Прегледи: 8618 - Коментари: 1
Бременността не е математика

Бременността не е математика

Точно така го каза доц. д-р Емилияна Конова - шеф на Медицинския център при Клиничен институт за репродуктивна медицина - град Плевен.

Тя подчерта, че нейният екип не идва във Варна да прави конкуренция на 3-те подобни центъра в града ни. Още повече, че в Плевен са се учили особено от екипа на проф Иван Козовски, д-р Александров и д-р Матей Андонов, за когото знаеше, че работи вече в САЩ.

Всъщност, доц Конова, д-р Катя Тодорова, специалист по репродуктивна ендокринология и д-р Катя Ковачева, специалист по медицинска генетика са във Варна, за да дадат безплатни консултации на семейства, при които има безплодие и да ги насърчат дори психологически - да не се отчайват. Особеното при центъра в Плевен е, че е комплексен - отчита всички фактори, които пречат за създаването на поколение.

Даже от Варна, местните центрове пращат в плевенския център семейства, които са направили 2-3 несполучливи опита "ин витро" и въобще с "тежки проблеми". Оказва се, че хората на д-р Конова откриват допълнителните, "скритите" причини за безплодие и ги решават. В немалко случаи.

Д-р Катя Тодорова определи 5 категории проблеми, водещи до "незабременяване" или неизносване на плода:
1.Хормонални
2.Метаболнообменни /двата в съвкупност се означават като ендокринологични/
3.Имунологични
4.Генетични
5.Психологически

Точно, работейки върху всички тези "бездни" комплексно, получават и резултатите. Иначе "ин витро" успешният резултат за плевенчани е 42 % - доста добър за България. В центъра от април 2007 г /от основаването/ досега са консултирани над 950 семейства, а в най-скоро време очакват юбилейната 1000-на двойка.

Според доц Емилияна Конова причините за липсата на фертилност са 50:50 при мъжете и жените. Специално за "нежния" пол специалистката определи 2 основни причини:

1.Късната бременност - жените правят кариера /или неуспешна/, търсят подходящ партньор прекомерно дълго и взискателно и в резултат се стига до изчерпване на яйчниковия резерв или неговото сериозно отслабване. Освен това през тези години влияе стресът, изобщо функционалното износване.
2.Проблеми с половия живот - запушване на маточните тръби поради безразборни полови контакти в тийнейджърските години, различни болести, които пък водят до проблеми при износването. Тук влизат и ендокринологичните проблеми, генетичните и пр.

Изобщо най-основното послание на д-р Конова беше: Създавайте и раждайте деца, докато сте млади. Тя самата определи като пределна възраст за раждане 40 г, защото след нея възникват нерядко сериозни здравни проблеми.

Немалко са факторите, които водят да безплодие и при мъжете, също увеличаващи се с течение на годините. Като главни "антиплодни" докторката определи тютюнопушенето, алкохола и лоши условия за труд, вкл. някои химически реагенти, стресът.

Интересно беше, че д-р Конова констатира, че при младите мъже все повече се забелязва повреждане на сперматозоидите. В България само в Плевен правят ДНК-фрагментация на мъжките полови агенти. Освен че има проблеми с "донорите" - млади мъже, е установено, че такъв млад мъж при повече от 7 цигари дневно и повече от 2 г употреба е със сериозен риск да изгуби оплодителните си способности.

Изобщо д-р Катя Тодорова, която работи и в София върши една специфична работа за преодоляване на метаболитните проблеми, на ендокринологичните проблеми. Не е за подценяване работата на психотерапевта в центъра, има случаи, когато точно неговата намеса е била решаваща и семействата са получавали дълго чакан резултат.

НационалистБг.ком попита какво правят с учениците, при очевидното натрупване на проблеми точно в тази възраст. Д-р Конова особено ни поздрави за хубавия въпрос и каза, че за съжаление са ходили досега само в едно училище и нещо са свършили със студентите.

Няма да обременяваме читателките с някои особени медицински термина, но лекарките изброиха почти всички женски проблеми на безплодието във фертилна /разбирай: раждаема/ възраст, които центърът лекува. Ето и адреса на сайта /за който докторките с радост се похвалиха, че е доста активен/: ivfpleven.com

Тук обаче в нашето съзнание изниква въпросът: Ако в тийнейджърските години имаме мощна, ефетивна информационна кампания за рисковете, които водят до безплодие, всички тези репродуктивни центрове ще имат поне 3 пъти по-малко работа. Пожелаваме им и двете неща:

Все по-малко българи да имат проблеми с безплодието, а специалистите да излекуват все > %.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Радка Илиева     Дата: 2013-05-25 00:23:12    
Ето нещо, което може да помогне на всички, които имат подобен проблем - https://www.youtube.com/watch?v=frgvY87puxw Ако искате да опитате, може да намерите продуктите тук http://www.kafe-ganoderma.eu/products лекар - ганотерапевт може да ви направи програма с продуктите.