Прегледи: 2966 - Коментари: 0
Александър Морфов + руски театър в Летния

Александър Морфов + руски театър в Летния

Да напомня още в началото на читателите, че веднага след спектакъла по "Сън в лятна нощ" при официалното преоткриване на обновения варненски Летен театър, ще направим/напишем и нашите естетически и всякакви впечатления.
Иначе, при голям интерес мина пресконференцията в хотел "Черно море" на българо-вечеируския
режисьор Александър Морфов + шефа и част от творческия екип на театъра "В. Ф. Комисаржевска" от Санкт-Петербург.
Който не познава работата на необръснатия днес Сашо /репетициите са продължили до след полунощ/, трудно може да си направи извод откъде идва магнетичното му въздействие. Няма да отегчаваме читателите и ще споделим две-три негови изречения днес пред медиите:
"Аз винаги се стремя да казвам истината, за разлика от някои, които не смеят или не могат да я кажат. - Винаги ще търся новото. То някъде там, в безкрайния стремеж става космическото и човек се изравнява с Бога. - Останах в Русия, защото на Запад ми липсват човешките взаимоотношения. - Българският актьор е невероятно талантлив, особено ако може своята взривност да овладее като изкуство."

Фондация "Аполония" представи и руските гости, като изказа възторга си от двете представления в София на 4-и и 5-и. След спектаклите аплаузите са продължили 20 минути, което първо, че не може да стане по поръчка и второ, почти вече не става в България.
Вторият спектакъл "Ваал" по Бертолд Брехт е нещо като театър-рок концерт. Самият Морфов предупреди, че по-възрастните зрители могат да не приемат постановката. Но в Русия по форуми хиляди млади хора я обсъждат и се натискат за билети.
Стана ясно, че в Русия театърът все още за голямо мнозинство е религия, че парите за най-добрите артисти надхвърлят 6 000$ на месец и че гостуващият театър е държавен - т.е. достъпен за всички.
Малката "интрига" е, че Сашо вече е ударил своя театрален шамар на противниците си в България. Но с по-голямо вълнение той сподели как във Варна, благодарения на водения от актьора Стоян Алексиев театрален кръжок в ВМЕИ /днешния ТУ/, е решил да тръгне по пътищата на Мелпомена. Нашето впечатление е, че Морфов е широко скроен, мъжкар, внимателен в изказа, с мощен и неизчерпаем дух. Силна и пленителна личност.
Накрая, националистБг.ком изчака всички да го интервюират и го запита как гледа на реалното демографско изчезване на България. Той не отговори в познатия ни ционистко-маниерен дух, а посочи двупосочността на процеса: "От една страна, ние /имаше пред вид и европейците, и българите/ гледаме да консолидираме всички, да сме толерантни към всички. Обаче от друга, общности, например ислямски, се възползват от това и могат да ни изместят."

Не ми хареса постановката на Александър Морфов по "Сън в лятна нощ." Не мисля, че се получи връзка между артистите и зрителите. Не беше лошо, но не това се очакваше.
Потребител:


Коментар: