Прегледи: 1692 - Коментари: 1
Немци идат да борят пороци

Немци идат да борят пороци

Двама млади германци идват да ни помагат да правим "мобилни" групи за борба с пороците - дроги, алкохол, асоциални изпълнения.

Хубавата Стефани Ерлих преподава в Професионалната академия за социална дейност в град Филинген-Швенинген, а работи с имигранти от Казахстан, Русия, Турция и от "албански" произход в град Констанц. Той се намира в самия южен край на южната провинция Баден-Вюртемберг, на брега на Bodensee, разбирай Боденското езеро. То е между Германия и Швейцария, мнозина го определят като по-красиво от Женевското и с по-богати вили по бреговете. Младият мъж е Томас Луц - от Международното дружество за мобилна работа /ISMO/. Основният им подход е деликатност и постоянство.

Иначе в проекта озаглавен "Представяне на германски модел за мобилна работа с млади хора в риск" от българска страна ще им партнира основно Илиян Ризов от Съдружие "Съгласие". Община Варна спомага с 5000 лв + зали, обслужване и т.нар "логистика".

Журналистите искаха да откопчат нещо конкретно и специфично, но смутени от острите въпроси младите немци отговориха, че ще действат стъпка по стъпка, като разбират, че има различни неща у нас и в Германия. НационалистБг.ком установи най-съществената разлика - освен конкретното ходене по градинки, къщи и пр. силно се разчита на общинската и градската социална обстановка в Констанц. Ами тук на всяко кьоше продават алкохол на малолетни, то непълнолетните не ги броим. А "неуловимите отмъстители", пардон варненски наркодилъри, дето все ги хващат...

Ще следим какво конкретно ще постигнат всички в този проект. Според нас, ще научат колко трудно в България се борим с наркотиците и алкохола. Впрочем, хер Луц сподели, че и в Германия това е по-скоро нарастващ, отколкото решим лесно проблем. Няма да искаме отчет до човек, но от тези доброволци, които ще бъдат варненските мобилни групи, дано поне двама-трима свършат конкретна работа.

Ще видим.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Настоятелен     Дата: 2008-07-07 22:26:12    
Кога за последен път беше на Боденското или на Женевското езеро?