Прегледи: 3463 - Коментари: 3
Откриват Летния с фестивал на /не/български култури

Откриват Летния с  фестивал на /не/български култури

На 5 юли с изпълнение на руска вокална група от село Казашко /на 5 км от Варна/ пробно откриват обновения Летен театър в Морската ни столица.
Става въпрос за ІV-ия национален? фестивал на етносите "България за всички" Варна 2 008. Ще стане обща среща на 14 състава от 8 националности, които ще участват в традиционното вече събитие. Организират го Министерството на културата, Община Варна, ДКС-то и Народно читалище "Христо Ботев", пак от Варна. Парите ги дават 15 000 лева - Общината и 7 000 - Министерството.
Всичко ще започне с импозантно-многоцветозвучно дефиле на участниците от 18ч на 5-ти от пл."Независимост" до самия Летен театър.
Целта е запознаване и обогатяване на музикално-танцовия фолклор на етносите в България и тяхното популяризиране. Интересно за националистБг.ком беше, че влашката женска формация "Тракийски цвят" от Пловдив не се нарича сама арумънска /както пише във филологическите справки/, а армънска, без "у". Ние не си падаме по кючеците, но всеки си избира начина на елегантност или чалгаджийство. Основният организатор - ентусиастката от варненското читалище "Христо Ботев" Франциска Йорданова сподели, че най-важното не е професионализмът, а автентичността, това, което самите участници носят като самодеен и характерен привкус.
Фестивалът ще продължи два дни и се надяваме на вкуса на г-жа Йорданова, която е доказала, че наистина разбира от танци. + това - една от целите на фестивала е, да има различни състави, да се редуват всяка година.
За националистБг.ком наслада ще бъде да види и чуе трите самодейни арменски групи от Шумен, Варна и София, влашкия танцов състав за автентичен фолклор от с.Косово, Видинско, както руските и споменатите "армънски" ритми, звуци, цветове и вдъхновения.
Ние ще сравняваме различните изпълнения и няма да се въздържим от бялото и черното. Ще подходим без преднамереност, според това, как ражда смокинята на всекиго.

Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Питащ     Дата: 2008-07-03 17:26:05    
Колко цигански и турски състава ще блъскат гюбеци и джаскат кючеци?
Може ли във Варна цигани да ни чалгат "богатата" си култура. Като слушам кючек и гледам циганки да играят все едно сме в период юра - на динозаврите. Грубо и грозно.

2. Потребител: "БЪЛГАРИЯ ЗА ВСИЧКИ&     Дата: 2008-07-03 20:26:18    
Мнозина в Община Варна прекаляват - как така "БЪЛГАРИЯ ЗА ВСИЧКИ"!?! Друго заглавие за фестивал - няма ли? Такова название може да постанови единствено Народното Събрание - не някакъв си комплексар Гуцанов ...

3. Потребител: Съмняващ се     Дата: 2008-07-03 23:12:26    
Фестивалът е под патронажа на кмета Кирил Йорданов. Пък може и Гуцанов да се е намърдал.
Не, сигурен съм, проверих.
Кирил Йорданов е патронът.