Прегледи: 2368 - Коментари: 2
"Женски болести", а силиконът е безвреден

"Женски болести", а силиконът е безвреден

Днес от 11,00 в Община Варна се проведе Пресконференция на тема, условно обобщено: "Жени, интересувайте се от опасните болести".

Водещ бе д-р Господин Игнатов от МБАЛ "Св. Марина". Участваха д-р Светослав Узунов, също АГ специалист, както и д-р Денислав Биленов за рака на гърдата.

Според статистиката 500 хил жени в света годишно имат проблем с рака на шийката на матката. Най-често болестта настъпва между 35 и 64 години. Това като заболяване е на второ място след тумора на маточното тяло. За профилактика най-често в тези случаи се прави скрининг.

Лекарите бяха единодушни, че през 80-те е имало по-добра ОТКРИВАЕМОСТ на вирусната инфекция. Най-често - от 50 до 99 % от случаите засягат гениталния тракт, повечето от болните пациентки са имали временни заболявания, но до диагноза може да се стигне само чрез скрининг.

Анемията може да повлияе на лечението на болестта като я ускори. Докторите уточниха, че диагнозите се дават индивидуално за всяка жена. Специалистите казаха, че личните лекари трябва да правят цитонамазки, но за съжаление от година и половина те не са длъжни да го правят - Здравната каса е престанала да плаща тези разноски /от 90 - 120 лв/.

Д-р Игнатов даде за пример Япония, където със 70 % са намалели случаите на рак на стомаха, след като е бил приет Закон за ненаправил си безплатен преглед гражданин - става безработен, губи си с една дума работата. Д-рът бе възмутен, че нашата здравна политика, съпоставима с японската е "капка в морето".

Д-р Биленов изясни причините за заболяванията на рака на гърдата. Те са:
1.Генетична аномалия
2.Наследственост
3.Ранен цикъл, нераждали или късна бременност
4.Алкохол, цигари, мазнини
както и радиоактивно лечение на други болести.

Д-рът е обезпокоен, че вече има доста случаи на болни жени под 30 г възраст. Медикът препоръча всяко момиче, което е навършило 18 г - поне веднъж годишно да се преглежда, защото това е системно заболяване и се налага лекуване на целия организъм. Конкретният съвет на лекаря беше:

"По време на къпане да се наблюдава формата на гърдата, като наследствено обремемените трябва да си правят много по-често биопсия. Ексцесионната биопсия е крайна мярка.

Лекарите препоръчаха соевите храни като профилактика на това заболяване. Целта на тази Пресконференция е да се напомни за болестта. Според лекарите всяка жена е добре дошла на преглед при тях, дори без направление.

Ето и кратка статистика за онкозаболяванията във Варна:
1.380 нови болни от рак за 2 мес на 2010
2.Най-честите диагнози - рак на млечната жлеза и рак на кожата
3.150 са в повече заболелите през първите 2 мес на 2009 спрямо 2008 г, а само 10 по-малко през първите 2 мес на 2010 спрямо "върховата" 2009
4.През Диагностично-консултативния блок на диспансера са преминали през 2009 12 500 пациенти, от тях 1500 са профилактичните прегледи
5.В кабинетите са извършени 81 000 - новооткрити от Варненска и Добричка област - 3075
6.Общо на отчет в Диспансера се водят 17 000 ракоболни
7.С рак на млечната жлеза към края на 2009 - 2789 във Варненска и 963 в Добричка област
8.Новолегистрирани с тази диагноза - 241 за Варна и 98 за Добрич
9.Новорегистрирани с рак на женските полови органи - 286 за Варна и Добрич, от които 106 с рак на маточната шийка
10.При мъжете най-честите "нови" онкологични заболявания са 263 на белия дроб, на простатата - 176, следват на кожат, дебелото черво, ректума и пр.

Предстои закупуване на линеен ускорител за лечение на раковоболни - оповести д-р Игнатов. Той може да бъде купен на принципа на публично-частното партньорство. Направени са няколко предложения на богати хора да купят машината. Диспансерът ще осигури бункера и ще делят 50 на 50 доходите.

Онкодиспансерът е в състояние да осигури екипи за 2 смени по 7 часа. Направена е сметката, това е изгодно, не на докторите и на болницата, изгодно е за хората от този регион. Ако не може да осигурият държавни пари, болницата не може да си позволи линейния ускорител.

Тел. за връзка за "женските болести" - рак на шийката на матката и рак на гърдата е 975-840. От него ще получат пълни разяснения по-нататък.

На въпрос на националистБг.ком вреден ли е силиконът за гърдите, отговорът бе: "Вреден е протезният гел, който се поставя под ребрата, който се сраства с тъканите.

Но силиконовите импланти са доста безопасни."


Светлин ВЕЛИКОВ
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Тъмен     Дата: 2010-03-06 00:24:22    
Силиконът е безопасен? Той е най-опасното оръжие на жената, а циците са основната й двойнобойна артилерия.

2. Потребител: Георги Димитров     Дата: 2010-03-06 19:48:10    
ВЕСТНИК “РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО” №78 от 04.12.1933г.

“ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС”

В брой 23 на в. “Работничка” в уводната статия за Ньойския договор е казано, че с този договор били отрязани живи части от снагата на България, Тракия, Македония, Добруджа и Западните покрайнини. Македония, Тракия, Добруджа - живи части от снагата на България? Как е могла редакцията на пролетарския вестник “Работничка” да допусне в своите колони подобна дива националистическа мисъл, за радост на българските империалисти? Или за редакцията на в.”Работничка” не е още ясно, че Тракия, Македония и Добруджа, не са български земи отрязани от снагата на България, а земи чужди, които националистическа България иска да завладее за да ги подложи на зверска колониална експлоатация? Нима не е ясно на редакцията на в.”Работничка” че фашистка, империалистическа България в съгласие с империалистите победители получи живи части от снагата на Македония и Тракия, които като завладени и чужди земи тя подложи на двойна колониална експлоатация и гнет? Как е могла редакцията на в. “Работничка” да допусне тази дива националистическа лъжа за българския характер на Тракия, Македония, също и Добруджа и по такъв начин да стане проводник на великодържавния български шовинизъм и да му даде право върху Македония, Тракия и Добруджа? Случайно ли е допусната от пролетарския вестник “Работничка” тази недопустима грешка или тук има нещо повече? Ако тук има недоглеждане от страна на редакцията - това е една недопустима немарливост. Ако ли пък редакцията действително смята Тракия, Македония и Добруджа за “отрязани части от снагата на България, то това е толкова опасна работа, че трябва веднага да се обърне внимание върху редакцията на оня наш вестник на който е поверена една от най-отговорните задачи на мобилизация на трудещите се жени срещу империалистическата политика на фашистка България и готвещата се война. За честта на в. “Работничка” ние не допускаме редакцията да мисли, че Тракия, Македония и Добруджа са “отрязани части от снагата на България” Но все пак допуснатата грешка на в.”Работничка” трябва да ни накара да се замислим върху следното.
Има не малко класосъзнателни, които мислят, че Македония, Тракия и Добруджа, са български земи. Тези уж класосъзнателни са заблудени от обстоятелството, че в Македония, Тракия и Добруджа наистина живеят значителни компактни маси българско население. Едни от тия уж класосъзнателни (предимно интелигенти) не могат да видят по-далеч от носа си и мъдруват лукаво, а други явно не са ликвидирали с националистическите и шовинистични предразсъдъци, които са още живи у тях. “Разтърси някой руски комунист и ще видиш у него великодържавния руски шовинист” казваше Ленин преди 13 години. “разтърси някой български класосъзнателен и ще видиш у него великодържавния български шовинист” с пълно основание можем да кажем и ние. Ние сме длъжно да вникнем в дълбокия смисъл на думите на великия учител, да разберем колко дълбоко е съумяла буржоазията да вкорени националистичните и шовинистични предразсъдъци в масите, че от тази зараза не са се очистили мнозина класосъзнателни, за да стане ясна всичката важност на нашата задача в борбата срещу великодържавния шовинизъм, както и срещу дребнобуржоазния национализъм. В лицето на онези уж класосъзнателни, които мъдруват върху обстоятелството, че “в Македония, Тракия и Добруджа живее компактно българско население” ние трябва да открием проводници на великобългарския шовинизъм.
Една от най-главните наши задачи, в борбата срещу войната във връзка и с класовото пролетарско разрешение и на националния въпрос, това е борбата срещу великодържавния шовинизъм и дребнобуржоазния национализъм. Дългът на нашия печат е да разкрива всички проявления на великодържавния и дребнобуржоазния национализъм, водейки борбата срещу великодържавния шовинизъм по националния въпрос, като главна опасност в редовете на българските работници и селяни. Нашата задача е да разобличаваме, неуморно българския великодържавен шовинизъм, лъжата за българския характер на Македония, Тракия и Добруджа - това прикритие за завоевателната империалистическа политика на фашистка България. Нашата задача е да доказваме неуморно, че Македония, Тракия и Добруджа, трябва да принадлежат на македонци, тракийци и добруджанци. Задачата на нашия печат е да мобилизираме българските работници, работнички, селяни и селянки на борба срещу завоевателната политика на българския империализъм за осуетяване на готвещата се война и въоръжена антисъветска интервенция, да мобилизира трудещите се маси у нас на борба под лозунга за правото на Македония, Добруджа и Тракия за пълно национално самоопределение до отделяне в самостоятелна държавна единица под лозунга за единен работнически фронт на пролетариата и угнетените народи и националности на Балканите.
Дългът на в.”Работничка” е да провежда неуморно тази задача сред трудещите се жени без което самото нейно изпълнение е невъзможно, а не да допуща такива грешки, които я правят несъзнателно проводник на великобългарския шовинизъм.
Надяваме се, че редакцията на в.”Работничка” ще разбере добре своята грешка и ще я поправи, не само чрез необходимата за случая самокритика, но и чрез всестранното подобрение на вестника, чрез работата за неговото издигане на ленинска височина за да бъде той истински борчески тръбач на класовата пролетарска идеология и класов организатор на работничките и всички трудещи се жени в нашата страна.
читател на в. “Работничка”