Прегледи: 2170 - Коментари: 0
България изпревари Google с интернета

България изпревари Google с интернета

НационалистБг.ком публикува статия от nixanbal.com
Звучи неправдоподобно, но така пише в статията. Но пък - с какво отстъпваме на крадливия Запад, че да не живеем по-добре и по-красиво от тях.


Think big with a gig

С тези думи в началото на февруари т.г. Google обяви, че планира да започне изграждането на фиброоптична мрежа със скорости до 1 гигабит /128 мегабайта/ в секунда, която да покрива нуждите от бърз и надежден интернет на 50 000 до 500 000 потребители в Щатите. Според анализатори проектът ще коства между 3 и 8 хиляди долара на домакинство или по груби сметки от $60 милиона до $1,6 милиарда общо, в зависимост от мащабите на мрежата. Е, това едва ли е проблем за интернет гиганта, но по-важното е, че дава представа що за инвестиция е подобен проект – най-вероятно непосилен за по-малки компании...

Интересно е, че въпросната мрежа за момента е просто експеримент, с който да бъде проучен пазарът, нуждите на потребителите и т.н., така че няма да откриете тарифи и оферти за трипъл плей пакети в подсайт на Google. Вместо това компанията реши да вложи средстава в опипване на почвата – също както автомобилните концерни имат R&D /research and development/ бюджети за Формула 1, с които инвестиции получават представа какви нововъвдения могат да бъдат включени в бъдещите им автомобили за крайните потребители.

В България обаче крайните интернет потребители вече имат възможност да се възползват от предимствата на същата такава фиброоптична мрежа, каквато Google все още планира в САЩ. Звучи почти невероятно, но е факт – в страната ни винаги сме се славили с бързата си реакция по отношение усвояване на новите технологии от сферата на телекомуникациите. Спомняте си вероятно статията в BBC, където бе цитирано проучване на Cisco, установило, че за разлика от Обединеното Кралство България е готова да посрещне предизвикателствата на технологичното бъдеще, предлагайки адекватни на търсенето широколентови решения за връзка с мрежата. Това нареди страната ни до пословично напредналите с технологиите Южна Корея и Япония. Яко!

Е, повод за гордост имаме за пореден път благодарение на фиброоптичната мрежа от типа PON /passive optical network/ на Spectrum Net, които предлагат интернет достъп със скорости до 100 мегабита в секунда. Покритие за момента има в София, Варна и Бургас, а пакетната услуга традиционно включва интернет, цифрова телевизия и домашен телефон. Преди да се поинтересувате обаче дали вашият квартал е в обхвата на PON мрежата на Spectrum Net, ето някои любопитни факти за нея, които трябва да знаете...

Още за PON мрежата:
• Оптичното влакно достига директно до потребителя.
• Абонатът се възползва на 100 % от връзката.
• Качеството на услугата не се влияе от другите ползватели – няма претоварване.
• Пролетните бури не водят до прекъсвания и понижени скорости.
• Няма вредно влияние върху хората – не излъчва електромагнитни вълни.
• Енергоспестяваща е и не замърсява околната среда.
• Няма износване и единственият начин да прекъсне нетът е да си срежете оптичният кабел.

Потребител:


Коментар: