Прегледи: 2480 - Коментари: 0
Г-да олигарси, стига чужди инвестиции!

Г-да олигарси, стига чужди инвестиции!

Има много белези за икономическото развитие на една държава, но един от най-важните са инвестициите.

Колко средства се влагат за създаване на нови производства, банки, инфраструктура, здравеопазване, образование. В световната практика на глобализация обаче, все по-често решаващ критерий за силата, стабилността и прогреса на една национална икономика е разликата в инвестиционните вложения. Например, САЩ са държавата с най-много инвестиции в чужди държави, особено в такива с евтина работна ръка, разбира се. Но САЩ всячески ограничават чужди капитали, най-вече японски и китайски, на своята територия.

На пръв поглед, инвестицията на чужди капитали в една страна, примерно в България, е по-полезно, отколкото "износът" на български инвестиции в чужбина. Влизат и дългосрочни активи, и оборотни средства, банките са с повече отпуснати кредити, най-малко за дребни поръчки и за оперативното обслужване на предприятието в съответната страна. Но на "втори" поглед?

Кой западен бизнесмен ще дойде в България, Украйна, Грузия, Малайзия, Тайланд, Сенегал, Индонезия, Венецуела и т.н. с друга цел, освен да спечели. Да спечели много пари, колкото се може повече пари. За целта, за да приватизира едно печелившо предприятие, съответната западна фирма е готова да даде подкупи, да свали ако трябва правителства, да измести местните бизнесмени като ги обвини в некадърност, корупция, политически и всякакви морални грехове!

Основната причина, за да погнат и свалят Жан Виденов беше, че той не искаше да продаде българските заводи на чужденци, даже най-вече "Нефтохим" на руските олигарси. Така по вина на българската държава и българския икономически "елит" /днес 101 % олигархически/ всички добри и доходоносни предприятия преминаха в чужди ръце. Банките, водата, токът, варовикът, каолинът, солта, ефирът, бтк мрежите, медта, златото, всички почти български суровини, основните територии на обслужващата сфера - абе почти всичко българско икономическо добро е в ръцете на чужденци. Нещо повече, одитът на чуждите фирми е чужд, така че законно, полузаконно и незаконно печалбата на западняците от експлоатацията на България - като хора, суровини, местоположение, активи - е огромна спрямо същата печалба в собствените им страни.

Пример за защита на националните си икономики дават Ирландия, Финландия, Норвегия, Швейцария, Полша, Англия и поред всички страни в ЕС. Извън него разумно ограничават чуждите инвестиции и мощно подкрепят собствените в чужбина Китай, Русия, Индия, Япония, Южна Корея. А в последно време Тайланд, Малайзия и Виетнам, доскоро смятани за "вносители" на чужди, най-вече щатски инвестиции решително влагат своите капитали в чужбина.

Българските олигарси понатрупаха капитали. Така наречената "концентрация" на капитала, всъщност си беше най-чиста проба "кражба" на общонародната собственост, чиято кражба в България се осъществи с андрейлукановски почин - на всеки наш човек по нещо, пък който успее, той да е щастлив. При това част от чуждите фирми ползваха в началото български суровини на концесия - нещо, което не беше разрешено от старата Конституция!

Българските пишманбизнесмени обаче изпуснаха големите си икономически шансове. Един Васил Божков, например, в никакъв случай не е по-богат от "Солвей-Соди", белгийската фирма, която почти на безценица купи содовите заводи в Девня, един от най-скъпите диаманти в българската икономика. Да не говорим за Е.оп, за Вивател, Мърдок, "Юнион миниер" и пр. Последният скандал с магистрала "Тракия" е очеблъскащият пример за алчността, а понякога и некадърността на западните "елитни" компании.

Крайно време е българските олигарси да вземат пример от китайските и японските и да вложат свои мощни инвестиции в българската икономика. Крайно време е да почнат да купуват солидни производства и активи в чужбина, защо не и в ЕС.

Глобализацията е само мъгла и пръскане на дим. Всяка велика сила, а покрай тях и останалите - гледа националния финансов интерес. Да не говорим и конкретно за едно племе, известно с похотта си към парите.

Ако не се усетят, а вече е крайно време за това, нашите олигарси ще станат завинаги и вечно евтино платени слуги на чуждите инвестиции=олигарси.
Потребител:


Коментар: