Прегледи: 2389 - Коментари: 0
Хаос и фалити във варненския туризъм

Хаос и фалити във варненския туризъм

Не разнобой, а хаос цареше в различните мнения на лидерите на варненския туризъм.

На въпрос на националистБг.ком какъв % хотели ще фалират в региона един каза 10 %, друг повече, трети - че нямало да фалират, но силно ще се намалят печалбите. Бяха се събрали практически всички босове на туристическия бизнес и коментираха, меко казано, несполучливото начало на сезона.

Естествено, не всяка прогноза се сбъдва, но точно както имаха "орел, рак и щука" мнение по този конкретен проблем, такава е ситуацията с инфраструктурата, временните обекти, плажните услуги и пр. на "Златни пясъци" и във Варна. "Св. Константин и Елена" са под контрол. Някой да не си помислим, че ще го хвалим. И там има проблеми, но едноличното управление ги довежда до санитарния за наши условия минимум.

Иначе Димитър Лефтеров смята, че във Варна сезонът е започнал не чак толкова зле. Има туристи по варненските хотели /става въпрос за града и непосредствено до него/. Ресторантите работят. Има някакви групи туристи. Нищо конкретно като цифри. По-нататък ще се спрем на необходимостта от максимално точни и подробни характеристики. Да се доверим тук до усета и туристичеко-търговския нюх на стария лъв Лефтеров.

В "Златни пясъци" обаче нещата са като по време/след атомна бомбардировка. Махаме убийството на плажа, което конкурентите в бранша шумно огласиха по всички европейски медии. Включително в Русия. Пък и уж строителството е разрешено до 15 май, ама вътре по сгради се работи и сега.

Половината от временните постройки бичат чалга 24 часа на денонощие. Срещу елитен хотел, например, има 5 разкривени бараки, които ей-сега ще се килнат, дават евтина бира и кебапчета, цигано-българи, брадясало-космясали, полуголи до кръста и под него ти ги сервират със забележително нечисти пръсти. При това минимум са временните постройки, които имат право да работят след 23,00.

Чужденците могат да разчитат само на шанса. Ако прозорецът/терасата гледа към такова бумтящо заведение, липсата на сън, че и на каквото и спокойствие е гарантирана.

Инфраструктурата е в пълен хаос. Всеки паркира, където и върху каквото/когото си поиска. Това не са мои думи, да не си помислите! Така направо говорят шефовете на варненския туризъм. А пък цените на услугите по плажа са по-големи за чадър и/или шезлонг, отколкото нощувка в много добър хотел. А чужденците, пък и нашите искат не басейн, а да легнат на златния пясък и да се къпят в /понякога/ лазурното море. Иначе - да ходят по режещите ходилата скали.

Сладолед, зеленчуци, артикули - цени на пазарна икономика. Е, днес ще вземеш печалба, ама утре? Кой ще повтори идването си в такъв туристически бардак, при такава шумотевица, прах, нечистотии и пр. Временните не плащат и данъци за смет и сгради, ама влачат.

Веднага конкретния въпрос. Кой е разрешил тези временни обекти? Министърът на Регионалното развитие и благоустройството, негов помощник или служител/и/? Ако да - да намерят начин да съборят по възможно най-бърз начин паянтовите /полу/бараки. Ако е кметът, негов помощник или служители, или кметът на "Приморски" г-н Градинаров, негов помощник или служител/и/ да си свършат работата. Макар че при пазарната икономика не може да се мисли само за печалбата на едрите риби с големите хотели/вериги, а за всеки търговец.

Тук идва редът на статистиката. Но не на стъкмистиката, а на истинската статистика. Кой държавен орган си дава сметка за ефективността на българския, респективно варненския туризъм? И то точна сметка, за да се изготви стратегия. Колко туристи идват, кога, в какви хотели спят, колко пари харчат. Полезни ли са за данъчните и всякакви приходи шантаво построените хотели, бараки и плажни принадлежности. Колко печели средно един българин в туризма, на различно ниво звездна категория.

"Слънчев бряг" се оформя като макссветовен център на алкохолния туризъм. Е, добре, макар че не е никак добре. Колко печели България от този ухаещ бизнес?

Същото до милион лева точност да се установи и за Златните. Отговорността е на-вече на министър-председателя, финансовия и на МИЕ. Станишев, Орешарски, Димитров. Президентът говори без почти нищо да разбира за избирателната система, а мълчи като партизанин на разпит за бъдещето на туризма.

Либералстващата пазарно-хаотична икономика е в световна криза. Не само заради ипотечните авантюри в САЩ и над $ 140 на варел петрол. Лакомията и безогледните печалби винаги са водели до финансови, а и след това военни катастрофи.

Кой герой ще спаси варненския туризъм, най-едрия бисер по короната на нашето градско самочувствие?
Потребител:


Коментар: