Прегледи: 1384 - Коментари: 1
Путин матира "Набуко"

Путин матира "Набуко"

Без съмнение един от най-сериозните световни конфликти бе свързан с избора от Европа на един от двата проекта за газопроводи - "Южен поток" или "Набуко".

Да поясним и за някои от читателите името "Набуко", защото южният поток е съвсем разбираем и като икономически проект и като смислово значение. Асиро-вавилонският цар Навуходоносор, накратко произнасян като "Набуко", впрочем и име на опера. Впрочем, един от най-големите древни врагове на евреите, та затова е малко странно, че Израел е по-склонен да подкрепи антиеврейското име.

Само преди няколко седмици се състоя последната среща по проекта "Набуко". Имаше относително единство за идеята, че най-после реализирането на проекта е "в релси". Тогава сякаш "Набуко" изпревари конкурентния проект "Южен поток". Но сега е ясно, че "Южен поток" е по-напред от "европейския"????? проект. Отде накъде го наричат европейски "Набуко" с това азиатско име, кой да ти каже освен идиотчето Саакашвили?

Всичко това стана възможно благодарение на това, че премиерът на Турция реши да подкрепи и двата проекта. Тъкмо затова ни е приказката.

Посещението на Владимир Путин в Анкара донесе за руската страна най-победните резултати. Двете доскоро вражески държави постигнаха сключването на комплексно споразумение, което дава възможност за преминаване на тръбопровода през турски води по дъното на Черно море. В замяна Турция получава от северния колос помощ при строителството на петролопровода "Самсун - Джейхан".

Тези решения определено са най-печеливши за Русия, Турция, Италия и много балкански държави и за Унгария. Но има и губещи. На първо място това е Украйна, която пропуска изключителната позиция на транзитна държава. Влошават се и позициите на България. Губещи са и тези, които агитираха срещу "Южен поток" и за "Набуко" /на първо място световният терорист и крадец - САЩ/, като искаха да намалят влиянието на Русия.

Очевидни и налагащи са два въпроса:
1.Защо правителството на БАТЕ Бойко се провали в антируската си позиция?
2.Защо всесилните доскоро САЩ не можаха да принудят Турция, а и Италия най-вече да предпочитат изгодния за американците /поне на пръв поглед/ "Набуко"?

По отношение на България всичко е ясно. Без противници у нас, Борисов не е в състояние да оцени световната шахматно-финансовата дъска-мозайка. Той не проумява, че в световната икономическа и гео политика няма празно място. Там играе политиката на скачените съдове, нещо подобно на принципа на Макиавели "Всички срещу най-богатия и силния". Тъкмо затова Турция се разбра с Русия. Заради параноичната си омраза към Русия, САЩ пренебрегнаха довчерашния си верен съюзник Турция и предпочетоха Грузия. А интересите на Турция са изключително различни, дори противостоящи на тези на Грузия, особено със Саакашвили "Неадекватни" начело. Затова Реджеп Ердоган и Владимир Путин си стиснаха здраво ръцете. Позицията на Русия за "Южен поток" съвпада като икономически и политически интерес практически изцяло с интересите на Турция. Тук няма идеологии, няма никакъв комунизъм. По-скоро капитализъм и то в най-чист вид.

Един детайл. За разлика от поведението "а ла кон с капаци" на българското правителство в международната геоигра, гръцкото следи световния баланс и реагира веднага. Г-н Папандреу веднага посети САЩ. Известна е вековната георафска и икономическа война Гърция - Турция, още от времената на Византийската империя. Затова той предлага на Обама това, което САЩ изпускат чрез Турция. Разбира се, Папандреу излезе червен-зачервен от Овалния кабинет на Белия дом във Вашингтон, не защото доматът е червен и кръгъл, а защото това, което американският Президент му е поискал в замяна срещу подкрепа е било "май повече, отколкото Гърция би получила". Ами така е САЩ винаги са вземали повече, отколкото май дават!

Тъкмо затова отговорът на !-ия въпрос защо БАТЕ Бойко загуби е елементарен. Да застанеш на страната на САЩ винаги е означавало едно и също: Като пари и ползи получаваш по-малко, отколкото даваш - т.е. практически винаги губиш. Като изключим понякого Англия, всички "съюзници" на САЩ са губели от сътрудничество с Америка.

Вторият отговор е тясно свързан с първия. Толкова много държави са излъгали и ограбили САЩ, че на принципа "Парен каша духа" - бившите им съюзници ги напускат. Особено икономически, защото все още е опасничко да им се противопоставиш военно-политически. Най-малко, че си въоръжен с американско оръжие, чийто запчасти се произвеждат в САЩ.

Затова в момента Русия печели - тя дава повече, отколкото получава. Защото има - не само нефт, а и народ, който ни е освободил от турско робство, който не живее като американците само за да граби от света и да лапа цялото световно богатство.

Което е за всички народи, а не само за /само/избраните.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Трудна работа     Дата: 2010-03-14 16:05:05    
Брюксел. Лидерите на Европа ще направят всичко по силите си, за да демонстрират единство в понеделник, когато те обявят, че са готови да помогнат на Гърция да се възстанови от финансовата си криза. Но споразумението е само тънко покривало върху постоянните разногласия относно начина за ръководене на Европейския съюз, а междувременно Брюксел се подготвя да предприеме поредния кръг на вредни вътрешни дебати, които ще увеличат дистанцията между блока и неговите 500 милиона жители, пише британският вестник "Сънди Телеграф".