Прегледи: 4876 - Коментари: 3
В МА - Варна връчиха сертификатите за "Морска медицина"

В МА - Варна връчиха сертификатите за "Морска медицина" В МА - Варна връчиха сертификатите за "Морска медицина"

26 април, 14,00, МУ – Варна: Връчване на сертификати на успешно завършилите студенти на "Курс по Морска медицина" към Медицински университет – Варна

На националната конференция по авиационна, морска и космическа медицина, колектив от доста широки специалисти създаде Доклад с концептивен характер, съдържащ една идея за създаване на специалност "морска медицина". Преди е имало прекрасни специалисти: д-р Вранглер, д-р Йордан Русев, д-р Сашо Варо - основоположници на водолазната медицина, не само в страната. Д-р Ганчев, д-р Богданов са едни от съвременните специалисти в тези дисциплини.

Дисциплината се казва Морска медицина, замислeна е от Проф. д-р Анелия Клисарова, доц. Христо Бозов и много преподаватели от Медицинския университет. Много е било трудоемко началното формулиране на дисциплината - поради липса на други подобни и точна литература, както и липсата на учебен план.

Първият курс е бил от 24 души, но поради големия интерес се прави извънреден курс есента и на него се записват 32 човека. Екипът, който е бил сформиран, e с лектори от Медицински Университет – Варна, лектори от МБАЛ – Варна към Военно медицинска академия, Висшето военноморско училище и Военноморските сили, участващи основно в практическите упражнения. Тодор Шопов води практическите упражнения в Военноморската база. Специално участие трябва да бъде отбелязано за професор Янакис, който ще присъства на следващия курс.

Благодарение на всички учебни заведения на територията на Варна на този мощен екип, в който се сформира обучението ноември месец 2008 г - естествено, курсът е специфичен, за първи път има такъв курс в тази част на Европа. Мисията е да се даде на студентите от Медицинския университет нещо уникално - и с това Медицинският университет в град Варна да има в своята програма нещо, което го отличава от другите университети в България, а то да е типично за един морски град.

Отличник на първи курс е Поля Данкова, както и координатор на втория курс, получила сертификат и стипендия от фирма "Хидроремонт". Днес всички успешно защитиха дипломните си работи от втори курс на обучение.

Има разнообразяване на практически упражнения - като посещение на язовир "Цонево", гребане на кану-каяк двудневен гребен поход и други занимания. Новата програма стартира допълнена с лекции на проф. Стаматов, като посещаемостта на лекциите е била много задоволителна и в резултат на това ще се продължи курсът. На 1 и 2 май ще има нов гребен поход на язовир "Цонево", за който продължават записванията.
Обмисля се правене на курсове и за следдипломна квалификация.

Поздравления се приеха от: полк. Д-р Маджаров, Началник на Многопрофилната болница за адаптивно лечение – град Варна към Военномедицинска академия, Доц. Пенчо Калоянчев, виден водолазен експерт от Висшето военноморско училище.
Радостна новина бе да чуем, че обучението в Медицински университет е интерактивно, не само учене на студенти, а и вземане в предвид на желанията им и учене от тях.
Курсът се радва на голям интерес, затова се предвижда акредитиране на специалност "морска медицина" и това да направи уникален Медицинския университет не само в България. Има стремеж за правене на практически упражнения за водолазна медицина.

М.г. бе създаден Регионален изследователски център по морски науки и технологии, в който се предвижда включването и на Медицинския Университет. В резултат са подадени два проекта по национални дефицити в научно-изследователската дейност, все още не са стартирали.

Първият се казва Научно-изследователски център по подводни технологии, а другият е Катедра за морски науки и технологии. Всичко това е съгласувано между двата университета: Медицински и Военноморски, като вече се проучват финансовите части и възможности за реализация.

Дипломите даде проф. Клисарова на завършилите втория випуск: Магдалена Емилова Младенова, Деница Христова Желева, македонец - Борче Николовски, Доротея Василева Малинова, Ангел Руменов, Любомира Руменова, Маргарита Димитрова, Кристина Галинова Радева, Веселина Матеева, Люба Рабиу, Катерина Маринова, Димитър Бояджиев, Йордан Радославов, Емилия Барша, Павел Добрев, Ивайло Йорданов, Сабина Стоянова, Цветомира Аврамова, Ива Огнянова, Елица Христова, Силвия Русева, Марияна Иванова, Анна Стайкова, Виктор Николов, Ламброс Паламузос, Коста Койчиновски, Несме Търчевска, Анна Николова, Христо Стефанов.

Главният спонсор: "Хидроремонт" в лицето на Росица Обретенова – Гл. мениджър раздаде награда на първенците по успех.

Светлозар Нейков NEYKOV
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Магдалена Младенова     Дата: 2010-04-28 14:30:15    
Искам само да отбележа, че някои от имената са объркани! Първо аз съм Магдалена Емилова Младенова, не Малеева, македонеца е Борче Николовски и Люба Рабиу! Незнам как сте си ги измислили тези имена!

2. Потребител: Админ     Дата: 2010-04-28 21:24:56    
Случват се грешки - репортерът ни е млад, но пък честен и си признава.

3. Потребител: Магдалена Младенова     Дата: 2010-04-29 17:07:46    
Разбира се, че всички правим грешки, не съм искала да звуча грубо. Никой не е обиден от грешката, аз писах само за да бъдат поправени! Пожелавам успехи на младия репортер!