Прегледи: 2076 - Коментари: 0
Балетният конкурс - в небето с GSM

Балетният конкурс - в небето с GSM

Пишем /не/извинено отсъствие на Президентшата г-жа Зорка Първанова за Откриването на Международния балетен конкурс "Варненско лято" 2008! Имала ангажименти. Ами да не се е хващала за патрон, приклад или някаква друга част на събитието. В противен случай да си стои до мъжа и да го придружава неотлъчно, без да се хваща с други неща. Проста работа.

Иначе, на досегашните 22 конкурса са играли досега над 2 500 артиста. Хегел има една "класация" на изкуствата в своята "Естетика". Казал е, че танцът е ограничено поради самия си характер изкуство. Приема го като необходимост и стъпка в естетиката. А поставя най-високо словесността. Дали е така, ще се убедим по време на представленията от 15 до 30 юли на традиционното място - Летния театър /вече обновен/ във Варна.
Доц. Емил Димитров, най-симпатичното старче в българския балет и Илко Раев шеф на ФКЦ - Варна "бяха" пресконференцията от 14 часа днес.
Конкурсът започва през 1964г. Председателят на Международното жури Владимир Василиев не беше на пресконференцията. Настъпи журналистическо брожение. Тогава доцентът извади ДжиЕсЕм-а си и звънна. Разбрахме, че големият майстор на балета Василиев лети в самолет, ведно с жена си Екатерина Максимова, също една от прима-световните балерини.
На тазтодишния форум документи за участие са подали 137 млади и съвсем млади тацьор/к/и.
Обикновено до 20% не идват, каза доцентът, а таванът на участие е 140. "Над тази цифра документи не приемаме" - заключи той.
Възникна шеговит въпрос, по повод на публикация в една е-медия, че нямало бяла мура и конкурсът нямало да се проведе. Илия Раев в характерния си елегантно-закачлив стил обясни, че "имало няколко милиметра, които били достатъчни".
Освен това, тази година излиза книга за събитието. Илиона Василева е написала/създала "Историография на балетния конкурс" за всички - от първия до последния. Представянето на произведението ще бъде на 16 юли от 18 часа в Радио Варна.
№1 в конкурса вече е изтеглен от кубинската балерина Даниела Гонсалес Пераса.
В състава на журито поради проблеми няма да бъде проф. Петър Луканов, но като зам-председател ще го замени доц. Бисер Деянов. Има и дебютант в журито. Това е известният Елдар Алиев, родом от Казахстан, сега гражданин на САЩ.
Но стига за "естетическата бюрокрация" на конкурса. Очакваме най-хубавото - откритията, насладата от най-изящното изкуство - балета.
"Голямата награда на град Варна" е известна - 6 000 Евро, златен медал и диплом. Цените на билетите пък за зрителите са за Откриването и гала-концерта по 80 лева, а иначе - по 60, 40 и 20.
Сигурни сме, че всеки млад творец-участник изобщо не мисли за сумата, а мечтае за Диплома! Защото вечно е само изкуството.
А във Варна то започва от 20,30 часа на 15 юли в Летния театър.
Потребител:


Коментар: