Прегледи: 6316 - Коментари: 4
"Маняна" значи утре

"Маняна" значи утре

За известно време, макар и не особено дълго, работех с чуждестранни студенти от всички континенти, без Австралия и Антарктида, разбира се. Сега по една модна ТВ програма дават Фестивала в Рио де Жанейро, но колкото и да е пряко и продължително предаването, не може да се усети и разбере в пълнота еуфорията ли, как да го кажа - НЕБИВАЛАТА атмосфера на този празник. Макар че никога не съм бил в Рио, а само съм чувал от варненски моряци за Карнавала - така да го наречем, защото е най-великият на Земята.

Докато работех с една група от Никарагуа /а в Института за чуждестранни студенти имаше учещи от Доминиканската република, Гренада, а май още от 2-3 карибски страни/, можах да разбера доста неща за латиноамериканската духовност, четейки и големите автори от "фантасмагоричния реализъм", най-вече Маркес, но и останалите /най-малко научих от Марио Варгас Льоса, а Пабло Неруда ми е любим от юношеска възраст/. Но никарагуанците ме впечатлиха с 2 неща. Първото беше думата "маняна", което означава на български УТРЕ. Но трябва да ви кажа, уважаеми читатели, че това утре - става ли дума за работа, задължения, някакво усилие, означава НИКОГА. 10-те младежи-студенти дори не се и стесняваха да се усмихват, когато казваха "маняна", защото това е очевидно обичай, нещо напълно прието в Латинска Америка. Но второто, което запомних от никарагуанците и 2-3 доминиканци беше начинът, по който се веселят. Те участваха с цялото си същество в празниците на института. Да празнуват, да правят веселба, на тях им идваше най-отвътре.

Затова си представям не 20-ина празнуващи латиноамериканци, а 2 милиона, които танцуват по централната карнавална улица на Рио и още 2 милиона стари и млади, изпълнили с пищно, пълно, необуздано почти първично веселие ГРАДА. Тази година отново е имало конкурс за школа по танци, като победителят просто е повече от Олимпийски шампион. Определени са вече победителите на карнавала в Рио де Жанейро – това са школите по самба "Унидус да Тижука" и "Виля Изабел". Изпълнението на "Унидус да Тижука" е признато за най-изобретателно и пленително, а "Виля Изабел" е наградено като по-традиционно и романтично. Експерти отбелязват, че тази година сред разочарованията на карнавала са изпълненията на известните школи по самба "Вирадоуру" и "Портеля". Всяка година по медиите съобщават за 50 - 100 загинали, а понякога и повече. Но това е духът на празника - той е НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ЕЖЕДНЕВНИЯ ЖИВОТ.

Но - Карнавалът в Рио де Жанйеро продължава до 17 февруари през нощта. И до сутринта. Някой може да възрази, че "маняна" е испанска дума, а не португалска, на какъвто език говорят в Бразилия. Едно и също е явлението "маняна" - със сигурност.

Да кажа на българите - ако ние успеем да празнуваме така освободено и чувствено, както го правят в Южна Америка, животът ни ще бъде несъмнено по-радостен. И - аз мисля, по-достоен.

Димитър Кунев
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Боже, Боже     Дата: 2010-02-17 06:26:12    
Откъде я взе тая снимка бе?

2. Потребител: Eeeeeeeй, Браво!     Дата: 2010-02-17 19:56:18    
Голяма снимка. Много знойно, бе, националисте, много еротик-найт.

3. Потребител: МАНЯНА     Дата: 2010-02-18 09:51:01    
Такива цици в България - на Маняна . . .

4. Потребител: Новини от Карнавала     Дата: 2010-02-19 12:51:04    
В дните на карнавала в Рио де Жанейро в Бразилия са станали 3233 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 143 души.