Прегледи: 3260 - Коментари: 0
Добри хора редят Биенале 2008

Добри хора редят Биенале 2008

Днес в Градската художествена галерия от 11,00 часа се проведе сравнително спокойна пресконференция.

А има ли нещо по-неспокойно и по-борческо от изкуството? Съвременното градско общество, т.е. снобите не обичат по-бурните звуци, багри и слова - те искат всичко да се лее като леко вино в еротично-блудкав американски филм.

Общо взето, на фона на мизерията у нас, циганските банди, атомната бомба върху Хирошима, Холокоста на САЩ над Афганистан, Ирак, Сърбия, България и цяла Латинска Америка през цялото време се говореше за нещо друго. За чувствата на хората, които не били нищо, но давали мисли.

Да започна с добрата новина, все пак. Доста работа е свършила Община Варна, респективно Румен Серафимов. Освен че се е борила с невежеството и гьонсуратлъка на Комисията по култура в Общинския съвет, успяват да съберат още 30 хиляди арт "парасъ", минимално необходими за уреждането на Биенале на визуалните изкуства "Август в изкуството - Варна 2008". Докато преди години е имало група от уредници, вкл 7+7 българи и чужденци, сега има един куратор. Много добър човек, макар че добротата не е достатъчна дори в семейството. Филип Зидаров е сътворил логото на Биеналето - Локално/Глобално. На въпроса на националистБг.ком защо не е Самобитно/глобално специалистът ни заобяснява, че всяко локално било нов център на глобалното, а това ги преминавало едно в друго. Същността на нашия въпрос беше коренно различна, че нито едно самобитно не е в състояние да бъде всеобщо, а глобалното е унищожител на самобитното и локалното, както всепоглъщащата Медуза. Но нейсе - кураторът обясни добросъвестно тежката свършена работа. Концепцията е да се дава повече пространство на отделните творци, за да се постигне по-цялостно разбиране на авторите.

Самото Биенале ще представи от утре 7 август до 17 септември инсталации, видеоарт, пластики на отрито, пърформанси, творби със светлина или пушек. Ще бъдат представени 96 български и 91 чужди създатели - общо 187. Интересно ще е събитието "Видеохолика" - където автори от 47 страни ще бъдат събрани във важното за тях.

Всъщност това е шестият Фестивал или Биенале, името е без значение, в което варненци и други ще видят тенденции /доколкото ги има/ в нашето и световното визуално изкуство. Цветан Кръстев от журито спокойно обясни как е отхвърлял творби, които не отговарят на регламента. На едно по-младо момче, Нено, зададохме въпроса защо толкова държи на чуждите автори. Добрият човек пламенно и вдъхновено отговори, че ние сме се били затворили през последните 50 години и нищо не сме създали в изкуството. Само сме подражавали на Запада и то със закъснение. Трябва да си признаем, че даже националистБг.ком не е давал такава гръмка и унищожителна оценка за подражателстващите български творци. Хубаво, че не го чуха самовлюбените наши художници, как така, нима те са нищо - а Западът е всичко? Излиза така от неговите думи. Защото ако някои известни нам особи го бяха чули, щяха да вземат инсталациите си в ръце. И да ги използват като камъни, както са убивали блудниците си през Христово време.

Впрочем, споменаха, че световно /не/известният Симеон Меркадо - евреин от български? произход бил участник сега. Ако е добър човек, ще го измерим с хуманистичен аршин, ако е ционист, ще го разрежем с анализ глобално и особено локално по слабите му местенца. Пък и без нашите въпросчета Пресконференцията днес беше като ястие без сол.
Утре май няма да има наш човек на обявената от 12,30 пресконференция, но сме убедени, че задочно ще ни отговарят ли, отговарят. Нека си чешат езиците, ние знаем повече отговори.

Нека да си кажем и нашето мото, на националистБг.ком - "Обичай България като себе си - това е то Законът и Пророците". То това е и истинското мото на изкуството.

Потребител:


Коментар: