Прегледи: 2912 - Коментари: 1
Православие в образи

Православие в образи

На 11 юли в Градската художествена галерия във Варна бе открита уникална изложба. 8 художника излагат свои творби изцяло въплъщаващи православния християнски дух, но изградени в самобитния стил на всеки автор. Тереза Зиковска, Васил Василев, Иван Минчев, Панайот Минев, Деян Веков, Цветана Векова, Огняна Серафимова + фотогрупа "Наос" - Милован Колев, Веселина Икономова, Пенко Скулов и Димитър Граматиков са поместили на І етаж в Западното крило една духовна извисена художествена сбирка.
Изложбата бе открита от православен хор и естетическо слово от критичка. Кратко, но значимо по смисъл беше посланието на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Той подчерта значението на светата литургия, но и не по-малко важната литургия "след" литургията.
Аз с искрена наслада гледах работите на тези българи, които носят 12 и повече вековните пластове на националната ни православна култура. От мащабните маслени платна на Тереза Зиковска до почти миниатюрните, но духовно фосфоресциращи икони на Стоян Русев - всичко излъчваше добродетелността и боговдъхновението - светлината на нашата нация.
Например оригиналният "Аз-ът" - червен шамот на Цветана Векова е заразително внушение на едно, ако не най-мощното от внушенията на Спасителя - "Обичай ближния като себе си".
В продължение "Тайната вечеря" на Васил Василев изразяваше онзи път на човека към божественото, който е "непрекъсваем", изграден в оригинално непрекъсваемия стил на самия художник.
А молитвата "Отче Наш" на Панайот Минев е оригинално произведение. 12 /колкото са Светите Апостоли/ картини сух пастел изобразяват духовно-земните пространства на самата молитва. Последната е с център един молив, който една ръка дава на друга - така Спасителят дава на човека-творец своето слово - което е и образ.
Хубавото е, че за разлика от някои католически църкви, особено готически - които са изпълнени с мрачни и черни цветове - нашата православна изложба изпълни сърцето ми със светлина, доброта и лъчистата енергия на божественото.


Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Хипарче     Дата: 2008-08-31 00:20:40    
Някакви надути католици и еретици-лютерани ни учат на християнство. А те са дали флота на турците да прегазят Балканите и да влязат в Константинопол.