Прегледи: 4189 - Коментари: 2
20 г. възстановено Македонско дружество във Варна

20 г. възстановено Македонско дружество във Варна 20 г. възстановено Македонско дружество във Варна

Без самоизтъкване, но с гордост отбелязвам, че бях един от 50-ината българи, които преди 20 години възстановихме Македонското културно-просветно дружество "Гоце Делчев". Това стана в едно странично помещение към ул. "Охрид" в голямата сграда на Македонския дом, както му викахме тогава. Особено мощно впечатление ми направи Владимир Кондов, журналист по онова време, който с възрожденска чистота, но и с интелектуална мощ и най-широки познания за македонското освободително движение поведе събранието, а по-късно и самото дружество. На днешната пресконференция от 11,00 часа в същата сграда не бе споменато неговото име, но го имаше в Решението на съда, с което се възстановява собствеността - от държавна, пак става притежание на македонците. Които впрочем, около 30 хиляди в онова време, през 1926 г. построяват със собствени средства Голямата и Паметна сграда /в София сградата на македонците на ул. "Пиротска" е 4 пъти по-голяма, но е построена и с 2,5 % от средствата по спогодбата Моллов - Кафандарис/.

Днес Генади Генадиев, председател на МКПД "Г. Делчев" оповести пред медиите не само историята, а и цялостната дейност на дружеството. Във Варна комай само тук има ансамбъл с автентичен фолклор. Ръководител е Георги Мановски, ансамбълът се състои от 80 души /30 жени, 8 мъже, 8 музиканти и 2 танцови състава/. Изнесени са над 120 концерта за тези 20 години в областта и страната, Турция, Гърция, Македония, Молдова и Украйна. Смесеният хор "Влади Анастасов" /бивш "Морски звуци"/ с диригент Мария Хинева също концертира успешно, а групата за стари градски песни "Одесос" радва по-старото поколение и стопля сърцата им.

Македонският дом има богата библиотека, лекционни зали, издава книги на членове и симпатизанти. Особена е гордостта от спонсорирането на "Алманах Македония", книга за незабравимия български борец за освобождението на Македония от сръбско и гръцко иго Иван Михайлов. Започва издаването на поредица за историята на Варненското дружество, за спомени и стари родословни корени - известните на по-възрастните варненци д-р Шишков, д-р Ризов и пр. са бежанци от Майка Македония.

Основните ежегодни изяви на дружеството са 40 екскурзии до Охрид, други до родните места в Беломорско и Вардарско, сега ще се заведат и внуците и правнуците, а съборът в чест на Илинден край Звездица е уникален и събира понякога до 5 хиляди души. Всяка година се правят тържества за рождението и смъртта на Гоце Делчев, Тодор Александров, Даме Груев. Основната стратегия е поддържане на Духа на българщината.

Контактите са с българи от Молдова, Украйна и Македония, като най-болезнено г-н Генадиев говори за младите в югозападната ни съседка. Старите - каза той - знаят истината, но от 1913 г. са вече поне 4 поколения и пропагандата е безмилостна. Официален празник в Македония е въстанието на "македонскиот народ срещу българските окупатори". Без да се споменава, че точно български войски прогонват немските от страната през 1944 г.

Фалшификациите на македонския език от Самуел Бернщайн, Виктор Фридман и други новопоявили се евреи не бяха добре познати на Генади. Но пълното фонетично и граматично единство, не просто сходство на българския и "македонския" езици недвусмислено доказват, че това е всъщност един език. Хората на Генади, вкл. Ангел Ангелов повдигнаха въпроса за истинската опасност за Македония, че съотношението албанци/македонци е 38:62 %, но във възраста под 18 години има паритет - по 50 %. Ислямизацията, албанизацията, по-ясният политически термин - "косовизацията" е абсолютно явление в българската де факто страна. Примерно - в едно предприятие в Скопие работят заедно македонци и албанци, но забележете, братя българи:

Македонци и албанци не си говорят!

А и в исторически план глупостите как македонците са преки наследници на Александър Македонски и "забравянето", че големият "македонски цар Самуил" /който в историята им пише, че бил воювал с българите/ приема като цар Роман, сина на Петър и внука на Симеон, като Самуил вече е цар, но посреща Роман, възкачва го на престола и му служи вярно, докато е убит от византийци -

се премълчава.

Редакцията на националистБг.ком не приема отблъскващато русофобия на това дружество, но пък е изцяло солидарна с болката им по загубените свещени български земи.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Толстоист     Дата: 2009-12-02 13:20:22    
Защо председателя не каже чия собственост е Мак.дом днес и как източва държ.бюджет с читалището в Мак. дом.Няма никакво мак.д-во то не притежава нищо и зависи от група "парашутисти"взели Мак. дом чрез фондация и този председател е техен слуга.

2. Потребител: Прозорлив     Дата: 2009-12-02 21:06:07    
За съжаление толстоист е абсолютно прав. Жълтата мафия на НДСВ излъга Генадито и му го завря дълбоко. Той се оказа тъпак и куха македонска дървена глава. Продаде даже и себе си.