Прегледи: 3759 - Коментари: 1
Кенгуру става математик

Кенгуру става математик

Интервю с Павлин Петков, Директор на ІІ МГ "Д-р Петър Берон" във Варна:

Здравейте, как се казвате и разкажете малко за съюза на математиците в България?
-Казвам се Павлин Петков, член съм на Изпълнителното бюро на Съюза на математиците, нашата организация. И направих тези съобщения, защото липсват в календара на съвещанието.

Може ли да разкажете малко повече?
-Традиционно, през пролетната ваканция, се провежда пролетната конференция на Съюза на математиците, която е организация с над сто годишна история. Някога е било физико-математическо дружество, а сега сме структура, в която членуват хиляди математици и има секции, които са на регионален принцип. Има секции, които са примерно на функционален принцип, примерно ВУЗ-ОВЕТЕ си имат сами секции. Това са фактически звената структурите и по страната. Съюзът на математиците няма ангажименти ни към министерства, или политика, тя си е професионална, както юристите имат такава.

Досега Конференцията се провеждаше на Боровец, близо до София. Но тази година има юбилей, преди през 89-та година беше проведена пак тук на Албена, при домакинство на Добричката секция. И с решение на Управителния съвет на национално ниво - решихме отново след двайсет години да бъде пак в Албена. И в тази връзка поради близостта се наложи да направя това уточнение, защото е важно, че тя е от 6-ти до 10-ти Април. Време, в което по календара/графика на учебния процес на Министерството - дванайсти клас учат. И затова съобщих, че има възможност, ако не може да го извини от учебен процес, да се създадат организация да прихождат и да ни посетят, защото вътре има много интересни неща. Има дискусии, свързани предимно с проблеми на висшето образование, средното образование, на държавни зрелостни изпити. Това е форма на квалификация.
Между другото за мащаба: през последните години участват около 500 математици с македонско участие дори.

Обсъждат ли се световните проблеми?
-Не. По скоро има различни секции, има научна област, в която се разискват тези неща, едната от секциите е средно образование, има и ученическа секции, което е много интересно.

А взаимовръзката между средно и висше образование?
-Има и такива дискусии, това е на практика четири дни. Основната цел на конференцията е обменяне на опит, научни открития, положителен опит, дискусии и заради дискусиите и вземане на някакви решения, министерството участва и тн... Може да се родят идеи, които после по индукция да се превърнат в политики.

Като Brainstorming /събирате ги на едно място и им задавате проблем за решаване/?
-Те сами се събират. Съюзът на математиците е юридическо лице с идеална цел.

А ето и - Новина:
Състезание на 20 Март: "Европейско кенгуру", което е национално. ОТ 11,00 ЧАСА - 75 МИН. ЗА ЦЯЛАТА СТРАНА. Това е най-масовото състезание, което е в календара на Министерството, но се самоиздържа. Т.е. плащат си една такса учениците, за да участват.


А спонсори търсят ли се?
-Спонсори се търсят евентуално при наградните фондове, то иначе се самоиздържа от години наред. Важното е, че мащабът му е за България. В 11,00 - 75 мин. Блиц състезание, което е много интересно, базирано на тестов принцип. То се провежда в много места, например: За Варненска област, освен във Варна, във Ветрино и Провадия, мисля че и във Вълчи дол. Който желае, получава тема, през Регионалния инспекторат и реализира това състезание.
На национално ниво пишат около 40 000 души. Което е сериозно число, значи!!! 40 000 не участват и в олимпиадите. Като възрастова гама е също интересно, защото обхваща от 2-ри до 12-ти клас. Практически всички, които знаят долу горе да пишат и нещичко да смятат, има тема и за тях.

А за вишисти?
-Не. Във Варна, съдя по мащаба, през последните години участват общо около 1500 до 1800 ученици. Най-масово, центърът е Математическа гимназия - там около 1000 - 1100 души.

Къде се провеждат състезанията във Варна?
-Значи това са училища – ние ги наричаме центрове, които са определили долу-горе да минимизират разхождането на децата чисто географски. Специално за четвъртокласниците, тези, които искат резултатът им от кенгуруто да може да участва при кандидатстване в гимназията за пети клас, защото има един такъв пример. Това е едно от състезанията, с които може да набере кредити. Това са даровити деца и трябва да съберат необходимите кредити, но за да им се зачете резултатът - трябва да пишат на територията на математическата гимназия. Решено е, докато децата пишат, те от около 10,00 - 10,30 са настанени и пишат от 11 часа. В едно от училищата, ние от своя страна да си направим събрание на секцията, на регионалната структура на Съюза на математиците, защото така и така математиците са ангажирани покрай състезанието.

Кога ще е това годишно събрание?
-Това е пак на 20-ти в същия ден, но от 10,00 - 11,00 часа. В Актовата зала на 3-та ПМГ "Акад. Методий Попов"/ОУ "П.Р. Славейков" до Съда, бившето зимно кино "Тракия".
СРОКЪТ ЗА ЗЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА СЪЮЗА НА МАТЕМАТИЦИТЕ В МОМЕНТА ТЕЧЕ!!!! ЗА ДА ОБЛЕКЧИМ ФИНАНСОВО ЧЛЕНОВЕТЕ СИ , ТЕЗИ, ЗА КОИТО ДИРЕКТОРИТЕ СЕ СЪГЛАСЯТ ДА ГИ КОМАНДИРОВАТ ИЛИ ЗА СВОЯ СМЕТКА ИЛИ ПЪК КОМБИНИРАНО ФИНАНСИРАНЕ - НЯМА ЗНАЧЕНИЕ. В МОМЕНТА, В КОЙТО СИ ПОДАДЕ ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИТЕ, ФИНАНСОВО ОТ СЕКЦИЯТА НА СЪЮЗА НА МАТЕМАТИЦИТЕ ВЪВ ВАРНА ЩЕ МУ ПЛАТИМ ПРАВОУЧАСТИЕТО. ТОЙ СИ ПЛАЩА ИЛИ СИ НАМИРА ПАРИ САМО ЗА БИТОВАТА ЧАСТ, ЗА КОМАНДИРОВКИ И ПРЕБИВАВАНЕТО. А НИЕ ПООЩРЯВАМЕ С ПРАВОУЧАСТИЕ, ЗАЩОТО РАЗХОДЪТ ИНАЧЕ Е ГОЛЯМ. ТОВА СА 4 ДНИ ОТ ПОРЯДЪКА НА по 50 лв НА ДЕН ПЪЛЕН ПАНСИОН.

Изпратете едно пожелание на младите математици, бъдещите такива и желаещите да се занимават с математика?
-За учениците заниманията с математика са много полезно нещо, независимо в коя област се реализираш. Много хора се лъжат, че ако смятаме задачи, непременно трябва да станем математици. НЕ, ЗАНИМАВАНЕТО С МАТЕМАТИКА ПРАВИ ГЪНКИ И ТЕЖИШ НА МЯСТОТО СИ, НЕЗАВИСИМО С КАКВО СЕ ЗАНИМАВАШ.

Дори и магазинер да си пак ще имаш някаква полза?
-ДА ТОЧНО!
По важното е че се реализират и в медицината, архитектура, икономически дисциплини, инженер и тн...

Могат да се справят с живота?
-По важно е учителството, проблемът е там, не им се става учители на младите...

Те стават ама ходят в чужбина за "ягоди".

За контакти:
Павлин Петков
директор http://mgberon.com/
гр. Варна 9005, ж.к. Чайка
алея "Акад. Никола Обрешков"
емайл: director@mgberon.com
www.mgberon.com
сл. Тел.: 052 302 106
факс: 052 307 695

GSM: 0888 614 626

Светлозар НЕЙКОВ NEYKOV
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Трезвен     Дата: 2010-03-14 20:01:55    
Идиот става журналист - това е заглавието.