Прегледи: 2896 - Коментари: 1
Западът подлярства срещу българските зъболекари

Западът подлярства срещу българските зъболекари

Днес от 16,00 във Факултета по Дентална медицина на Медицинска академия - Варна, присъствахме на поредното доказателство за големите възможности на българите - както и на мръснишките номера на западните корпорации, компании и фирми да смачкват всичко, що е тяхна конкуренция в България.

Беше демонстрирано обучение по поставяне на титанови имплантанти - модерното, но вече най-необходимо заместване на липсващ зъб в световната медицинска практика.
Веднага ще подчертаем - още от 1988 г България е произвеждала зъбни имплантанти на световно ниво. Самата основа - пънчето е направено от титан, а вече върху него се слагат металокерамичните материали. И доайенът на зъбното дело, респективнто на имплантантите акад. Никола Попов, и неговият последовател и ученик - Зам.-ръководител на Учебно-научния сектор във Факултета - доц. Методи Абаджиев бяха единодушни в многократно по-безвредното за организма и за останалите зъби прилагане на новата зъботерапия. При досегашната работа, усилието, "напрежението", както те се изразиха е било:

Или върху останалите съседни зъби, /които понякога и са били допълнително изпилявани/ или върху костта, останала под падналия зъб.

Сега това напрежение го няма.
Акад. Попов се спря и на немаловажния "естетически" фактор. Той даде пример с 45 годишна българка, която е нямала общо 13 зъби и заради външния си вид /по нейни признания/ не е можела да се омъжи. След поставянето на имплантантите, тя е била така разхубавена, че ВЕЧЕ има брак с доста успял мъж. "Това ново състояние на лицето, на усмивката, дава и самочувствие" - оповести за медиите академикът.

Основният проблем за България е бил мръсното поведение на западните фирми, които произвеждат имплантантите /да не говорим за антибългарско високата цена, на която ги продавали на родните зъболекари/. Тези терористични корпорации не са допускали друг да обучава, освен тях, поставянето на имплантанти.

Но сега - като първенство в България - във Факултета по Дентална медицина във Варна има Свободно-избираема подготовка - точно за зъбни имплантанти. Акад. Попов - с академичен хумор оповести, че на редовните лекции идват 20 - 30 % от студентите, а на незадължителните курсове за имплантиране - 100 %, т.е всички 72 петокурсници. Впрочем, това е първият завършващ випуск по Дентална медицина във Варна, ПЪРВИЯТ завършващ V-ти курс и е чудесно, че всички бъдещи зъболекари искат да са модерни. Една изключително приятна русокоса петокурсничка беше похвалена пред очите ни от асистента, не като поза, а като приятно учудване от него, че така бълзо е схванала канкретното проблемче.

По отношение на цената - акад. Попов не каза нищо неочаквано - технологиите постоянно поевтиняват материалите, реално един имплантант може да бъде 200 лв, като сега цената варира до 900.

НационалистБг.ком запита акад. Попов в каква степен имплантантите ще заменят "традиционните" методи. Той беше категоричен, че световната практика, самата СЗО е категорична - където е възможно, да се поставят "изкуствените" зъби. "И се надяваме, най-вероятно така ще е - Варна ще е водещият център на имплантантите на Балканите" - казаха академикът и доцентът.

Като интересен факт акад. Попов и доц. Абаджиев оповестиха, че най-добрите от студентите, които сега виждаме в курса, още т.г. ще поставят в клинична обстановка имплантанти.

Днес беше един от дните, в които изпитах радост, че съм българин и отвращение към Запада, че винаги са били грабители и подлеци.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Сътрудник І степен     Дата: 2010-04-24 09:18:13    
Тези момчета дето са на снимката до един ще избягат от родината си. Обучаваме ги почти без пари, а те ще пълнят джобовете на Запада. Долна история.