Прегледи: 2568 - Коментари: 1
Съдът - "а ла АД"

Съдът - "а ла АД"

Днес от 10,30 в Клуба на стопанския деятел във Варна пресконференция даде Гражданското сдружение "Национална антикорупционна компания", където двигател е Игнат Раденков.

"Определени съдии, които работят в съдебната система, смятат, че тя е благосклонна към тях и могат да си разчистват личните сметки чрез нея" - заяви Васил Бенков, адвокат на гражданската организация "Национална антикорупционна коалиция". Поводът за това твърдение, според думите на Бенков, е неговият личен опит. При работа по едно от делата си на 29.09.2009 г. в Търновския апелативен съд, той поисква отвод на Милчо Ванев и Румян Жеков. Причината за отвода е "да има прозрачност, тъй като съществуваха слухове, че са взели пари", каза Бенков. "В момента текат проверки на двамата съдии", - добави още адвокатът. Заради отвода Ванев и Жеков подават жалба срещу Бенков. Втора жалба срещу него подават Ванев заедно със Здравко Трифонов. Този път заради статия в търновския вестник "Борба" /ето линк към статията: http://www.borbabg.com/?action=news&news=260/, която изразява думи на Бенков, че Ванев и Трифонов "били превърнали съда в акционерно дружество".
Случайно или не всичко това се разиграва по времето, когато тече борбата за шефските места в Апелативния съд във Велило Търново.

Според Игнат Раденков – един от съучредителите на Национална антикорупционна коалиция, всички атаки срещу Бенков са, защото той е главното острие на коалицията.
Тъй като действията на коалицията се противопоставят на съдебната система, те ставали неудобни на някои хора, коментира Раденков. Така, за да се спре коалицията, недоволните атакували нейният адвокат. "Виждате какво става с този, който дръзне да се изправи срещу системата", - каза Раденков.
Друг проблем, който Раденков постави на срещата, е отговорността в съдебната система. При едно от спечелените си дела срещу прокуратурата, тя се задължава да му изплати 100 000 лв. По закон тази сума се изплаща от прокуратурата като инстанция, респективно от данъкоплатците, а не от виновния прокурор.

Изчистването на прокуратурата и съдебната система е основната предпоставка за да се спре корупцията. Според Бенков това можа да стане първо чрез промяна на конституцията и второ – чрез "разпускане и преназначение на цялата съдебна система персонално".

Даниел Димитров

2010 г
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Гражданин     Дата: 2012-01-21 12:42:52    
Много грешки, много грешки!