Прегледи: 4836 - Коментари: 3
Фантастична изложба по инженерен дизайн в ТУ - Варна

Фантастична изложба по инженерен дизайн  в ТУ - Варна Фантастична изложба по инженерен дизайн  в ТУ - Варна

Организатор и преподавател:

Репортер: Здравейте, представете се и ни разкажете малко, за идеята изложба на специалност "Инженерен дизайн"?
-Кремена Цанкова съм, асистент в специалност "Инженерен Дизайн". Изложбата, която е представена и наредена във фоайето на Машинно-Технологичният факултет на Технически Университет – Варна - представя курсови проекти на трети курс, по дисциплината, Промишлено и дизайнерско проектиране, озаглавена е по същия начин – "Промишлено и дизайнерско проектиране – ПРОЕКТИ". Проектите са изработени, всичките на SolidWorks, защото това бе като част от обучението им в часовете за упражнения. Повечето от тях са направени с помощта на докторант Тихомир Доврамаджиев, като той бе голям помощник за реализирането на проектите им. Обектите са осветителни тела, брави, дръжки и шилдове. Стана ясно, че част от изложените проекти, са спечелили награди на конкурса на MAUER LOCKING SYSTEMS Ltd. Съвсем логично и естествено е те да бъдат показани, защото станаха много хубави и ние искаме да популяризираме дейността на нашите студенти. Съответно това носи, както лично за тях удовлетворение и един престиж за нашата катедра.

Репортер: Самият университет с лекота ли се съгласи на такава изложба?
-Да, разбира се, винаги нашите изложби се представят с помощта на Технически Университет – гр. Варна. Тази изложба не е първа за годината, факт е, че в този курс специално студентите са много силни. Има курсове, които са много силни и тези студенти като бяха още първи и втори курс, показахме техни неща многократно. И си мисля, че няма това да са последните неща, които ще видим от тях. Те просто се справят с лекота, амбиция и въодушевление, което просто улеснява, всяко едно такова начинание. Преподавателите се стремим не само да провеждаме часове, но и да бъдем в известна степен в полза на студентите.

Репортер: Предвиждат ли се изложби за четвъртокурсници или те вече са в реалната практиката на производството?
-Не, четвърти курс са участвали разбира се в такива изложби. Но тяхната изложба се прави, когато си защитят дипломите, защото тогава обикновено се реализират най-големите проекти. Това е една от лебедовите им песни. Подготвят се по-подходящият презентационен начин, оформят се по подходящият начин съответно и презентационните табла. Това си е редовна практика на факултета. Миналата година на студентската научна сесия, освен проектите, които бяха показани от курсови задачи. Имаше изложба на миналогодишни дипломанти.
Тази година в студентската научна сесия на университета, ще влезе само тази изложба. Съществува и фотоизложба /фотоконкурс на факултета/, за която се надявам да стане и традиция. Той бе реализиран миналата година и тази ще бъде продължен, Тази година концертът ще бъде посветен на празника на славянската писменост, за 24 май, за да не се претрупват събития и дати както да има регулярност в експонирането на студентски неща. Миналата година фотоконкурсът беше с добър успех и интерес. Мисля, че тази година ще вземат участие повече студенти. Имаше символични парични награди, но въпреки това те бяха един добър стимул за студентите, под формата на едно първо, две втори и три трети награди, които отпусна университетът. Което ни доведе до извода, че просто трябва да се правят неща и изложби.

Репортер: Общината включва ли се да помага?
-До този момент успешно се справяме с възможностите на Технически Университет – Варна.

Репортер: Имате ли връзки с чуждестранни университети?
-Нашата катедра няма сключени договори и отношения в момента. Имаше преди година и половина една идея, даже бяха сключени договори в така наречената магистърска програма "Страда", но за съжаление не можахме да ги осъществим.

Репортер: Разкажете за взаимовръзката с работодатели и тези конкурси?
-Аз направих връзката, с тях и съответно техният ръководител на фирма "MAUER" инж. К. Колев беше така добър да подаде ръка. Заведох студентите, направиха ни презентация за фирмената дейност. Студентите влязоха в завода, за да видят, как се правят нещата от ръка. По-подобен начин работим, вече втора година с една друга фирма също много голяма и стабилна "Филиал на Рока в Каспичан". Миналата година наши студенти взеха участие в техния конкурс за идеи. Тази година няма да има, но догодина ще има пак. Те си имат един чудесен учебен център. Директорът на този център г-н Иван Петкански винаги е много добросъвестен, на студентите им е интересно. Показват си свои проекти и се правят дискусии и коментари. Това са двата завода, с които работим от миналата година.
Репортер: Какви предстоящи събития да очакваме?
-Откриването на изложбата утре 09 Април 2010г в 16,00 като пакет от събития, защото ще бъде обявен празника на Машино-Технологичният факултет, ще бъдат изнесени речи, раздадени дипломи на дипломанти бакалаври, магистри от четирите специалности на факултета. И съответно ще бъде обявена изложбата тържествено. Освен това ще има и Фотоизложба, но затова по-нататък.

Участници в изложбата
Репортер: Здравейте, разкажете ни малко за участието си в изложбата на специалност "ИНЖЕНЕРЕН ДИЗАЙН" за година 2010?
-В изложбата са представени две теми изработване на брава и на лампа.
Участваме със проектна скица, след одобрение от г-жа Кремена Цанкова изработихме продуктите триизмерно.
Репортер: Представете се?
-Мирела Табакова, трети курс Инженерен Дизайн.
Репортер: Как се казва вашият продукт?
- Лампата ми се казва "Small & Usefull", а бравата "Twist".
Репортер: На какъв тримерен продукт са изработени?
-SolidWorks.
Репортер: Разкажете малко за самата концепция /идеята/ на проектите?
-За лампата идеята е да е настолна, компактна, лесно преносима лесно да се използва, за всеки. Конструкцията е свързана със свето диоди, с идея тя да е по- екологична – "ЕКО" лампа.
Освен green – еко движението, също е съчетана и нотка на новите технологии.

Репортер: А вие?
- Аз съм Кирил Колев, трети курс Инженерен Дизайн също, както и присъстващите колеги. И участвам в изложбата с две електронни брави за сейф, секретни. И двете са спечелили награди в конкурс на фирма "MAUER". Участвам също така с една лампа. Като концепция търся изчистените форми, малко футуристичното, по-новите технологии и прилагането им в ежедневието. Така и едната от бравите, които спечели в конкурса, залага на сензорни бутони, които все по-често се използват в ежедневието. Те са по-удобни по-красиви, естетически по добре обиграни. Проектите са ми на програма SolidWorks. Материалите са главно пластмаса.
Репортер: Идеята е да са с цел производство тези проекти?
-Да точно, този проект спечели първа награда и ще бъде произведен от MAUER LOCKING SYSTEMS Ltd в съвсем скоро време. А другият негов проект за същата задача спечели трето място.
MAUER LOCKING SYSTEMS Ltd са фирма произвеждаща продукти, и затова конкурса имаше състезателен характер. Той беше създаден предимно заради нашите студенти от трети курс, но имаше и други участия от работещи хора във фирмата, но нашите студенти са много добри и обраха всички награди.


-Аз съм Георги Крумов от Инженерен Дизайн трети курс. Участвам в изложбата с два проекта, едното е Дръжка – MAUER "Електра", а другото е осветително тяло – настолна лампа. Идеята за лампата ми дойде от една тръба, в която има много лагери и чупещи колена, позволяващо поставянето и навсякъде. Удобна на поставяне на бюро, шкавче, стол, стена. Дори на тавана може да се поставя, защото краищата са и с лепки. Лагерите могат да се въртят навсякъде, така лампата става използваема, може да преместим светлината, където ни се иска. Бравата ми е абсолютно стилизирана от кръгове съм я изработил. Придържах се към предният проект на "Mauer", който е много стар. Рализацията на бе на Solidworks и за двата проекта.
Репортер: Concept Design - a /скиците/ първо на хартия ли го правите?
- Да първо на хартия поле го прилагаме на Solidworks, пишем реалните размери на скицата и после ги нанасяме в чертожната програма, която в последствие с определени операции им придава тримерен обем.
Репортер: Използвате ли странични видове изчислителни системи за rendering, като plugins на SolidWorks?
-За Rendering използваме стандартния фоторендър към SolidWorks.
Репортер: Имате ли иновативни идеи? На какво залагате в проектите си?
Да разбира имаме колеги, които прилагат много футуристични дизайни, примерно от 2050 година. Както идеите, винаги се стремим да са нови, неща които ги няма на пазара, търсим удобство, естетика, стил, икономичност, ефективност, мобилност и екологичност, безопасно за здравето.

Търсим креативното, и натуралното!

Светлозар Нейков NEYKOV
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Браво на     Дата: 2010-04-10 22:02:20    
момчетата големи таланти са

2. Потребител: Тодор     Дата: 2010-04-11 15:46:55    
Медиите се интересуват повече от голия пъп и пр на Преслава,Анелия и пр а не от истински неща и постижения като тези

3. Потребител: Stooge     Дата: 2010-06-04 20:11:52    
Каде е статията за пъпа на Преслава?