Прегледи: 2195 - Коментари: 1
Проект - мечта засега

Проект - мечта засега

Няма да ви досаждам, драги читатели, с милиона българи, които напуснаха Родината след 10 ноември 1989 г.

Много от тях, успяха/не успяха икономически, но по най-близките си приятели знам, че нещо им липсва.
Познавам бизнесмен, който заедно със семейството си стартира нелошо в Канада, но се върна с огорчение от самия канадски начин на живот. Моя близка веднъж ми се обажда по телефона. По едно време - чувам, че мълчи и полуотговаря. Че като се разплака жената - два реда сълзи, три реда ридания. Питам я защо плаче, нещо лошо ли се е случило. "Не - ми вика - ама като слушам български и ми стана така мъчно, че не можех да се спра."

Разбира се, мнозина остават и не искат да си спомнят. Но най-честата ситуация - около 90 % е желанието, ако не да се върнат, то поне всяка година да се виждат с близките в Отечеството. Тегли ги нещо под лъжичката към тази пуста България...

Тъй. Една младежка неправителствена организация във Варна е спечелила общински Проект на тема: "Защо останах в България?" Имам толкова много забележки към изпълнението и хората, че няма да кажа нито една. Сигурен съм, че Димитър Димитров - водещият пре/д/сконференцията днес в пресцентъра на ДКС - Варна е с най-добри намерения младите да не стават дърво без корен по пустата чужбина. Същите благи намерения имат и наистина младите - симпатичната Елена Германова и Ивелина Димова.

Пригласят им каките на по-така възраст Десислава Бонева - координатор на проекта и Силвия Иванова-Балтаджиева - ръководителката на делото. Петорката помоли медиите да огласим заглавието на сайта им: http://az-izbrah-da-ostana-v-bulgaria.com Партньори на групата са Община Варна и ІІ Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" в града.

Засега само ще правят проучвания, анкети и след това на кръгла маса на 23 т.м ще известят резултатите. Стратегията, с която са извоювали и 5-те хил лв за проекта, е - да открият доброто, хубавото, за което младите желаят да забият тук житейския си кол/бор.

Усетиха журналистите, че участниците не искат да казват цифри, но все пак изкопчиха, че 90 тийнейджъра на 18-19 г от МГ-то са анкетирани. Основният контингент, който ще ухажват да остане, са тийнейджъро-младежите между 18 и 25 г, т.е студентските легиони.

Работата на проекта засега очевидно не е както трябва, но пък освен желание се усеща и постоянство в патриотичното начинание. Най-много разчитат на мнения в сайта, но ние смятаме, че идеалната работа е сайт + жив контакт с хората, а не сухи анкети. Желаем успех, особено на Димитър, /който даже и не знае, че е националист/ защото тъкмо млади най-добре и задушевно могат да въздействат на връстниците си.

Не изключваме и любовния момент.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Силвия Иванова     Дата: 2008-07-08 00:23:05    
Благодаря,че огласихте адреса ни!
В интерес на истината проучването ни включва доста работа и на живо - фокус групите. Данни не огласихме, защото прибързаната работа, знаете - не е качествена. В деня на краглата маса ще има дотатъчно точни данни - но за какво са ви на вас те? Данните са нужни на екипа на проекта и на другите участници в кръглата маса за да се спрем на възможно най добър вариант на видеоклип. Ето на този видеоклип е подчинена работата на екипа.
"Работата на проекта засега очевидно не е както трябва,.." - не приемам това мнение за сериозно