Прегледи: 9167 - Коментари: 3
Насилието в училище ескалира

Насилието в училище ескалира

Днес от 11,00 в ДКС Пресконференция за нарастващата агресия в семейството и в училище дадоха отговорните за това във Варна институции.

Най-много говори Христофор Зюмбюлски - координатор на SOS "Семейства в риск". Имаше два най-възлови момента в неговите няколко изказвания - за нарастващата агресия в училище и за липсата на "обръщаемост". Това понятие означава буквално, че жертвите на домашното или дори училищното насилие не търсят подкрепа и не информират властите за своята драма.

Журналистите чинно и интелигентно зададоха своите въпроси, но националистБг.ком остана с тягостното чувство за някакво поне 50 % безсмислие на днешната Пресконференция. Защото - как и къкъв проблем ще се реши, ако говорим за превенция и борба срещу насилието в училище - а то реално се увеличава? Защото - какъв е смисълът от Закона за защита от домашното насилие - когато поради патриархални или новонастъпили икономопазарни зависимости жертвите в семейството не смеят да се оплачат, а някои и да гъкнат? Тръгваме и по друга гореща следа - тази Пресконференция е свързана с идващия 12 август - Международния ден на младежта.

Целта на събраните институции е да спрат/намалят агресията в дома, училище, работата, на пътя, в медиите. Затова бяха дошли и Пламен Колесниченко - Главен експерт в Дирекция "Младежки дейности и спорт" в Община Варна, Йордан Дянков - регионален представител на ДАМС и Ирена Петричева от ОДП - Варна, впрочем, в полицейската си носия.

С няколко думи се оформиха 3 възможни борци:
-гражданските организациии
-държавна и местна власт
-личностите

Като някакво шоу цялата седмица до 12 ще бъде изпълнена с различни мероприятия - 2 приемни на адреса на фондацията - на ул "Славянска" № 32 на 7 и 11 август. Като "Театър" ще бъде представлението с 2-ма професионални актьори и 2-ма юристи от групата "Икар" в Хасково за проблемите на агресията. Нищо лошо, макар че кой циганин, примерно, ще дойде, а там тези проблеми са така остри...

Върхът ще бъде на 12 август от 17,00 на сцена "Раковина" в Морската, където ще има щандове на всички споменати институции. Впрочем, телефонът на Фондация SOS "Семейства в риск" е 609-677, но за съжаление е от 09 до 17,30, а близо 100 % от насилията ставали по малките часове.

Статистиката е следната - 6-7 случаи на седмица във Варна и общо около 300 за 2007 г. Разбира се, предстои изграждане на Дом за застрашени от насилие в района на болницата в кв. "Владислав Варненчик". Той ще приютява най-тежките случаи, вкл майки с деца и ще събира 10-на души. Проблемът не е в Закона, твърдяха всички, а в "латентността" на явлението насилие.

Що се отнася до жертвите - според младият г-н Зюмбюлски те са предимно жени, след това възрастни хора и деца. Съществува освен физическо и икономическо насилие, което го безпокояло, защото още по-трудно се доказвало.

Като обобщение националистБг.ком определено се безпокои за съдбата на циганските деца, особено момичетата, които са жертви на "комплексно цялостно" мъчение - физическо, сексуално, психологическо и икономическо. Това се случва вече и с момчетата от този "етнос". Не че в българското семейство всичко е наред, но нашето семейство все още остава място, където има сърдечност, справедливост, любов и морал.

Колкото и демокрацията да се опитва да го разяде с киселината на ционистките парични принципи. Защото ако един мъж обича жена си и децата си, ако един българин милее за родното - значи и за семейството си - никакви институции не са необходими, за да "спасява" някого от насилие и агресия.

Формулата за семейното разбирателство е ясна - национализмът, който е Духът на Вазов, Ботьов, Левски, Йовков, Дебелянов...
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Сериозно     Дата: 2008-08-05 03:04:14    
Статията показва познание на въпроса. Нещата в училище излизат извън контрол. Убиват брутално съученици, вече и момичета действат като садистки. Аз съм учителка пред пенсия и се радвам, че си заминавам от професията, която така обичах.

2. Потребител: Вито     Дата: 2009-04-30 15:05:43    
Трябва да има психолог,когато се ходи на екскурзия и в рискови райони

3. Потребител: bonel4o     Дата: 2009-05-29 13:38:01    
Днес стана една хулиганска проява-Хариета и Елизабет се сбиха.Аз подадох жалба до съда