Прегледи: 6124 - Коментари: 0
БМФ с + кораб

БМФ с + кораб

Някога, по байтошово време първото отплаване на нов кораб не беше кой знае каква новина.
/Снимка: РодинаБг.ком/

Но днес е велико историческо събитие. Чак Тодор Живков не "дойде", но беше вицето Миглена Плугчиева, министърът на транспорта Петър Мутафчиев + ежечасните областен и общински председател на Варна, няма да им пиша имената, че ще запълнят байтите на сървайвара.

Все пак, ние също с удоволствие ръкопляскахме, когато г-жа Плугчиева разби шампанското в предния десен борд на изцяло готовия кораб "Хемус". Транспортното съоръжение е от тип "систър кораб", което на прост език означава /"сестра"/ за насипни товари от серия 42 000 БРт. Капитан далечно плаване /"баро капитан" на моряшки език/ е Павел Павлов. Отначало корабът ще плава из Черно море, също из Егейско, но по-нататък - където реши собственикът.

Министър Мутафчиев в стила на "Катарино" се самопохвали, че не са допуснали и като държавни предприятия БМФ и Варненска корабостроителница да се сринат. Продали са ги на приватизаторите в добро състояние и за БМФ министърът е оптимист. "И в блатото растат цветя." - са казвали древните латини.

Аз най-много се радвах на 20-тината работници, в червени работни костюми, сгушили се около яка барака при откриването. Наслада ми беше, че момчетата работят, получават пари и гледат семействата си, пък и себе си. Още при излизане от Морска гимназия, още при първия месец на обучение+работа в завода работникът взема чисто месечно 700-800 лв. Горе-долу два пъти повече от журналист в средно платена медия. А един добър работник си докарва 1 200 до 2 000 лв чисто на месец. Ама отидете в корабостроителницата сега, при 40 градуса на сянка и при напечените железа и огромни корпуси на строящи се кораби и ще се съгласите с тази плата.

НационалистБг.ком успя да поговори с г-жа Миглена Плугчиева за не-то на ирландците, във връзка с нас, ама подробно ще го напишем и анализираме в друга статия. Много ми харесаха думите на шефа на "Булярд" /за несведущите - новият собственик на Варненска корабостроителница АД/ Тодор Даскалов. Той каза, с точен националистически апломб, че националният ни флаг, който е символ на българската сила, ще се вее гордо по океаните. Че българските моряци са най-добрите в света. Спомних си за 1994 г, когато с "баба" "Огоста" /тогава 30-годишен японски танкер/ в пристанището в Генуа ставахме за смях с допотопните картони около люковете, служещи за климатици. "Хемус" има добри условия във всяка каюта, разбрах, че и добър двигател има, видях и модерно краново палубно оборудване.

Макар че по живково време произвеждохме по 8-12 кораба на година, макар че сега БМФ получава само по кораб годишно от "Булярд", да ни е честит новият кораб!
Потребител:


Коментар: