Прегледи: 5196 - Коментари: 0
Българин спечели "Уимбълдън" и посети Варна

Българин спечели "Уимбълдън" и посети Варна

Виж новата добавка в края.

След много драматични моменти, особено в края на първия сет, мъжкарят - юношата Григор Димитров извоюва победа в "Големия шлем". Срещу българина играеше неговият партньор в играта на двойки - финландецът Хенри Континен.

Естествено, цялата английска публика викаше срещу омразния им славянин, макар че русият северняк беше скършен от южняк с къдравочерна коса. Затова триумфът на младежа, постигнат в Меката и Йерусалима на световния тенис - лондонския тревен корт "Уимбълдън" е с най-висока каратова стойност.

НационалистБг.ком е специалист в спортните теми и репортажи, но не обича да се задълбава с махленските противоречия на Батков/Томов и пр. Затова пък с неизмеримо напрежение, но и удоволствие наблюдавахме играта на младия българин, най-вече в края на първия, решителен сет. Финландецът имаше някакво превъзходство в сервиса през целия мач. Григор го дебнеше и чакаше да сгреши. При 5:4 за Димитров, Хенри допусна две двойни грешки и почти изпусна сета. Особено при 30:40 българинът можеше да прати къса топка по обратния диагонал до мрежата, но я вдигна високо и финландецът спаси сета. След малко Димитров отново имаше шанс да приключи, но със сервис севернякът отново се спаси. Така или иначе нашият тенисист допусна изравняването - 5:5 гейма. Мнозина, дори и големи тенисисти при 3 изтървани сетбола се стягат и губят. Не така обаче стана с Григор. Той успя да спечели бързо за 6:5.

След това при сервиса на финландеца, нашият тенисист върна два сполучливи ретура, принуди противника да се смути и в решителния момент Континен допусна двойна грешка при поредния сетбол за българина - 7:5 в първия сет за Димитров. След това имаше борба, но с минималното необходимо превъзходство за Григор и след 6:3 гейма мачът приключи.

Разбира се, победата на младия българин ще остане някак в сянката на без малко съкрушителното 3:0 на Рафаел Надал над Роджър Федерер. В момента, когато пиша, Федерер на косъм спечели третия сет за 1:2. Специалистите ще заговорят за преврат на върха на световния тенис, но ние ще наблегнем на друго.

Очевидно, българският спорт е в нелека криза, дори след допингскандала с тенисистите можем да говорим за катастрофа. Но изявите на нашите волейболисти, както и борците ни, особено уимбълдънското представление на Григор Димитров връщат България в елитния спорт. Без пари, със стара методика, с междутреньорски евтини битки, примитивна завист, работа на парче, без истинска държавна и бизнес подкрепа за спорта - само с националния ни талант отново сме в първата редица на световния спорт.

Ще дам един пример. Известна е слабостта на боса Гриша Ганчев към борбата. Добър - лош, но ловчанлията помага последователно. Така все по 1-3 борци печелят олимпиади, световни, европейски. За това заслуга няма нито Гоце, нито Станишев, да не говорим за трагично-комичната Държавна агенция за младежта и спорта. Иначе Весела Лечева е красива дама - и толкоз. Да не би ДАМС да имат реален принос в успеха на Григор или на борците ни? Даже Армен Назарян се изцепи, че заплатата му е 200 лв!? Олимпийският шампион да напомня на спортните институции за мизерно "средните" си доходи.

Но да завършим с български оптимизъм. Григор Димитров спечели възхитително юношеския "Уимбълдън". Той не загуби нито сет - един тенис сертификат за световно качество. Талантът на българина е непресъхващ, остава да видим как този на юношеския тенис шампион ще го утвърди в най-скоро време и при мъжете.

Важно допълнение: Григор Димитров днес, 09 юли, беше приет от Кмета на Варна и Председателя на Общинския съвет. Очевидно момчето не се е "очупило" още как да говори на прескоференции. Отговаряше възпитано и точно, но само с по едно-две изречения. Иначе прояви на 2-3 пъти доста интелигентно чувство за хумор, като скъсена тенис топка до мрежата. Даже сподели, че след победата си в Лондон се е чудил как да се "измъкне" след 2-3 часова обсада на медиите.

Парите, които Община Варна дава на момчето, са 4 080 лв + 3 280 за треньора. То юношеският шампион на "Уимбълдън" се зарадва много и много повече на грамотата, по обясними финансови параметри.

На въпрос на националистБг.ком какво са си казали след финала с партньора му на двойки Хенри Континен, джентълменски Григор каза, че са се поздравили за хубаво изиграния турнир. Отблизо шампионът изглежда красив и мъжествен и очевидно фенките ще си луднат по него. А ние сме щастливи, че е състезател на варненския тенис клуб и че Варна има няколко ретура принос в титлата му на уимбълдънската маркова трева. Баща му сподели, че предпочита Варна пред Хасково заради климата и заради отношението на Общината към спорта.

Чудесен млад човек, дано варненските, българските тийнейджъри тръгнат по такъв път, а не по другия крив.

2008 г
Потребител:


Коментар: