Прегледи: 2341 - Коментари: 4
Сгрешена е философията на икономиката

Сгрешена е философията на икономиката

Днес от 12,30 във ФКЦ Варна собственикът на "Варна Фарма", т.е. на националната верига аптеки "Марешки" - самият Веселин Марешки - предложи на МС две революционни решения които могат да дадат само за т.г. около 250 - 300 млн лева на държавната хазна. Според него "Фармацевтичната мафия" - която той нарече с популярното име "Наглите", ограбва от хората и държавата поне 300 млн лева годишно.

Като представител на успешния едър български бизнес, очевидно Царят на аптекарите има сериозни идеи - както и за своите печалби, така и за държавнически решения, които да подобрят националната икономика. Т.е. - да има пари и за хората, и за бизнеса.

Веселин Марешки направи две конкретни предложения:
1.Печалбата на едрите дистрибутори /практически превозващи стоката/ да се намали от 9 % на 2 до 3 %
2.Всички търгове за лекарства и за всякакви медикаменти и консумативи за държавните здравни заведения да не стават по общини /което е генератор на корупция/, а да се извършва на централен национален търг.
А като второ решение - най-ниската дадена цена на някой търг в България, да бъде определена за пределна и крайна /т.е. както каза фармобосът "Референтна" - най-точния международен икономически термин/ ЦЕНА за всички!!! търгове - настоящи и бъдещи в България.

По точка 1 - при общо оборот около 1,7 млрд лева годишно във фармацевтичната търговия, това ще даде при само 5 % снижение на печалбата за едрите дистрибутори минимум 85 млн лева за държавната хазна. Които при добро решение на МС и точни действия на органите могат да станат и 150 млн. При това тези фирми не се занимават с високопрофесионални и експертни дейности, а са едни прости превозвачи. Естествено, те имат лоби в МС и Парламента, затова нахалството им е стигнало дотам -

Да искат и такса за рецепти, както искат лекарите. Но - Марешки, който е специалист по цялата търговска верига, пък е и общински съветник и знае веригата търговец/община/Министерство и нагоре - обясни, че лекарите вземат такса, защото при тях няма % печалба. А нахалството, т.е. "наглостта на наглите" е стигнала дотам, че при условията на криза, тези синковци искат да си увеличат печалбите. За сметка на НАРОДА!

Фармобосът спомена и надценката на аптеките при продажба - 25 - 30 %, които ако се снижат не с 10, а дори само с 5 %, ще се спестят още 100 до 200 млн лева.

По отношение на спестените пари, Марешки оповести, че те няма да влязат в сокак /улица без изход/, а с тях може да се купят нови лекарства, които да спасят живота и здравето на много хора. Освен това - увлечен в подробностите на търговията с лекарства - той изрази възмущението си, че има аптеки, които са спрели продажбата на инсулин, "защото нямали печалба"! "Къде остана хуманизмът на здравеопазването в такъв случай?" - реторично подчерта собственикът на националната верига аптеки.

По точка втора Марешки всъщност /без да го каза гласно/ сподели своя опит. Там има по всеки търг /примерно в 1 000 болници в България/ по 10 души дистрибутори и още по 10 във всяко болнично заведение и/или община "специалисти по търгове" /ние от националистБг.ком мигновено наум го изчислихме в национален мащаб - 20 000 излишни "хора"/. При национален търг ще се спестят заплати и хонорари/комисионни поне от 20 000 души.

Но Веселин Марешки, който /да го признаем/ изказа една чудесна революционна идея за спестяване на 250 - 300 млн лева от държавата=приблизително на народа - има грешка в самата философия за същността на българската икономика.

От корупция България може да спести мах 250 млн от издръжката, договорите и всичко свързано с администрацията. В Държавния бюджет администрацията харчи 2,5 млрд лева годишно. Дори да съкратим 15, че и 20 % България ще спести 500 млн лева годишно. Хайде, от Договори и държавни поръчки ще спестим още мах 500 млн лева. 1 млрд лева на година прави по 1 000 лв на човек, или на месец по по-малко от 100 лв. Че един работник в Сингапур или Хонк-Конг печели на ден по толкова, най-малко.

Голямата загуба на България е от мутренското ниво на едрия ни бизнес - основен виновник за технологичното ни изоставане не само от Европа, но дори от Латинска Америка и Африка. Вместо да вложат свободните си пари за производство на хеликоптери, автомобили, яхти, климатици, джиесеми - нашите новобогаташи-парвенюта ги харчат за курви, в чужди курорти или в скъпи и разточителни вили, къщи-замъци и коли.

Например: тези 120 млн Евро /по-голямата част/, които варненският бизнесмен Красимир Узунов взе от продажбата на МОЛ Варна - ако директно ги беше вложил във високотехнологично производство - досега щеше да има 1 млрд Евро печалби /а те са и данъци в България/. Значи - при високотехнологично българско производство - само един едър бизнесмен /а те в България са около 100/ може да произведе повече, отколкото краде "всичката корупция" в България. Вместо да купуваме всички елтехники от чужбина, от крадливия Запад - можеше да купуваме по-евтини и не по-малко качествени български стоки.

А и да изнасяме не евтини суровини и евтина селскостопанска продукция, а скъпи стоки - автомобили, електроуреди, ИКТ техника и пр.

Да не говорим, че едрият български бизнес не се усети /както го е правил Атанас Буров навремето/ да се осигури със система от български банки, а не да плаща прескъпи лихви на западните банки - смукачи на български труд и пари: БАНКИ-УБИЙЦИ НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС!

О, неразумни и юроде, български едър бизнесе! Поради что не печелиш от високотехнологични стоки, а продаваш чужди, което те прави още по-беден от западния бизнес? Поради что плащаш лихви на чужденци, вместо да си направиш собствени банки? Поради что изоставаш от целия свят, пиянстваш, развратничиш, простееш, пък и се фукаш с жалките си /спрямо западняците/ капиталчета, вместо да забогатееш и да произвеждаш модерно?
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Социопат     Дата: 2010-03-29 00:05:33    
Марешки ли ще ми говори за честност? Дето не си плати на никого за изборите. Никога няма да гласувам за него!

2. Потребител: комита     Дата: 2010-04-06 16:08:14    
долу марешки и неговата вьрхушка начело сьс ивайло бояджиеж

3. Потребител: ММ     Дата: 2010-04-13 21:57:31    
Анатема!

4. Потребител: ММ     Дата: 2010-04-13 21:57:34    
Анатема!