Прегледи: 3058 - Коментари: 3
Технологичното бъдеще на човечеството

Технологичното бъдеще на човечеството

Евреинът Юрий Олеша /не го бъркайте със Самуел Маршак/, набеден за руски писател, е пишел по един особен начин.

Нищо не е обмислял предварително, а сядал пред пищещата машина и започвал да трака думи и евентуално неща, които му идват в момента на ума. Този причудлив автор е създал и "Тримата шишковци" - изключително интересна повест за деца, в която няма очакваният хаос.

Дали така обаче стоят нещата в СВЕТА НА ИКОНОМИКАТА?
Практиката показва, че ако не се контролират пазара и/или парите, производството или банковите заеми/кредити - икономиката катастрофира. Рано или късно. Така става през 1929 г в САЩ, през 80-те години в Източния блок, през същото време в Китай, през 2008 г в Западните икономики, пак старт от САЩ. Няма да смятаме кризите в Германия след І-та и ІІ-та Световна война или банковите фалити в Азия в края на ХХ век. Те бяха обусловени не толкова от икономически, колкото от политически причини.

Хаосът в световната икономика през мин.г, СФК /така я пише нашият е-вестник Световната финансова криза/ настъпи не само поради прекомерните кредити, давани от американски банки на алчни или просто недалновидни национални или единични икономически субекти. САЩ престанаха да се ползват безконтролно от латиноамериканските си пазари - Бразилия и Мексико, на първо място икономически, а също и Аржентина, Венецуела, Боливия, Чили, Панама, Еквадор, Парагвай - освен икономически, също и политически. Налаганият от военната мощ на САЩ модел на протекционистична политика над целия американски континент бе спряна от нещо, което щатите не можеха да предвидят. То е много просто и се нарича технологичен напредък.

Няма да философстваме /макар че без обща философска концепция човечеството е обречено на провал и дори самоунищожение/ надълго по тази тема. Но конкретното доказателство, че САЩ не могат да спрат или дори да контролират в своя полза технологично света - бяха двете съборени кули в Ню Йорк. Щатските самолети и американският най-върхов технологичен статус бяха "превзети" от врагове на Америка. Това неминуемо ще стане и с най-модерните американски ядрени, биологични, химически, лазерни, авио- и каквито и да са военни технологии. Компютърджиите са наясно, че тези - които създават защитите за програми - те и ги разкодират.

Това - че ядреното куфарче в ръцете на Президентите на САЩ, Русия, Китай, Израел, Англия, Франция, Пакистан или Индия означава ядрена безопасност - е най-елементарна заблуда. Може би дори в тази секунда има хакер, който е пробил най-най-най-високото ниво на компютърна защита и въпреки всички ключове, /вкл метални в разни лица/ кодове и биощитове - може да прасне по 3-4 касетъчни водородни бомби в някой мегаполис. Това означава - между 5 до 25 мил убити. От човешка гледна точка това ще е най-голямата трагедия в съвременната история. А от икономическа ще означава абсолютен срив на икономическата система по света - връзки, пазари, инвестиции, лицензи, доверие към документи, партньори. Не коментираме левкемията, поразената почва, води, въздух.

Затова технологичното бъдеще, дори настояще и минало - защото темпото на развитие в новите технологии е толкова високо - че едно преди месец, дори преди ден направено откритие, но невзето/неузнато във военните, разузнавателните или икономическите анализи на големите централи на Великите сили - може да е пагубно за света. Най-малкото да причини такава криза, че да ни върне 20, 30, 50 г назад. Не можем да кажем точното число - защото никой на света не може да каже какво ще е новото технологично откритие или как някои стари/нови ще бъдат употребени за изтребление. Или за печалби, но на принципа "Юрий Олеша" - прави, пък после ще мислим за последствията. Както става с трамваите на заден ход, за което шопите имат ехидната поговорка:

Давай, давааааааай, ай, ааааааааай, я сега слез да видиш какво си направил!

Ще дам още един конкретен пример - Ветрогенераторите. Засега те са по-скъпи от ядрената енергия /която е най-чистата, само да не гръмне реактор/, но все пак работят на почти неизчерпаем принцип. Необходим е само ремонт от време на време и подмяна на похабени части, но ефективността им е 100 % по отношение на източника на енергия. Практически безкраен и затова БЪДЕЩЕН. Но те пък, както учените орнитолози удрят все по-често камбаната - се оказват опасни за птиците. Не за всички, но не и за малко. А птиците са такъв "елемент" от природното равновесие, без който то би се взривило 1 милиард пъти по-опасно, отколкото този на Чернобилския 4-ти реактор.

Тук ядрените САЩ, Русия, Китай, Израел /най-вече Израел - те са на нищожно малка територия за високотехнологичен удар, имат най-много врагове и постоянно са източник на напрежение и държавен тероризъм спрямо арабите, практически всички мюсюлмани по света и още колко незнайни и знайни врагове/ след като в най-скоро време получат високотехнологичен удар - ще трябва да пренастройват икономиките си, политиките си, производството си, националната си сигурност.

Да припомним на скептиците за нашето мнение - Джордж Буш беше принуден да нападне Афганистан, после Ирак, сега се забатачва в Пакистан, чуди се какво да прави в Иран. И проблемът не се нарича Махмуд Ахмадинеджад, Путин, комунизъм, Китай и не опира до личности и държави. Въпросът е в неконтролируемото бързо развитие на технологиите.

Въпросът дори не стои на първо място като военни последици. А как световната икономика ще се справи с възхода на науката и конкретно на технологиите. Ако ли

потреблението на нефт, газ, изобщо на енергия изпревари необратимо развитието на алтернативните източници

очаква ни такава икономическа криза, че Втората световна война ще ни изглежда игра на хлапета в І-ви клас.
Не битка за суровини, а пълно самоизяждане между хората ше настане по най-бърз начин. Ако хората от мегаполисите тръгнат да ги напускат заради липсата на храна, транспорт, еленергия или вода - няма да има място/места по света, където да се заселят, за да си осигурят прехрана. /Впрочем, по всичко личи, че този момент - на края на нефта ще настъпи до 100 г, даже и при новооткритите свръхогромни нефтени богатства на Бразилия, Арктика и пр./ Не ни се мисли за богатите, за западния милиард, свикнали на лукс, удобства и НЕограничено КОЛИЧЕСТВО ПОТРЕБЛЕНИЕ.

Естествено, част от тези въпроси са поставяни на големите и по-малки форуми за Устойчиво развитие - но проблемът с безконтролното развитие на технологиите остава. Не открихме и при търсене в киберпространството някой да го е поставял по този начин.

Нашата позиция е: Не човекът/човечеството вече контролира и обхваща прогреса, а САМИЯТ ПРОГРЕС диктува на света своите закони. Човечеството вече е подвластно /не е станало вечен роб, разбира се, това няма как да стане нито теоретично, нито практически/ на технологическия прогрес. Този феномен е почти неовладяем, защото не е съсредоточен в отделен мозък а ла "Франкенщайн", а е в десетки и стотици милиони мозъци по света. Точно тези мозъци в момента са най-ценени и най-високоплатени в света /така с всеки миг усилват влиянието, значението, властта си/ и с пълно основание -

те дават на човечеството най-добрия живот. Осигурен от най-модерните технологии, които се самозараждат /терминът е абиогенезис/ чисто безприродно, в духа на гениалния Бил Гейтс.

Самият националистБг.ком е най-влюбеният в модерните технологии, защото само те могат да разрешат енергийните, суровинните и технологичните проблеми на хората. Но философското осмисляне на технологиите, тяхното място в света, "Какво да се прави?" с технологиите е на такова ниско ниво, че неминуемото ще се случи:

Точно космически бързото развитие на технологиите ще доведе до апокалиптичен банкрут световната икономика.

Ние сме скептици, че самовлюбеният Запад, който винаги е решавал силово проблемите /да припомним ли избитите индианци, негри, славяни, европейци от европейци??????/, ще проумее какво го очаква.

Но по принципа на диалектиката ще се случи нещо неочаквано добро - най-силно ще пострадат най-развитите икономики. И дано там просветлението дойде първо и завинаги.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Сиганету Жипу     Дата: 2009-09-03 10:25:27    
Бато - я сом специалист по сичку - чак мозуци прумивъм!

2. Потребител: Бан Ки-Мун     Дата: 2009-09-03 13:02:34    
В Женева: Светът се движи към глобална екологична катастрофа, заради необратимите промени в климата и липсата на мерки за защита на околната среда, заявил генералният секретар на ООН. Бан Ки-мун призовал за бързи дела в изготвянето на обща международна стратегия за ограничаване на вредните емисии и справяне с глобалното затопляне.
"Педалът на газта е натиснат докрай и ние летим към безднал", подчертал генералният секретар.

3. Потребител: Истината     Дата: 2009-09-04 21:55:37    
Има множество технологиии, които да заменят нефта и газта, но по всевъзможен начин се пречи на тяхното въвеждане, включително и с убийства на учени и изследователи.

КОЙ Е ИЛИЯ ВЪЛКОВ (Yull Brown)
http://www.newenergybg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=2

Стефан Маринов
От Dr. Robert W. Bass

Маринов, според мен, бе един истински гений в това, че отлично разбираше и боравеше с класическата теоретична физика в голяма дълбочина при това оставайки изключително добър експерименталист, който е изобретил, изработил и изпробвал голямо количество МНОГО сложни електромеханични и хидро-електромагнетични уреди и системи.
http://www.newenergybg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=2

Много информация има в англоезичния интернет:
http://projectcamelot.org