Прегледи: 2077 - Коментари: 1
Изложба във Варна "Септември 1939. Подялбата на Полша"

Изложба във Варна "Септември 1939. Подялбата на Полша"

Днес от 16,00 в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" бе открита фотоизложбата "Септември 1939. Подялбата на Полша". За съжаление заради климатичната изненада /зимната буря във Варна и София/ директорката на Полския културен център в София - Анна Пахла - не можа да присъства на откриването.

НационалистБг.ком беше силно учуден, че минаващите за десни медии като Днес+.Бг, Властта.ком, кореспонденти на ТВ Европа или пък проправителствените антикомунистически, респективно антируски официози също отсъстваха от толкова важно и исторически "подходящо" събитие. От известните и утвърдени журналисти бе само "военният" кореспондент Атанас Панайотов, както и една ТВ /да не правим реклама/, въпреки че откриването на изложбата бе оповестено най-широко.

Самото откриване направиха шефката на библиотеката Кристияна Димчева, а нейната колежка от Военно-морския музей във Варна Марияна Кръстева произнесе словото - което беше и историческата разходка към 1 септември 1939 г - началото на ІІ-та Световна война.

Самата изложба представляваше 20 табла с размери 100/70 см от пенокартон. Впрочем, макар и черно-бели, изключително стилно подредени. Основната част от таблата бяха снимки и изказвания на водещите тогава полски държавници за събитията от 1 септември до 22 септември 1939 г. Разбира се, имаше цитати от полските военни герои и жертви от тази 3 седмична "Блицкриг" /бълг. - бърза война/, типичната за немската армия победоносна формула. До пагубната за хитлеристка Германия война със СССР, разбира се.

Самата изложба е подготвена от полския център "КАРТА", по поръчка на МВнР на Република Полша във връзка със 70 годишнината от агресията на Германия на 01.09.1939 г и със специални надписи на български език. Основните партньори на проекта са Музеят на независимостта във Варшава, Полски институт и музей "Генерал Шикорски" в Лондон, Централният армейски архив на Полша, Държавният архив на Варшава, Бундесархив Билд и снимки от полски любители и фотографи от далечната 1939.

Самата брошура, издадена от Полския културен център за изложбата, а и речта на г-жа Марияна Кръстева за събитията - очевидно бяха умерени, без да се спестяват обаче най-важните и неоспорими факти /значението на фактите, въпреки политическите внушения и "модификациите" на идеологиите подчерта г-жа Кръстева/ за агресията на Хитлер, съучастничеството на СССР в окупацията и подялбата на Полша, както и обещанията само на книга на Англия /Чембърлейн/ и Франция /Даладие/ да помогнат военно на Полша при нападение от Германия. Не бива да се забравя и поводът на Хитлер за войната - явният му опит чрез провокации да открадне най-голямото полско пристанище на Балтийско море Гданск. Точно оттам и започва ІІ-та Световна война. Трагична заради милионите убити поляци и руснаци - но победоносна за братските славянски държави Полша и Русия, споили с кръв братското си военно съюзничество - от Москва до Берлин.

Особено ясно бе показано вероломството на Германия и фашисткото поведение на Хитлер и армията му. Ясно бяха изтъкнати както героизма на голяма част от полските войни, така и елементарните стратегически грешки в подготовката и самото провеждане на войната от полската армия. Бе показано и съвсем другото отношение към руските военни части - които навлизат откъм изток в Полша на 17 септември 1939 г. Подчертано бе, въпреки сегашната параноична антируска истерия в славянска Полша, че държавните водачи и Генералитетът на Полша е забранил на войниците си да стрелят срещу съветските войски.

Истината от историята е, че пактът на фашисткия външен министър Рибентроп и съветския му колега Молотов от март 1939 г са предопределили геополитическата игра за ликвидацията на Полша. Но началото на предателството на Запада /заради мързела и егоизма на народите му/ към източнославянските Чехословакия и Полша е Мюнхенското споразумение на Англия, Франция и Германия. То /не/гласно разрешава на Хитлер да осъществи пранемския план "Дранг нах Остен" /бълг. - Поход на изток/.

Ние знаем как ще се разреши насажданата от Запада в Полша антируска омраза. И ще се превърне в братско славянско уважение и споделена любов. Само с едно-две припомняния. /Без да се оправдава истерично поведението на Сталин през септември 1939./ Нека да се припомня с уважение и внимателно на всички поляци, че нито един поляк не е преселен от Лвовска област, включена след 1945 г в Западна Украйна, докато 6 млн германци по заповед на Великите сили, и на Сталин, естествено са изселени от територията на днешна Полша. Бреслау /на полски Вроцлав/, Познан, като и десетки днешни полски градове и около 1/3 от днешната територия на Полша СССР подарява на поляците - за сметка на ограбената териториално Германия.

Без победата на СССР във Втората световна война - просто нячаше да има Полша. А германизирана и фашизирана неславянска държава.

Но рано или късно, поляците ще намерят истината - а тя е в славянската сила и братство, във великата духовност на славянското единство.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Осман Пазватооглу     Дата: 2010-03-10 20:26:16    
Най-смешното е,че поляците са участвали в избиването на евреите във Варшавското гето. Иначе се представят за жертви.