Прегледи: 4864 - Коментари: 0
Олигархията-престъпник руши подводната култура

Олигархията-престъпник руши подводната култура

Покъртителни подводни картини представиха днес на Пресконференция от 12,00 в ДКС Варна група развълнувани учени.

През 2001 г по идея на проф Балард се откриват над 30 обекта по по-дълбоките части на Черно море, примерно до 100 и малко повече метра дълбочина. Направени са тогава снимки на изцяло запазен корабен товар от амфори, на 81 м дълбочина. През 2008 г със специален батискаф експедиция, свързала 2 подводни проекта, отново слиза да види кораба. За съжаление трал е минал над/по амфорите, начупил е няколко, охлузил и напукал още. Напуканите глинени съдове се разхеметизирват и така се губят и артефакти и археологическо богатство.

Какъв е основният проблем? Всички учени обвиняваха държавата. Но кой е държавата?

Защо и богатите, и бедните рибари рушат без капка угризение изключително ценното подводно културно наследство? Когато гуруто на българските работодатели Божидар Данев измолва/заповядва от Правителството двойно намаление на данъчното осигуряване за богатите - каква е неговата идея? Че обикновените, трудовите хора могат да поемат масрафа на олигархията. Как реагира народът, когато знае, че около 2,5 млрд лв осигуровки ще бъдат взети от тънкото му портмоне? Той просто мрази всеки богат, всеки властващ. Решава да си отмъсти, защото наглостта на олигархията не опира само до 2,5 млрд лв осигуровки. Той вижда новите дворци, вили, скъпи автомобили на Българските новобогаташи и не им работи, руши всичко, що не е негово. Обикновеният българин интуитивно, асоциативно идентифицира, определя държавното не за свое, а за "богаташко".

Той има един израз - "Те"! Затова гази тревата, изхвърля боклука от блоковете в комплексите от балкона си, не спазва правилата за уличното движение и разбира се - трали крайбрежните води - колкото се може по-унищожително. Този среден обикновен българин възприема археологическите находки като "хоби" на Людмила Живкова или поредното ограбване от богатите. Чувал съм един таксист да казва кратко и ясно: "Каква ти е файдата?"


Затова всички учени коментираха, че и сега имало закони, но няма контрол. Достатъчно е една престъпна групировка да направи едно масово тралене - какъв пример и то отмъстителен ще последват обикновените бедни рибари? Така и олигархията не разбра, че дори един ограбен грубо и алчно лев от народа, ще се обърне като финансов и поведенчески бумеранг точно срещу тяхното нагло богатство. Оттам идват и например така модерните в последно време отвличания за пари.

Иначе представените подводни археологически проекти "Трамариск" за 215 хил и "Респонт" за 300 хил лева са чудесни. С болка Д-р Илия Щирков, Д-р Христина Ангелова, доц Камен Порожанов и Теодор Попов - видни български учени и /подводни/ археолози удариха камбаната на страшната тревога за съдбата на находките по дъното на Черно море. Определиха д-р Балард като човек не с археологическо, а с "търговско" поведение. Към нашите учени се присъедини и Юри Стоянов - Директор на Института за източни средиземноморски проучвания към Британския научен музей.

Какво трябва да се направи веднага! Бързо може да се сложат "студени мини" - бетонови блокчета около корабите. Гранична полиция да патрулира денонощно. Един бивш археолог с възбуда поясни, че вече в 12 часа на обяд е видял тралене на 2 малки кораба. Да се активизират местните морски клубове, където има честни хора, които да сигнализират веднага по телефони. Да се направят поне 2-3 предавания по централните медии, където да се покажат не само подводните обекти, но и хванати и дай Боже осъдени крадци и унищожители на подводните артефакти. Честните хора в България, по черноморските общини да се хванат за ръце и да спрат с дух, воля и действия това престъпно бедствие.

Що се отнася до рибарите и вредата от рапаните - техните проблеми в никакъв случай не могат да бъдат за сметка на хилядолетното подводно културно свръхбогатство. Да видим имаме ли Гранична полиция или апатична беззъба безкорабна службичка!

Дано спасим това, което е нашата памет и нашето безценно финансово и културно наследство.

2008 г
Потребител:


Коментар: