Прегледи: 2712 - Коментари: 0
Студентска слава FameLAB

Студентска слава FameLAB Студентска слава FameLAB

НационалистБг.ком публикува пълен репортаж от международния конкурс "Студентска слава - FameLAB 2010", проведен в ТУ - Варна в петък, 16 април от 10,30.

Даниела Стойнова, БНРадио: Каква е реализацията след FameLAB на участниците?
-Много често медиите вземат някои от нашите участници, и те започнаха действително медийна кариера, като автори на вестници, водещи, репортери по радио, някои дори и в телевизионни предавания. Така че има развитие със сигурност.

Даниела Стойнова: Само в медиите ли им е приложението след този конкурс?
-Медиите е едно много важно приложение всъщност, защото тук говорим за комуникация на науката. А комуникацията на науката е, когато ученият чува - какво обществото иска да разбере за тази наука и им дава тази информация, като влиза в диалог с тях. Разбира се, има и много други приложения: работа с деца, правене на спектакли, писане на приказки. Ние правихме един спектакъл с участник от конкурса, който се наричаше "Науката в Приказките" и ако ви кажа, какви невероятни приказки бяха разказани "през" науката. Например "Алиса в страната на чудесата" през физика. Там ставаше въпрос, затова, ако човешкото тяло се свива така своеволно и да се разпъва като Алиса, какво щеше да се случи със структурата на костите, товароподемността и тн. От друга гледна точка, "Снежната кралица" беше разказана от една метеороложка, която разглеждаше структурата на снежинката и защо попадайки в окото, тази снежинка - създава един съвършено различен свят.
Приказката за "Златка, Златното момиче" беше разказана от един химик, който анализира състава на водата, в който би могло - да бъде потопена героинята. Изключително интересно с невероятен хумор и отваря много големи възможности, че действително наука има във всяко едно проявление на нашия живот.

Даниела Стойнова: Колко души са минали до този 4-ти път?
-Между 100-120 човека от цялата страна.

Даниела Стойнова: Кога ще е финала?
-11 май.

Даниела Стойнова: Колко награди се дават?
-Една първа награда, но има втора и трета награда на журито, има награда на публиката и специална на Microsoft.

Даниела Стойнова: Кога ще се излъчват по телевизиите?
-Не мога да ви кажа, кога репортажите ще бъдат готови, този път работим от БНТ с "В кадър" - предаването, по БНР има конкурс за аудиокастове за 90 секунди по "ХристоБотев".
Даниела Стойнова: 90 секунди е фантастичен формат.

Ето и как протече конкурсът:
Водеща:
Добър ден на всички, аз ще се опитам да бъда малко висока, с помощта на микрофона достатъчно висока, за да мога да привлека вниманието, към началото на нещо много важно през тази година. Първият кръг на "Лаборатория за Слава" - FAMELAB за 2010 година. За нас е изключителна чест, началото тази година да бъде поставено именно близо до морето във Варна, където има и слънце, каквото отдавна не е имало в София. Може би от участниците ще ни обяснят защо.
Знам че има хора, които са дошли да участват, да ни завладеят в рамките на три минути. И съм сигурна, че се притесняват достатъчно, затова, за да загреем за това, което ни очаква, за да се приближим до това, което лаборатория за слава и FameLAB умее да прави най-добре. А именно да покаже на света, че да си млад и да си учен, означава да си готин и да си много як. Ще дам думата на Иво Димитров предствител от форум Демокрит, който е основен партньор на Лаборатория за Слава – FameLab, която се провежда тази година от форум Демокрит, Британски съвет и Министерство на Образованието Младежта и Науката. Да представи едно любопитно изследване, за това какъв е образът на учения, за да знаем какво трябва да преборим. И да покажем на всички, които не вярват, колко много страхотни красиви интелигентни и готини млади учени има в България.

Иво Димитров: -Ще започна с това, моля да обърнете часовника, за да опитам 3-минутката.
Трябва да кажа първо, че аз съм философ и тъй като по регламент, философи и други хуманитаристи не могат да участват, това си е по английските критерии, ние имаме уникалният шанс философите, ставайки в момента - да сме водещите организатори. Моята мечта е да се пробвам на 3 минутка, което е изключително предизвикателство, знам го със сигурност. Да се опитам да преживея, това което преживяват, физици, химици и биолози три години, а сега вече и четвърта година. Така че благодаря Любов, благодаря на Британски Съвет, за тази възможност. И може би вече мина минута и половина.

За какво става дума в този плакат?
-Един проект, който беше в Европейската Комисия, беше, защото свърши през март. Европейската комисия смята, че има определено проблем с образа на учените и имиджа им в обществото. За тази цел отдели около 1 млн евро на 7 държави, които участваха в проекта, с единствената цел какъв е имиджът на учените сред младите хора, които ползват интернет. Тоест почти всички от младите хора.
Крайните резултати не са много впечатляващи, трябва да си призная, защото аз съм представителят за България. Те установиха, че имиджът на учените представлява онзи добре познат старец в бяла престилка и той все още е жив. Хубавата новина е, че младите хора - ние изследвахме ученици в различни социални и икономически и установихме - че за тях действително, когато кажеш учен, те си представят старец с бяла престилка, леко налудничав. Който си играе с колби, разноцветни вещества вътре, там които се джуркат. Тези хора са много наясно, че това е един стереотип. Всички до един, учениците знаят, че това е стереотип. И всъщност бедата е и лошата новина, за хора комуникатори като нас, институции, които имат PR Отдели, които имат интереса, колко е важно младите хора да се насочат към наука. Да има повече предложения. Повече кандидат студенти - към науката. Оказва се, че няма алтернатива на стареца, тоест в уебсайтовете 90 %, включително Българските сайтове, включително и Демокрит, аз отговарям за него, много малка част от снимките са на млади учени и на учени изобщо, Благодаря!
Ако имате въпроси, аз ще раздам материали и съм на ваше разположение.

Успяхме да видим, част от това, което е лаборатория за слава. Един изключително важен уред за измерване на времето, и един тромбон указваш кога времето е свършило.

Изключително важно нещо за всеки конкурс, там където има лаборатория без колби и където има слава, е първо, кой го организира, кой го журира. Защото участниците ще трябва да се представят изключително добре пред журито. Вие не можете да гласувате с SMS, емайли, с някакви други харесвания в социалните мрежи. Така че аз ще представя прекрасното, безпристрастно, обективно, морски настроено, слънчево и ведро усмихнато жури. Под председателството на доц. Иван Иванов. На когото благодарим за домакинството и честта, да сме отново гости тук в Технически Университет във Варна. Диляна Атанасова Стоева - човек на изкуството, от Драматичния театър "Стоян Бъчваров" в град Варна. Едно от нещата - изключително важни - е да не се спечете като мен в момента. Да бъдете изключително артистични, лъчезарни, усмихнати и да казвате това, което искате с цялото си тяло, с очи ръце и всякакви други знаци. Човекът, който отговаря за слънцето, надявам се не за дъжда Ивайло Славов – метеоролог, от него, идвайки насам, научих, каква е разликата между метеоролог и синоптик. Човек, който дълго време е бил в журито и комуникатор на науката от форум Демокрит. Който ще следи за това да има достатъчно научност във вашите три-минутни изпълнения. И последен по ред, но не и последна по важност, защото медиите са четвърта, пета, шеста не знам още коя власт, може би и пред всички останали - Вера Гоцева е натрупала личен опит като учен в лаборатория, за изследване на стволовите клетки, което лично на мен ми изглежда ужасно страшно, сложно и невъзможно. Защото аз до скоро преди да се запозная с Лаборатория за слава, си мислех, че пак съм учен някакъв, но както ми казаха, тези науки не влизат тук, защото аз преподавам PR и си мислех, че имам нещо общо с науката, оказа се, че тотално съм извън полето на науката, която може да бъде коментирана. За мен ще бъде полезно да поканя за помощ, човекът вля най-голямо сърце, душа и направи Лаборатория за Слава възможна във формата, в който е. Да ви разкаже, какво е това нещо и защо е толкова важно да участвате. Любов Костова - Британски съвет.

Люба Костова: -Аз съвсем накратко ще ви кажа, причината, да имам такова пристастие към Лаборатория за слава, са ето тези двама души: Нури и Деан, които както и много други като тях, които разказваха интересни истории, затова как изкуствения интелект, всъщност има много общо с Дарвиновата теория. Как като погленеш една монета и като я изследваш с всевъзможни уреди, можеш да кажеш как точно са живели хората, които са я произвели и още по-важно, неща, които мен ме касаят в живота. Има ли нещо вярно в това, че шампоанът за оцветена коса наистина действа на оцветената коса или е маркетингов трик. Чакам един химик да ми го разкаже. Искам да зная, например, действително ли ми побелява косата, когато се боядисвам, а аз искам да бъда естествено червена. Интересуват ме наистина Генно-модифицираните организми, толкова ли са вредни, колкото всички твърдят. Това, което се опитвам да кажа, че много са нещата в нашия живот, които са свързани с наука. Хората, като вас са тези, които могат да го разкажат. Вие самите не знаете, че можете да го разкажете много често, затова съществува Лаборатория за Слава FameLab, това е конкурс, който търси таланта сред хората на науката, да излязат на сцена и да разговарят с нас. Хора, които не се занимаваме с наука, но безумно искаме да говорим с вас, да научим от вас всичко онова, което вие знаете. Много се надяваме, освен че ще запалите мен и моите връстници - и ние от това ще станем по-добри граждани, и ще знаем много по-добре за какво се гласува от наше име, когато става въпрос за ГМО в парламент и тн. Много се надявам, че вашите разкази, ще доведат потоци от кандидат-студенти в университетите, които страдат от това, че няма достатъчно желаещи за физика, химия, биология инженерните науки на този свят. Това е изключително важно, ако ние като не само държава, а и континент искаме да прогресираме.

Лаборатория за Слава - FameLab е конкурс, който събира млади учени от вече 12 държави на три континента в един мегафинал във Великобритания през юни, победителят, който ще победи на 11 май, ще замине, за да се състезава с хора от Хонконг, Египет, Великобритания и много други държави. За да докаже, че науката, може да бъде секси, може да бъде интересна, може да бъде истинско шоу, без това да намали научната им стойност. Искам да ви напомня, че освен тези, които са се записали предварително, цели двама души представете си, всеки един от залата, може да реши да излезе за три минути да говори и да получи билет за финала, какъвто е възможен да се случи. Благодарим и пожелавам успех.
Всички спомоществователи, спонсори и партньори, нямаше да може да се случи без помощта на основните съорганизатори:
•Форум Демокрит
•Министерство на образованието, младежта и науката
Партньори:
•Българска академия на науките
•Столична община
•Софийски университет "Св. Кл. Охридски"
•Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"
•Технически университет Варна
•Съюз на учените в България
•Фондация "Виа Сапиенция"
Спонсори:
•"Софийска вода"
•"Майкрософт България"
•Издателство "РОЙ Комюникейшън"
•Издателство "Сиела"
Медийни партньори:
•БНР Програма Христо Ботев
•сп. "Обекти"

Има регламент като във всеки един конкурс, основен регламент в рамките на 3 мин. Когато остане близо 1 мин, Любов вдига тромбата, когато не остава никаква минута, тромбата издава приятен звук, който ви кара да забравите всичко, което е в главата, но както се казва в регламента, след като чуем тромбата - имаме право да си довършим изречението, ако успеем. Ще има финалисти, те ще имат една изключително голяма награда. За тях една от най-големите награди е участието в майсторския клас, в който ще бъдат обучавани, как по-добре да комуникират, това което знаят два дни в София, на 30 Април и 1 Май. Един от участниците ще спечели участие в големия финал, който е на 11 май в София, ще има късмета, щастието, шанса, надяваме се искрено тази година не просто да имаме достойно участие на международния финал, но и победител от България. Което наистина пожелавам на всички участници, което ще е страхотно. Мисля след сърбин и хърватин, логично е да има и победител от България.
Какво ще се случи от тук нататък, имаме двама кандидати във Варна, които са се записали предварително, те първи ще изплезят на сцената, всеки от тях има право да представи себе си извън трите минути. Да ми каже кой е, с какво се занимава и от къде е. И съм напълно убедена, че след тези двама участници сред вас ще се появят и още, които ще искат да заемат моето място тук пред микрофона и да имат своите три минути да ни разкажат нещо, което е важно за тях.
Критерии, по-които журито ще оценява, на първо място това е конкурс за наука. Научна достоверност, артистичността и начина, по-който всичко това се представя. И не на последно място - всичко това да е разбираемо за хората, които не разбират от тази тема. Или както бях на рожденият ден на числото Пи, най-накрая разбрах какво е и защо толкова е важно. Така че - успех на участниците, моля публиката да ги окуражава, защото съм сигурна, че те имат нужда от вашата подкрепа.

Първи ще се представи Светлозар Нейков, както каза той с Й.
-Здравейте, казвам се Светлозар Нейков, уча за магистър в Технически Университет – Варна, специалност Корабостроене и Морска Техника.
Днес ще ви запозная се една технология, изучавана в магистърския курс и по-специално звездовидна експертна система. Защо ще ви запозная с нея, това е една моя лична инициатива през свободното си време да намирам начини за обвързване на науката с културата.
Подготвил съм едни слайдове и съм написал информация, която е пред вас, може да се запознавате с нея. Първи слайд ни показва първично следствени връзки и взаимовръзки. Създателят на интернет, който се казва Сър Тимъти /Тим/ Джон Бърнърс-Лий, говори в Ted.com, за един друг вид, информационна комуникация, началото на която е rss, xml и други нови технологии. Те ще ни накарат, да се взаимосвързваме, било то наука или култура – т.е. експерти от дадена област да се свързват с експерти от друга област. Досега използвахме интернет за всичко, но разпокъсано, а той говори за едно общо цяло като Google, и как то, съставено от много малки елементи, взаимосвързани и притежаващи свои собствени качества. Това е системата. Системата като цяло е едни много малки елементчета и как тези елементчета, образуват нещо много голямо и това новото нещо притежава собствено качество, коренно различно от това на самите елементи.

Сега ще ви върна много назад във времето, за да проследим как се е стигнало до понятието система. Всичко се е започнало с евристичните знания, събирайки се около огъня баща - син, дядо и внук и се предват, знания, как се прави този инструмент, това сечиво. Как се прави самият корпус на кораба /занаята/ и лека по-лека се е стигнало до викингски кораб. Това са така наречените евристични знания, предавани по поколения. Ние малко сме се развили с еволюцията, която е между другото мързел. Защото колкото повече ни мързи, толкова повече ставаме креативни и се стараем да направим нещо по-интересно. И затова мога да констатирам, че математиците са мързеливци.
Причинно-следствените връзки в систематичните знания, за разлика от евристичните знания - при които правим един много красив викингски кораб. При систематичните знания ние слагаме всичко в една книга с корици и лека-полека започваме да обучаваме в университети, училища и най-различни институции, добавяме и нови технологии, за да може да се получи накрая самолетоносач.
Тоест систематичните знания, са свързани между много евристични знания. Тук идва и експертната система.

И - свърши времето!

Доц. Иванов: Не репетирахте ли за презентацията, какво стана с културата в науката?
-За културата просто исках да покажа, че така и не остава време.

Значи всичко е режисирано?
-Да. Мога да ви изсвиря нещо, но просто няма никакво време, просто много информация и за културата не остава време.

Каква е практичната част?
-Практичната част, която бях направил, тя беше на следващия слайд, е едно списание, което популяризира Българското в Интернет, което е безплатно, интерактивно, мултимедийно популяризиране на творци, било то художници и артисти.

Ивайло Славов: Добре Светлозаре, каква ти беше темата на презентацията?
Науката и културата.

Иваело Славов: И в смисъл ти много добре го изигра, че до културата не стигнахме?
-ДА.
Иваело Славов: Виж сега, първо това със слайдовете и тези неща е голяма грешка?

Защо да е грешка?
Ивайло Славов: Защото ти си показваш и обясняваш много добре, има харизма в тебе и без да ги държиш тези листове? Какво ни показа ти в тях, мислиш ли, че някой видя в дъното, какво показа, мислиш ли, че ние видяхме какво има на тези листове? НЕ!
-Извинявам се.

Ивайло Славов: Не няма да се извиняваш, в тебе има нещо, което е, ти ставаш за сцена и да говориш за наука за сцена. Това го казвам, за да си го отчетеш като грешка. Айде сега хвани китарата, искам да видя какво си решил да направиш с нея.
Светлозар Нейков: Исках да направя едно асорти на Металика. Но много време е и, само Nothing Else Matters, ще изсвиря.
/песен/

Ивайло Славов: Искам да седнеш и да помислиш за корпуса на кораба и корпуса на тази китара, с която си излязал, нещо.
Светлозар Нейков: Да направя взаимовръзка между корпуса на кораба и корпуса на китарата.

Ивайло Славов: Да, да, да, да си помислиш и да излезеш пак.
Светлозар Нейков: - Ами интеграли.

Ивайло Славов: Не, не, седни и си помисли хубаво.

Вера Гоцева: Благодаря ви първо, че участвахте, за мен беше много интересно. Аз лично не разбрах абсолютно нищо от вашата тема. Което би било за мен проблем, за да мога аз да я предам на своите читатели, за съжаление обаче, нямате шанс да обяснявате на журналистите, тоест вие трябва да бъдете максимално ясен, а три минути са напълно достатъчно. И наистина, както каза Иво, слайдовете са недостатък в случая, тъй като хората отзад не виждат нищо, аз самата не видях нищо, не знам за някой от вас. Иначе ми се стори интересно и бих искала да знам каква е връзката между корабостроене и култура, само че за съжаление изобщо не стигнахме дотам.

Диляна Атанасова Стоева: Само да кажа една идея, последно, още като видях китарата, аз помислих, че ти ще ни изпееш, това което искаш да ни презентираш. Ето имаш музикални умения, защо не изпя, металика да ни извини, но да беше изпял тази наука, това което искаше да кажеш за 3 минути едно парче да направиш ето мисля, че затова става въпрос за FameLAB?
Светлозар Нейков: Значи трябва да е забавно, а не шоу да правя в момента, защото науката трябва да е забавна.

Диляна Атанасова Стоева: Доброто шоу не е кич, доброто шоу е забавление, както театърът е забавление, не става въпрос за реалити.

-Добър ден, уважаемо жури, скъпи гости, казвам се Диляна Господинова. И съм днес тук да ви разкажа за много интересни факти, но не в областта на микропроцесорните системи и в обработката на детайли. Аз уча в една много хуманитарна дисциплина социален мениджмънт. И моите интереси са в областта на човека, затова си избрах биология. Това е като представяне. Започваме.

Искам да ви запозная с най-древната форма на комуникация, съществувала е още преди хиляди години. В древен Рим е известен един много прочут случай, характерен за управлението на времето. Аромати използвала дори древната Клеопатра, затова днес аз ще ви говоря за феромони като израз на най-древната комуникация. Феромоните са вещества, отделяни от всички орагнизми по естествен път и имат за цел да помагат в нашето поведение и развитие. Феромоните за пръв път са споменати от Петър Карлсон през 1959 г. Те са вещества, влияещи върху нашето поведение по един или друг начин. Като при мъжете действа главно феромонът андростендион, а при жените андродон.

При мъжете той се дължи на желание да се доминира, да привличат внимание, при жените способност за обаяние и харизма. Самите феромони се отделят от кожата посредством апокрифните жлези и се усещат от нашата двумерна система, състояща се от каналчета и двумерен орган. Но при всеки човек усещам различни феромони, това се дължи на рецептор, наречен OR7D4, който ни спомага да се разпознаваме помежду си. Майката разпознава дрешката на своето дете. Ние някак си сме различни, не си приличаме с роднините си, има много изследвания направени в тази област. Едно от тях, които бях прочела. Напръскат един стол с андростендион /мъжкия хормон/ и установяват, че жените подсъзнателно сядат на него, това е от въздействието на феромона. Затова те се използват по много начини и тук сме донесли един парфюм, който съдържа феромони. Феромоните помагат на животните в околната среда да се ориентират, примерно мравките остават следа, която показва на другите им събратя, къде е храната в мравуняка, животните препикават своята територия, за да си маркират, това са териториални хормони. Магда Маклинтън прави изследване, в което установява, че жените, работещи и живеещи заедно, синхронизират своя цикъл. Искам да добавя, че не е достатъчно, само феромон и харизма, всичко се определя от социалния статус, съжалявам.

Доц. Иванов: Много интересно беше изказването ви.
Диляна Атанасова Стоева: Моето по-артистично въображение заработи и си представих как правиш това на един любовен монолог. Може да се обърнеш към един мъж да си избереш в залата и да започнеш да му обясняваш, че всъщност той не те привлича заради красивите му очи, а заради аромата, който издава, което е следствие на еди-кое си. Въпреки че благодаря, аз разбрах темата, даде ми отговори на въпроси, които не съм си задавала. Така че, благодаря ти, наистина си чаровна и си знаеш силата опредено.

Ивайло Славов: Понеже ние търсим новото лице на науката, да ви кажа, аз точно за такова лице ставам сутрин рано и ходя по кастинги. Като изключим перфектния външен вид, доста артистичност, ясна тема, като изключим факта, че темата с хормоните вече е правена в предишните издания на тема, но това няма абсолютно никакво значение. Просто по законите у нас е да видиш какво са направили клипчетата на финалистите, виж какво са направили другите, хем да се съобразиш това, и да бъдеш малко различна, ако евентуално минеш.

Вера Гоцева: Аз ви благодаря за тази тема, аз съм гледала човека, който спечели с феромони и беше наистина страхотен и след това стана суперзвезда в държавата си, пожелавам го и на вас. Темата беше ясна, според мен беше малко разпиляно самото излагане на темата, обаче, тъй като очевидно имате много знания в главата си и трябва по-систематично да ги предадете. Т.е. хванете си само животните или само хората и просто не ги смесвайте твърде много и става твърде много информация, човек постоянно се губи. Ако има нещо, което на мен лично ми се стори като минус, бе, че не трябва да гледате постоянно журито, ние не сме толкова важни, т.е. ние ви виждаме и ви слушаме, но са по-важни хората, към които се обръщате, които също са директните ваши купувачи в случая. Това е, което мога да кажа благодаря.

Диляна Господинова: Така по-лесно комуникирам с очи, вие сте по-близко.

Време е да запалите всички около вас с това, което правите и не е нужно, дори не се притеснявайте, че не сте подготвени, понякога чисто импулсивното и това, което е вътре във вас, наистина може да спечели. И сега съм сигурна, че ще чуем една много добра презентация, за корпуса на кораба и китарата. От това, което не видяхме на слайдовете и за културата може би ще и дойде времето.

Светлозар Нейков: Здравейте отново. Дадоха ми за задача, да ви обясня каква е връзката между корпуса на китарата и корабите. Всички сме виждали кораби, не знам дали някой от вас се е чудил, какво е това отпред така много така булбообразно, с хубава форма приличаща на формата на корпуса на китарата и леко така, като на жена, крушообразна. Това се нарича булбов нос в корабите, интересното, как са го открили, пуснали са в един леген сапун, който от съпротивлението на водата, чрез триене, започнал да се изхабява на определени места и така се получила формата на носовата част от кораба днес. Опитали са се математически с интеграл, но не са успели.
Всички знаем как се намира площ на правоъгълник, едната страна по другата, но как ще намерим площ на кръг, коя по коя страна ще умножим? Няма как и Аристотел го е сметнал - с приближение още 200 години преди Христа, но един свещеник през 14 век написва библията върху книгата му и едва 16 век отново е открито понятието. За да намерим площта на кръга, въвеждаме приблизителни площи на трапеци сумата, на които смятат площта на фигурата в случая кръг с определена неточност. Втория интеграл е лицев оформящ цяла повърхност, а третия е обемен, чрез който може да се опише формата на корпуса на кораба, аналогично на китарата. Това е благодаря.

Чакай, чакай има още време:
Така кинетична и потенциална енергия, понеже култура ще правим.
Аз имам много така потенциална енергия, да свиря на китара и такива културни дейности, но кинетичната ми работа отива във висшето ми образование, защото майка ми казва така. Имам потенциална енергия да стана артист, да излезя да ви разказвам за наука, обаче майка ми казва: "Ти там ще смяташ интеграли". Съществува една дилема - дали да ходиш по към науката, дали да ходиш по към културата. Много, артисти и художници, които съм интервюирал наскоро ми казват така: "Аз оставих адвокатурата, право, въобще много сериозни длъжности, инженерството, заради културата" и обратно "Абе стига с тази култура!". Тоест, има един преход, динамичност, животът е динамичен, трябва да се радвате, трябва да участвате, да бъдете позитивни и да участвате в обществото. Благодаря.

Още...

Светлозар Нейков: Още? Да искарам слайдовете. /Смях/
Експертна система, само да добавя, когато отидем на лекар. И казваме, докторе, болен съм и лекарят казва: "O, болен си. Какво ти има?"
Ами гърлото ме боли: "А така ли, хубаво" - и въвежда в компютъра: Боли го гърлото. От там компютърът показва 100 болести с болно гърло. "А нещо друго има ли ти?"
Имам температура. Той пак въвежда остават 5 болести. И казва: "Аз на базата на моите експертни знания и оценка, се подписвам че си болен от бронхитпневмония примерно..." Това е експертната система, човек с много опит /експерт/ взема, филтрира от база данни информация, като взема решение.

Ивайло Славов: Добре де, това е съвсем друг човек се явява.
Светлозар Нейков: Не той е един и същи човек.

Ивайло Славов: Аз мисля, че разликата между двете презентации е голяма. Нещата бяха малко разхвърлени. Обясни ни какво е интеграл, трите вида интеграли, линеен, площ и обемен, стигна до потенциална и кинетична енергия. Само не завърши накрая, че има закон за запазване на енергията и тя минава от един вид от друг.
Светлозар Нейков: Това е динамичността - преходът от инженер до артист.

Ивайло Славов: Да, в един момент се занимаваш с култура, в друг момент трябва да решаваш интеграли, защото имаш изпит утре, и така енергиите минават от един вид в друг. Аз отчитам единствено на това, че може би ти не си разбрал, точно какво се иска за това представяне. Не случайно те върнах, защото мисля че всички видяха, какъв потенциал имаш.
Светлозар Нейков: Кинетичен потенциал.

Диляна Атанасова Стоева: Нещо, което и към теб и към всички, а съм до тема учители по литература. И много сериозно се занимавах с литература, в гимназиите и в училище. И си спомням, че когато пишеше ОЛВ – Отговор на Литературен Върпос, има един върпос, на който ти даваш конкретен отговор, който по-нататък разработваш и доказваш защо е така. Не знам в науката така ли трябва да бъде. Но според мен логиката на всяко едно изложение е научно първо да кажеш: моята теза за феромоните примерно или за живота примерно, че любовните взаимоотношения са в следствие на феромони. И от там нататък да се изясни защо. И така моето внимание ще бъде още от самото начало, приковано, за да разбера да те следвам. Иначе за мен енергиите са енергии между теб и мен, други енергии не ги разбирам. Имам нужда от малко повече точност на изказа, за мен зрителя. Което е като препоръка, като човек, който не разбира от наука, а би искал да знае повече.
Доц. Иванов: Действително втората част беше интересна, историята със сапуна бе много интересна и трябваше да се развие в минута и половина поне, каква е ползата и връзката с други.
Моля да не се притеснявате, виждате че от една импровизация се получи по-добре, отколкото от подготвеното. В крайна сметка ще получите и обратната информация. Така че не се притеснявайте и ни разкажете нещо, което на вас ви е интересно и е от областта на науката.

Доста време решавах да се предсташа да го направя. Може ли да не използвам средства за увеличаване на звука, защото се чувствам малко дискомфортно. Първо да се представя, аз съм Кристиян Крилатски. Студент съм от Технически университет - Варна, специалност социален мениджмънт. Проявявам интерес върху различни видове науки, просто всестранен интерес. И не съм се подготвил изобщо с абсолютно нищо, импровизирам. Ще разкажа нещо за организма на човешкото тяло, което може би някой от вас не знаят.

Начало: Защо например човек със състаряването си намалява своята височина, стават все по-малки, примерно леко се прегърбват. Това се дължи на дехидратацията на организма от вода. Всички знаем, че в някои учебници е посочено - 90-98 % от въртрешната течна среда на организма е вода. Тя е основна, най-богатата храна за организма е водата, която е всъщност най-важна. Тази вода регулира всички химически и киселинни процеси в организма. Ежедневно човек изхвърля между 500-600 милилитра при говорене, при дишане, с потта и урината изхвърля вода, която, ако не се набави организмът се дехидратира. Тогава кръвта става по-гъста, след като стане по-гъста кръвта, сърцето респективно увеличава налягането, за да увеличи трансплантацията по кръвоностните съдове. И от там започва да дърпаме вода от клетките, за да може да осигурим необходимата вода, която е необходима на организма. Затова нали някои от вас са виждали, че кожата съответно има, просто самата функция на кожата при жените с времето по-бързо застарява. И затова е необходимо употребата на такива, хидратантни продукти, които да хидратират кожата. Но при по-възрастните хора се наблюдава това стареене, изсъхване на кожата и затова самата клетка като увеличи своите размери от допустимите и той започва, да си казва: Защо вече не мога да бягам и да скачам. Всички знаем, че тези иновативни средства за телекомуникация, които използваме ежедневно, това са непрекъснато през един квадратен сантиметър, в нашата кожа минават алфа, бета и гама частици, които са естествената радиация на организма. Например, когато се увеличи тази естествената радиация, започва многократно повече да преминава през 1 квадратен сантиметър от нашето тяло - повече от тези частици. С преминаването те преминават през самата клетка, разкъсват вътрешната клечна среда, цитоплазмата, различните органели, митохондри и рибозоми. И преминавайки през ядрото, те удрят генетичната молекула и променят местата на алелите: аденин, гуанин, тимин и цитозин. Удрят ги тези алели, те променят позицията си и от там променят целия генетичен код. В организма се получават мутации и раковите образования, които се наблюдават навсякъде. Забравих да кажа, че при водата черният дроб започва да отделя вещества, които да запечатат клетката, защото да не изтича водата от нея. Това са така наречените свободни радикали, които представляват кислород, без един електрон в електронната си обвивка, които допирайки се до всичко, те го унищожават. Защото примерно, чрез вдишването на цигара, цигарният дим вкарва 1014 свободни радикали в организма, които трябва да бъдат унищожени. Всъщност организмът не е болен от нищо, не е болен от никакви организми той всъщност е дехидратиран.

Доц. Иванов: Това което представихте е много интересно. И щом не сте се готвили за това, вашето предложение, изобилства от много подробности, които не на всички са ясни. В едно ново изложение, трябва да презентирате нещата да са по-елементарни.
Така че да се възприемат от хората, които нямат тези познания и го чуват за първи път.

Имате ли някаква информация, за други течности освен вода, в какви пропорции трябва да се поемат?
Кристиян Крилатски: По принцип, разбирам течности, затова препоръчват през лятото, когато е горещо, да се разрежда кръвта и да пада самото кръвно налягане. Но някои казват, че самите колагелни влакна, които се намират в самата кръвоносна система, те през лятото се отпускат и кръвното пада, това е така, но от своя страна, кръвта става по-гъста. Но най-добре е консумацията на чиста вода, без всякакви примеси и съставки. Чистата вода най-добре се усвоява от организма.

Вера Гоцева: Много благодаря, че взехте участие, първо, защото мисля, че вашето място е тук. Имате изключителната способност да разказвате, с изключително точните и правилни акценти в изречението за най-важното нещо, което примерно в изкуството на артиста е много важно. Значи така поднесохте информацията и всяко едно изречение ви беше ясно. Така че смелостта ви беше страхотна и абсолютно правилна. Уцелихте ме мен лично в 10-ката с тази тема. Защото във всички вестници и списания пише, че трябва да пия по 1-2 литра на ден, но не знаех че ако пия малко, не много повече, може да остана по-дълго време млада. Благодаря ти, ето вече знам нещо повече. Браво.
Ивайло Славов: Кристияне, моите поздравление за две неща. Първо за това, че се осмели да дойдеш и без предварителна подготовка, да направиш тази презентация. Второ, по моето скромно мнение, от трите презентации, които чухме, тази беше най-научно плътна. В смисъл, имаше най-много наука в нея. Така че по този съществен фактор имаш доста висока оценка от мен. Разбира се, ти го правиш това на прима виста, импровизираш, имаше малко неточности. Само за да сме коректни, ще ти ги кажа, веднъж каза хидратация от вода, след това естествената радиация на организма, свободните радикали не са само отрицателни, хидроксилната група също е свободен радикал, който е много активен. Но това са дребни забележки, които са абсолютно нормални когато човек стане да говори на прима виста. Ако отидеш нататък, моят съвет беше да се концентрираш само на едно нещо. Както примерно при Светлозар, той може да се концентрира само по историята около сапуна. И както примерно, ти вече ще си избереш сам, защо жълтите раси изглеждат толкова години много млади. В смисъл, на тях не може да им познаеш по лицето на една жена примерно дали е на 15 години или на 50, това е нещо, което можеш да проучиш и да завъртиш презентацията. Но при всички случаи, както каза доц. Иванов, трябва да има един фактор, който трябва да е много добре обяснен. Иначе адмирирам за това, което направи.
Вера Гоцева: Аз също искам да поздравя Кристиян, затова че се осмелихте да станете. Защото обикновено, този който го прави печели. Аз така съм печелила много неща в живота си. Защото станахте, бяхте изключително добър комуникатор, наистина казахте много неща. Идеята за FameLAB, вие не сте на изпит, няма оценки за това дали вие ще кажете повече неща, може и само едно нещо да кажете за 3 минути, но интересно.

Исках да концентрирам, всичко максимално много информация за 3 мин.

Едно нещо може да бъде казано за три минути. Много сте убедителен и страшно ме изкефи това, което правихте. Много е важно хората, които се явават на Лаборатория за Слава, да избират теми, които са интересни на другите. Ако аз трябва да направя репортаж за това събитие, ще избера вас, защото темата за водата касае всеки. И трябва да има нещо човешко в цялата история. Така че, благодаря още веднъж.

Доц. Иванов: Жалко, че тази година активността беше по-малка, миналата година участваха повече хора. И да се надяваме, че това, което днес се случи и оценките, които днес ще чуете, ще накара още и още желаещи за следващи етапи. Журито след като ви изслуша, даде възможност допълнително да изразите, своите възможности, ви класира по следния начин. Първо място за участие във финал се класира Кристиян. Доволни сме и от представянето на другите участници Диляна и Светлозар също се класират, само че за участие в майсторския клас. И с възможност догодина да участват пак. Честито.
Ивайло Славов: Участието в майсторския клас ще ви позволи на вас двамата да видите точно как се структурира една презентация, защото вие наистина имате много голям потенциал и двамата. Само че още не е за финал, за съжаление. Това е един шанс, в който да минете в едно обучение. По мнение на всички хора, това е незабравимо преживяване. И догодина ще ви чакаме пак, защото сред преминаване през този майсторски клас вече са други.

Вера Гоцева сп. "КасаВива": Използвайте 100 % този майсторски клас, финалистът е ясен. Тъй като пред финалиста има само един път. Пред вас има много пътеки, тъй като той има една възможност и това е да отиде в Англия, а вие имате много възможности. И този майсторски клас е една възможност да бъдете много по-подготвени от Кристиан догодина. Защото това са едни пари, които са наливат във вас и го използвате това нещо за вас.

Светлозар Нейков: Какво ви е мнението за изключителното малко участие тази година?
Аз съм изключително изненадана, че е толкова малкото участие, миналата година имаше около четири пъти повече. Значи, когато Любов ме покани да бъда участие в това жури, аз бях и миналата година.

С фланелки - подаръци за участниците завърши конкурсът.

Светлозар Нейков NEYKOV

Потребител:


Коментар: