Прегледи: 4707 - Коментари: 1
ІІІ-ти Майски Фестивал на Цветята

ІІІ-ти Майски Фестивал на Цветята ІІІ-ти Майски Фестивал на Цветята

4 май 2010 г
ІІІ Майски фестивал на цветята беше открит

В курорта "Св. Св. Константин и Елена" бе открито изложението за ландшафтна архитектура, озеленяване, проектиране и дизайн - ІІІ-ти Майски фестивал на цветята - Варна 2010. Събитието, което ще продължи до 9 май, е организирано от "Св. Св. Константин и Елена холдинг" АД и Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".
18 български и чужди фирми участват в изложението, което беше открито от г-жа Елена Косева, изпълнителен директор на "Св. Св. Константин и Елена холдинг" АД. Приветствие към организаторите и гостите произнесе проф. д.пс.н. Галя Герчева, зам.-ректор на Варненския свободен университет.

Сред официалните гости на откриването бяха още проф. д.ик.н. Анна Недялкова - ректор на ВСУ "Черноризец Храбър", Николай Няголов, зам.-областен управител на Варненска област, проф. д-р инж. Стефан Терзиев, декан на Архитектурния факултет към ВСУ "Черноризец Храбър" и чл.-кор. д.арх.н. архитект Атанас Ковачев, декан на факултета по ландшафтна архитектура към Лесотехническия университет в София, който ще е и председател на международния конкурс за студентски ландшафтен проект, провеждащ се в рамките на фестивала. Целта е конкурсът да се оформи като студентски идеен генератор на ландшафтни решения.

Основен акцент в съпътстващата програма е организираната в хотел "Азалия" кръгла маса: "Европейски пари за паркоустрояване и озеленяване на общините и европрограми за развитие на производствената база /разсадници, оранжерии и стопанства/ на фирмите, занимаващи се с ландшафтно проектиране и озеленяване".
Фестивалът си поставя амбициозната задача да популяризира българския опит в производството на цветя и декоративна растителност, озеленяване, проектиране и дизайн на паркове и градини. Участници в изложението са едни от най-добрите български производители на цветя и посадъчен материал, както и на градински мебели и аксесоари.
Форумът има за цел да установи и поддържа делови контакти с представители на отделните сектори, посредством които всеки от участващите в него може да реализира своите идеи и бизнес контакти. А също така да даде възможност на всички любители на природата и цветната феерия да обогатят своите градини.

5 май 2010 г
Осем студентски екипа стигнаха до финала на конкурса за ландшафтен проект. Победител - Лесотехнически институт - София
Осем студентски екипа от три университета представиха днес своите проекти по време на финалния кръг на конкурса за най-добър ландшафтен проект, който е част от ІІІ Майски фестивал на цветята, организиран от "Св. Св. Константин и Елена холдинг" АД и ВСУ "Черноризец Храбър".
50 екипа предадоха свои проекти за участие в конкурса. До финала бяха допуснати осем - пет от Архитектурния факултет на Варненския свободен университет, два от Лесотехническия институт в София и един от Университета по архитектура в Белград. На финала 25-членното жури разгледа 22 ландшафтни решения по четири задачи, поставени от "Св. Св. Константин и Елена холдинг" АД, касаещи разработването на реални зони от едноименния курорт:

- Парково пространство на входа на курортен комплекс "Св. Св. Константин и Елена".
- Представителна паркова зона/пространство в центъра на курортен комплекс "Св. св. Константин и Елена" - променада към морския бряг.
- Дворно пространство на хотел "Глория".
- Алея "Азалия", свързваща централната част на комплекса с хотелски комплекс "Азалия".

Студентите предложиха уникални идеи - изграждане на изкуствен хълм, вълнообразни тротоари, в чупките на които да бъдат разположени пластики, павирана алея, която ще накара пешеходците да вървят само по тротоарите, японска градина с характерни каменни и пясъчни настилки и цветни видове, водни каскади. Представен бе и "отворен" проект, в който всеки може да добави това, което би искал да види в "своя" курорт. Развита бе идеята к.к. "Св. Св. Константин и Елена" да стане уникална, лесно поддържана еко система, която работи на принципа на самоподдържащите се паркове.
Председател на 25-членното жури е проф. арх. Атанас Ковачев - член-кореспондент на БАН и декан на факултета по ландшафтна архитектура в Лесо-техническия университет в София. Членове са представители на общини, фирми-изложители, урбанисти, ландшафтни архитекти и инженери и други специалисти.

Късно снощи, в Хотел&СПА "Азалия" бяха обявени победителите. Фаворит на журито стана екип от Лесотехническия институт. Второто място си поделиха два отбора, които получиха равен брой точки. Специална награда връчи и Mr. Bricolage - спонсор на ІІІ Майски фестивал на цветята.

Класиране:
І място
Екип на Лесотехнически институт - София:
Мария Огнянова Петкова
Йорданка Стефанова Петкова
Росен Йорданов Леков
ръководител - доц. д-р арх. Емил Николов Галев


ІІ място и специалната награда на Mr. Bricolage
Екип на ВСУ "Черноризец Храбър" - Варна:
Ирина Владимирова Рачева
Елис Адинанова Рахимова
Анатония Иванова Петкова
Христо Владимиров Рачев
Йорданка Вичева
ръководител - ландш. арх. Младен Танов


ІІ място
Екип на Лесотехнически университет - София:
Радина Иванова Петришка
Виктор Венциславов Христов
Стилиян Борисов


Светлозар Нейков
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Колко     Дата: 2010-05-09 00:44:43    
Колко ти плащат ТИМ, за да ги хвалиш? Ако е безплатно, направо си луд.