Прегледи: 2966 - Коментари: 0
Галата до гробищата "пее и танцува"

Галата до гробищата "пее и танцува"

Удивителна е природата на българските олигарси и политици.

Преди година на Илинден на празника на галенци се бяха изтъпанили почти всички местни политически и бизнес величия. В хубавите сенки край фара се бяха събрали към 1000 души, нямаше места за сядане на полеви устроените капанчета. Но тогава предстояха общински избори...

Днес празникът на галенци трябваше да бъде открит в 10,00 часа. Ни Кмет, ни Председател на Общинския съвет, ни дори др. Богдан Караденчев - настоящият кмет на кметство "Аспарухово" не се виждаше ни на сцената, ни около нея. Може би ще дойдат утре в 20,00, когато любимият на червените белокоси фенки Веселин Маринов ще попее.
Но миналата година имаше общински избори! Трябваше да видите как капанчетата с димящи кебапчета тогава не можаха да поберат стотиците зарибени с червено пенсионери. Имаше лов на евтини пенсионерски гласове.

А сега? 50-ина седнали и легнали под сенките беловласи зрители гледаха вяло към сцената. Откриването закъсня с над 30 минути. В началото три свежи пенсионерки заченаха хоро, но като видяха, че няма даже гласова подкрепа - и те прилегнаха.
Организаторите от читалището в Галата "Васил Левски" тъжно гледаха към пътя. Ама никой силен на деня не идваше. Търговците псуваха сърдито, че са се разкарвали полунапразно. Най-тъжна беше гледката към близкото гробище. Някой беше изхвърлил паметник със счупена мраморна плоча на средата на пътя. Колите я заобикаляха и четяха "Стоянка ...н...". Няколко човека в гробището и на портата му жалеха и плачеха за някой погребван или наскоро починал и звуците се сливаха със закачливи любовни песни от празника.

Хората не бяха дошли не заради левче-билетче или заради горещината. Винаги на Илинден е било жежко. Разговорите вървяха покрай небивалото поскъпване на водата - те западняците искат да не се и къпем. Около поскъпването на тока - те западняците вземат печалбите от българските ТЕЦ-ове и АЕЦ-ове... Около поскъпването на храните - колкото сме по-малко, толкова по-малко проблеми ще имат евросъюзниците ни.
А как да обясня на унилите души на моите възрастни сънародници, защо днес не видяха любимите си политици, макар че от тях - пълни очи и празни ръце! А вчера Станишев обясняваше с влажновлюбен поглед как БСП обича пенсионерите. Поне за разлика от Костов не им говори обиди.

Старците лежаха под сенките до гробището. Техните варненски хора бяха на връчването на дипломите на бакалаврите-медици. Там, където май е проф. Анелия Клисарова: в последно време има сериозен повей на власт и пари.

А какво има край и в галенските гробища, нима ще развълнува величията?
Потребител:


Коментар: