Прегледи: 2010 - Коментари: 0
Смешен реквием за българската наука

Смешен реквием за българската наука

Когато влязох в зала "Мадара" на хотел "Марина" в курорта "Св Константин", изпитах усещането, че съм на конгрес по геронтология.

Всъщност, днес МОН провеждаше Кръгла маса за развитието на СТРАТЕГИЯТА на българската наука. Самите схеми, които бяха показани, доказваха, че българските учени в много > % са пред бърза пенсия или пред завършека на земния си път. Наистина, в науката младостта не е качество, както в шоу бизнеса или в проституцията, но истината е, че българската олигархия е превърнала българската наука в жалък шоу бизнес, а много от жените учени проституират и в буквалния смисъл на тази дума, за да изхранят семейството си или поне себе си.

Скъпите паркирани коли пред хотел "Марина" бяха в пъти по-малко, от примерно при съвещание на ДПС. Бедни и нещастни са нашите водещи учени, а точно те са първите, които могат да направят България модерна и богата държава.

Какво претенциозно и полубезсмислено дълго заглавие носеше събитието - "Националната стратегия за развитие на научните изследвания - българският отговор на предизвикателствата пред съвременния свят". Че винаги науката е вършила това. От думите на винаги мазно говорещия министър на МОН станаха ясни фактите - в България само 0,5 % от БВП се отделя за научни изследвания или около 15 мил лв за 2007, а за тази щели 4 пъти да се увеличат - до 60. В ЕС % е около 3, а парите са десетки пъти повече на учен.

Само да си припомним, че преди няколко месеца МОЛ във Варна беше продаден на чужденци за 120 мил Евро! Само данъците от продажбата са 2-3 пъти повече, отколкото великите български бизнесмени и дупетати са дали на модерното настояще и бъдеще на страната си. Впрочем, имаше представители на двете "най-големи" работодателски организации. Знаем, че българският бизнесмен е най-безочливото създание на света, засенчва дори и живите днес фашисти - ционистите.

Самият министър очерта 5 приоритета пред нашата наука:
1.Въпросите за енергийните източници
2.Въпросът за храните
3.Въпросите около климата и околната среда
4.Изпитанията на идентичността /да го беше казал самобитността, че да го разбере всеки българин, включително и заклетите селски математици/
5.Въпросите за информацията

Много подготвено говори г-н Вълчев - отсяваше както зърното от плявата, така и залитането в която и да е посока. Например по въпроса за храните подчерта опасността от биогоривата спрямо техните цени, но и свърза климатичните промени и безводието в Близкия Изток и Северна Африка с проблема. Какво общо има това с българската наука, че в Чад заради империалистическата политика на Англия и Франция векове наред нищо не е направено, не ми стана ясно.

Г-н приятно говорещият министър продължи, че България има капацитета и възможностите /карай да върви, че е повторение/ да се справи с развитието на науката. Нашият герой постави въпроса за времето в науката, т.е какво ще става там след 5-10 г. Наблегна и на традициите, необходимостта, европейските измерения и не каза думата ефективност, която беше най-необходима и точна. Впрочем, прав беше, като каза, че парите не могат да бъдат единственият критерий за развитието. Обърна внимание на качеството и неговата /не/измеримост, на стимулирането. След 18 г пълен батак в българската наука нямаме нужда от такъв министър, който словесно ни успокоява. Само това ли ще правим отсега нататък?

Камен Веселинов - ректор на Техническия университет е и Председател на тази "специална" комисия, която ще "стратегира" нашата наука. Той като професор и представител на най-възловата в нашето настояще група от учени подходи първо статистически. Изкара данни за мястото на науката в ЕС"27 - т.е в сегашните 27 "европейски държави". Оказва се, че у нас бизнесът дава само 28 % от общия дял пари за науката, а нормално "там" дават над 65 %.

Тези цифри показват недвусмислено нашето основно твърдение - българската олигархия е основната пречка за развитието на страната. Ако не я изхвърлим абсолютно силом от управлението на България, то до 20 г българската нация практически ще изчезне. Да припомним ли, че само преди 2 месеца МС намали два пъти осигурителната тежест на работодателите, чети: българските търгаши и парвенюта. Тези около 2,5 млрд лв, които ще спестят /да не говорим, че оскотелият народ ще ги плаща с глад и мизерия/ изобщо няма да се дадат за високи технологии и ефективна икономика, а за поредните МОЛ-ове и курортни хотели, които след 10-на години ще трябва да събаряме.

Страшни и гротескни бяха цифрите за възрастта на професорите и доцентите в българската няука /друг е въпросът доколко истински са тези титли като научно съдържание в сегашен световен план/. Да не говорим за изтичането на мозъци - над 50 % от І Английска гимназия във Варна отлитат на Запад, а вчера съобщиха за 40 % в І Английска в София.

Хареса ми нескрития патриотизъм на проф. Веселинов, който подчерта, че "Ние сме български изследователи!".

Как ще приключи дискусията? С приказки. Всичко в момента е в ръцете на българските новобогаташи. Те решават какво да става у нас. Да попитам ли, кой управлява Варна, например. Хайде да не са Кметът и Общинския съвет - Хайде, България да не я управляват МС и НС, а днешните байганьовци - даневци, герговци, ковачкиевци и пр.

Останах с дълбокото убеждение, че при днешния социален модел българската наука ще е старец с евтин памперс.

2008 г
Потребител:


Коментар: