Прегледи: 9767 - Коментари: 6
Елдом инвест - точната българска фирма

Елдом инвест - точната българска фирма Елдом инвест - точната българска фирма

Днес беше най-щастливият ден в работата ми на журналист, откакто поднових тази си дейност.

Само като спортен репортер в Радио Варна съм изпитвал по-голяма радост - коментирах победата на България над Германия в САЩ"94. Бяхме на пресконференция и обиколка из завода по случай 21-та годишнина на "Елдом инвест". Да започна с най-хубавия за мене като българин миг. Около 100-на работника видях в цеховете. Попитах един познат за заплатата му. Той се опита да не ми я каже, но понеже все пак ме познава, ми каза колко взема чисто месечно, при условие, че не казвам числото. Ами момчето печели на месец 2-3 пъти повече, отколкото журналист/ка/ в една средна медия.

А общо в завода работят по думите на управителя Цветан Велковски 515 плюс/минус един работник в момента. Тези хора не само вадят хляба си, но и произвеждат около 150 000 бойлера годишно, при това от около 200 модификации от 5 до 1 000 литрови.


Финансовият зам Пенка Стоянова с женско удоволствие изтъкна, че са били започнали в тежките луканови времена с 2 лв деноминирани, а днес имат поне 5 000 000 собствен капитал. За да спаси завода, г-н Велковски почнал да произвежда по 60-70 хил скейтборда. Андрей Луканов точно спрял изплащането на външните заеми, а е трябвало на всяка цена да платят скъпа холандска техника. Тогава някои умници са казали, че на "Цветан му хлопа дъската", визирайки детските скейтове, но благодарение на тях и метални стелажи е спасил завода. Да си спомним колко предприятия фалираха тогава, по поръчка на западняците, разбира се.

Днес при годишен оборот 45 мил, /а това са заплати, инвестиции, данъци и пр/ чистата печалба е 8-9 %, сложете между 3,5 - 4 мил на година. Горе-долу печалбата на всички хотели на север от Варна до Кранево за 15 дни през лятото.

НационалистБг.ком презира турските чуждици, но наистина се възрадвах, когато разбрах че 40-45 хил бойлера годишно Елдом инвест изнася в ЕС и САЩ. Особено много се купуват бойлерите за яхти, които са хитът на пазара.

В един от цеховете попитах зама по производството Димитър Голодов /от фамилията му е ясно, че е спец, а неговите работници не само не гладуват, ами и пълнеят/ за една щамповачна машина и нейната ефективност. Той сподели, че замества труда на 4 работника и работи със софтуерна програма. Четири работника по 1 000 лв на месец, плюс осигуровки, болнични, застраховки, данъци и пр - за 10 г спестяват 7,5 - 8 до 10 мил лв от технологична ефективност.

Всъщност, тайната на успеха на Елдом-ците се дължи на 2 неща - опитът и нивото от социалистическата индустрия + свободното пазарно производство, за което управляващият екип се е оказал подготвен и му е дошло отръки. Разбира се, бюрократите от Брюксел пак са ударили българския потребител с екотакси за рециклирани метали/килограм. Докато в Германия малките бойлерчета не се екотаксуват, то нашето НС е издало Закон, с който и минибойлерчетата поскъпват със 75ст/килограм за металорециклация.

Естествено Елдом инвест произвеждат бойлери и със затопляне само от слънчеви батерии, и само с ток, и със смесено захранване. Енергоефективността на българската фирма е с 20-25 % по-добра от конкуренцията. На практика, ако включиш бойлера си, един ден водата няма да изстине.

Желаем на Елдом инвест да произвежда освен бойлери и елпечки - модерни климатици, миялни машини /които са най-близо в технологично отношение/, перални. Яд ни е, че чужди фирми са овладели българския пазар и смучат българските капитали към чужбина.

В сътрудничество с марката "Дипломат" Елдом инвест продава 70 % от бойлерите на българския пазар. Така прави богати и българите, и собствените си хора. Всеки бойлер минава на елстенд, където 100 % автоматично се проверяват надеждността му и качествата му. Иначе машината не му издава номер, а тя е сертифицирана и по изискванията на ЕС /огън да ги гори/.

Купувайте си нашите бойлери, не само защото парите остават в България, а и защото са най-точните.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Йордан     Дата: 2008-07-14 23:02:52    
То във Варна май само те останаха да произвеждат. Търгува народът, не си играй!

2. Потребител: Клиент, без топла вода     Дата: 2010-07-20 15:56:57    
За две години бойлера ни от Елдом Инвест е ремонтиран 11 или 12 пъти. Единия път, от които беше сменен с нов бойлер. Чакането от сервиза да бладоволят да дойдат е около седмица, понякога отива на две. В момента бойлера отново е развален и днес е 8-мия ден, в който все още не са дошли. С други думи, аз не бих препоръчала на никой да ползва услугите и продуктите им.

3. Потребител: Друг клиент     Дата: 2010-09-14 09:07:13    
Изтрийте тенденциозния постинг срещу Елдом Инвест!

4. Потребител: Админ     Дата: 2010-11-04 19:56:01    
Ние никога не цензурираме читателите си и ще оставим постинг № 2. Но твърдим, че постингът срещу "Елдом инвест" е тенденциозен. В блока на гл. редактор има 5 етажа и 9 собственика - всички имат бойлери от "Елдом инвест" и никой не се оплаква от тях, напротив, хората са доволни. А оставяме читателите на кормилото на собствената им съвест!

5. Потребител: Валентин     Дата: 2012-08-15 00:11:31    
Ако в България имаме повече хора като Димитър Голодов съдбата на народа ни ще бъде далеч по-добра. Управляващата клика от 1990 година до сега 2012 направи всичко, за да унищожи подобни хора. Стотици предприятия бяха затворени под измисления предлог, че не били печеливши, за да отстъпят пазара си на чужди господари. Отговорните управляващи получиха по няколко сребърника за извършеното национално предателство, с което лишиха държавата ни от достойнство, оставиха стотици хиляди квалифицирани хора на улицата и принудиха хиляди да емигрират.
Ръководсвото на ЕЛДОМ е от професионалисти, за разлика от ръководството на държавата ни - сбирщина от гладни маимуни, неспособни да създават, способни единствено да крадат. Подкрепям хората, които работят с целия си ресурс и вярата, че настоящето им принадлежи.

6. Потребител: балкан медия     Дата: 2013-02-03 21:27:03    
Това е много интересна информация, с удоволствие прочетох този пост. Сайтът също е на ниво! Поздрави! балкан медия http://www.balkanmedia.bg