Прегледи: 2424 - Коментари: 6
До живот без замяна на таксиджия, убил 2 студентки

До живот без замяна на таксиджия, убил 2 студентки

ПРЕССЪОБЩЕНИE
на ВОС

Влезе в сила доживотна присъда без замяна, постановена от ВОС на таксиметров шофьор, убил две студентки


Върховният касационен съд потвърди доживотната присъда без право на замяна, с която Варненският окръжен съд наказа Марин Живков, убил по особено мъчителен начин и с особена жестокост 20 годишната Сашка Асенова и 21 годишната Радка Даскалова. Убийствата са извършени през 2000-та и 2004-та година. 41 годишният бивш таксиметров шофьор ще търпи доживотната си присъда при първоначален специален режим.

Пресслужбата на съда припомня, че през м. май миналата година Варненският окръжен съд призна вината на Живков затова, че на 22 май 2000-та година, в землището на с. Долище, Варненска област убил по особено мъчителен начин Сашка Асенова - студентка II курс в ИУ във Варна. Деянието е извършено с особена жестокост и при условията на опасен рецидив. Първоинстанционният съд призна вината му и затова, че 4 години по-късно, в края на февруари 2004 година, в землището на с. Осеново, след изнасилване Марин убил и Радка Даскалова. Тялото на момичето, което е родом от Добрич, било разкрито година по-късно. Окръжният съд във Варна осъди Живков да заплати на родителите на убитите момичета обещетения в общ размер на 400 000 лева. В началото на ноември миналата година и Апелативният съд във Варна потвърди законосъобразността на доживотната присъда без право на замяна. И втората съдебна инстанция потвърди, че по делото са събрани безспорни и категорични доказателства, че подсъдимият не само е познавал своите жертви, но непосредствено преди гибелта им се е виждал с тях.

Всичките диаболични посегателства са извършени в периода от 1996 г до 2004 г, докато рецидивистът Марин е излизал закратко от затвора.

Според Върховния касационен съд доводите на подсъдимия за допуснати процесуални нарушения в хода на съдебното дирене са неоснователни. Съдът не само е събрал достатъчно по обем доказателства и доказателствени средства, но е обсъдил и анализирал детайлно всяко едно от тях. Специално внимание третата съдебна инстанция обръща на назначената от ВОС комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза, по която вещото лице е провело и полиграфско изследване, поискано от подсъдимия. Според върховните съдии както първата, така и втората съдебна инстанции са направили прецизен и задълбочен анализ на доказателствата, голяма част от които са косвени. Обсъдени в цялост те водят до единствения и несъмнен извод, че автор и на двете брутални убийства е Марин Живков, а доживотната присъда без право на замяна е единственото справедливо наказание. Потвърдена е и справедливостта на размерите на присъдените обещетения, които ще получат близките на убитите момичета.

Всички, които са следили този казус, помнят, че наказателното дело срещу таксиметровия шофьор започна през 2007 година, когато Живков беше подведен под отговорност за изнасилването на три момичета / Лора, Мария и Радка / и за убийството на Сашка и на Радка. Престъпленията били извършени от август 1996 година до февруари 2004 година, като между всяко едно от престъпните посегателства Марин е влизал и излизал многократно от затвора, след като изтърпявал наказания за други престъпления. За първи път през март 2008 година ВОС произнесе доживотна присъда без право на замяна за убийствата на студентките и по 13 и 10 години затвор за изнасилването на момичетата. Няколко месеца по-късно Апелативният съд във Варна потвърди присъдите за изнасилванията и отмени доживотните присъди. Така се стигна до повторно гледане на това дело в частта му за умишлените убийства на двете момичета.

С Решението на ВКС от началото на тази седмица влезе в сила доживотната присъда без замяна, която Марин Живков ще търпи при специален режим в Затвора Варна.

24.03.2010 година Пресслужба ВОС

Кратък коментар на националистБг.ком: А какви са причините за престъпленията? Защо нашето общество е свидетел все по-често на убийства, кражби, изнасилвания и просто грабеж на 8 млрд Евро, които ЕС краде ежегодно от България. А през цялата 1968 г, по времето на Бай Тошо в България е имало общо 17 убийства! Като тогава ЦК на БКП отбелязва, че това са много убийства и държавата трябва да се пребори, за да няма нито едно.

Защо свободните, "независими" /приказвай ми на баба ми тия/ и демократични медии не анализират факта, че при социализма престъпленията бяха 10-15 пъти - а като се вижда от статистиката през 1968 г - убийствата са били около 120 пъти по-малко, отколкото сега

ПРИ ПРЕСТЪПНАТА В САМАТА СИ ПРИРОДА ДЕМОКРАЦИЯ?

Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Смъртна присъда!     Дата: 2010-03-25 09:59:07    
Както знаете в Китай има смъртна присъда и там престъпността е 16 пъти по-малка, отколкото в Европа. Не бива да се допуска убиец-рецидивист да остава жив. Той заразява въздуха с дишането си!

2. Потребител: Престъпността     Дата: 2010-03-27 16:42:26    
Въпроса за повишената престъпност в последните 20 години, за причините и премахването им - днес никой не поставя в България. Напротив, вестниците се радват, когато има убийство - хонорарите са по-високи, "зрелището" ще се прочете от повече хора от тълпата. В България "и Хлябът и зрелищата" са на евтиния. Докато стане толкова евтина и ненаселена, че изчезне от картата на света. За това и журналистите имат голям "принос". Нещастници!

3. Потребител: MM     Дата: 2010-04-13 16:07:59    
При социализма имаше т.н.превантивност в методите на МВР, при опит за изнасилване и смъртно наказание. Сега като на американски филм ни показват как полицията като грижа само затваря очите на жертвите. Жална им майка на нашите деца и внуци!

4. Потребител: ММ     Дата: 2010-04-13 16:13:33    
Каква е обществената реакция на такива случаи ни си вижда в нашите медии, където перверзин журналисти по на две страници описват най-подробно садистични картини сякаш пишещия е очевидец, но бе да се чувства ужасът от случилото се. Защото искрено ужасеният само проклиня.Опомнете се Вие, силни на перото, но слаби в главата!

5. Потребител: Смъртна присъда !!!     Дата: 2010-04-16 10:05:59    
И този убиец данъкоплатеца ще го издържа до ЖИВОТ ??? Кой тогава е НАКАЗАНИЯТ ??!

6. Потребител: Смъртна присъда !!!     Дата: 2010-04-16 10:14:26    
И този убиец данъкоплатеца ще го издържа до ЖИВОТ ??? Кой тогава е НАКАЗАНИЯТ ??!