е мечта, а реалност там, където допреди 30 - 40 г са били небогати като нас - например в Малайзия или Испания.

Главният враг на нашия просперитет е Западът - те искат там да се произвежда ефективно, модерно, високотехнологично и тук да продават стоките си, даже, ако може най-скапаните и демодираните. Да си спомним как англичаните се опитаха да произвеждат у нас и да ни продават морално остарелите си "Роувъри"... Даже и хората на Костов им казаха: Аман, момчета! Ресто и стига.

Този - само модерният е пътят на България.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Проблем = 1     Дата: 2008-07-02 20:52:23    
Статията е невероятна. Откога чакам нещо такова да се появи в централната преса.

2. Потребител: български наивник     Дата: 2011-01-14 17:59:16    
А и вие ли повярвахте на големите му приказки-елате сега да видите какво остана от този завод.Криминалното му братле-двоен убиец-как командува банда цигани да режат на скрап супер скъпи и нови машини,отгладувани от аборигените
за да си плати кръвнината.
Стигнаха до там,че разбиват панелите,за да вадят арматурата-това е Вашия спасител на майка България ,гениалния бизнесмен във висшите технологии,личен приятел на Арни /Шварценегер/-познати приказки нали?!
Елате и вижте! Остап Бендер ряпа да яде!

3. Потребител: SK     Дата: 2011-01-26 10:25:37    
Добра статия. Към автора на статията:
Бисер Димитров обеща ли ти 200 долара за нея и после плати ли ти? Или още чакаш ... ;=)

4. Потребител: Антикомунист     Дата: 2011-05-12 17:44:45    
Абе тоя е комуняга, тип честен частник и го търсят за криминални изяви не само в България, но и в други страни на Европа, както и САЩ.

5. Потребител: s     Дата: 2017-01-05 16:40:56    
беше мошеник от класа

6. Потребител: Директор     Дата: 2017-01-05 17:21:09    
Уникален тарикат беше - Бог да го прости!
Има доста верни неща, но най-вярното, което и сега е актуално е: "Главният враг на нашия просперитет е Западът - те искат там да се произвежда ефективно, модерно, високотехнологично и тук да продават стоките си" и ние да сме бананова република.
Пазете се от "приятелите ви в Европа" момчета и момичета.

7. Потребител: padin     Дата: 2017-01-05 18:51:00    
Бисер беше действително уникален тарикат. Не съм сигурен да е от Белоградчик, но при откриването на Реиновирането на Телефонният завод преди много години, посрещнат е като месия, пристига в завода с американския посланик с въртолет. Между другото - полета още не е платен!