Прегледи: 2365 - Коментари: 0
Две млади художнички с първа изложба

Две млади художнички с първа изложба

Днес от 18,30 в Градската художествена галерия, чак на тавана ще стане работата.
Две млади художнички - Велина Гребенска и Кремена Цанкова са се престрашили да покажат себе си. Защото изложи ли някой на показ творбите си - уязвим е отвсякъде. Особено в сегашното време, когато никой не цепи басма на никого. Известна е острата и критична позиция на националистБг.ком към претенциозните "концептуалисти". Затова пък момичетата просто са порисували.

Двете са нарекли общото си дело "Като игра". Работите им са поставени едни срещу други. Почти всичко, нарисувано от Велина е здрави мъжки тела. Почти всичко, нарисувано от Кремена е красиви жени.
Мъжете без глави стоят срещу опияняващо хубави дами!

Велина си признава, че е "откраднала" митовете от древността, затова някак си си играе, препревърта ги през себе си. От "изхода" на играта излизат не първоначалните съзвездия, а жени с хармонично красиви гърди и лица. Особено се набиват косите им. Вее ги вятър, свобода, нежност и самостойност. И всяка картина доказва, че най-хубавото от мита е реалната част.
Наистина, най-хубавото при двете художнички е, че не са претенциозни. Затова не говореха за Ван Гог и Сезан, да речем, както го правят други, за да ги сравняваме по "инерция" с тях.

Кремена умее да рисува голи и здрави мъжки тела. Хубаво е повече мъже да видят себе си в женските очи. Показана е много сила, яки мускули, но - съвсем ясно се усеща, че женските очи не се страхуват от тях. Възхищават се на "мъжкото" и без да казват "желая го", знаем, че е така. На едното изваяно тяло интересно са апликирани изрязани букви и кратки думи, на мястото на главата има статии за учени и пр. Единият от журналистите попита: "Това ли сме мъжете, само мускули?"
А Кремена отговори: "Аз това съм нарисувала."

Една изложба с ясни послания, от която човек излиза със светло чувство.

Потребител:


Коментар: