Прегледи: 5898 - Коментари: 7
"Адмиралът" откри МФФ "Любовта е лудост"

"Адмиралът" откри МФФ "Любовта е лудост" "Адмиралът" откри МФФ "Любовта е лудост"

Руският филм за невероятния живот и братоубийството на вицеадмирал Александър Василиевич Колчак откри официално конкурсната програма на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост".

Разбира се, официалното откриване направи с нещо като слово новоизлюпеният министър на културата барабата Вежди Рашидов. Впрочем, преди това, пред прекалено настойчивите варненски журналисти скулптурът и авер на БАТЕ Бойко оповести, че не разбира от кино, но вижда оживление и напредък в тази област. Противоречие или това ще е стилът на министъра - не разбира от някои рaботи, но бодрячески констатира положителни промени?

Награди-картини получиха след мощни аплодисменти от препълнената и с правостоящи Зала 1 на ФКЦ Георги Черкелов / от варненския художник Петьо Маринов/ и писателя - в случая сценарист Георги Мишев от Никола Манев. Кольо каза, че да даде нещо от себе си за някого е най-хубавото добро. На сцената се бяха наредили войнство български артисти, журналисти и пр. филмови хора. Иначе Илко Раев - шефът на ФКЦ и двигател № 1 на досегашните 16 и настоящия ХVІІ-ти фестивал и Директорът на събитието проф. Александър Грозев казаха каква е истинската цел на Фестивала - наслада за хората и отначало - спасяването на българското кино, а после - празник на световното кино в морската столица.

Преди събитието оркестърът на ВМФ изпълни вдъхновявящи парчета от Йохан Щраус и мили дечица балеринки поднесоха цветя на всички. Пътьом министърът на културата на Бавария от ХСС Зигфрид Шнайдер /най-вдясно на долната снимка/ оповести за поредицата от баварски - немски филми, които ще участват конкурсно и пътьом във Фестивала.

Самият филм "Адмиралът" разплака не само женската аудитория. Разказът е за военния талант на руския капитан и по-късно адмирал Александър Колчак. Започна с "американски" модел - смелият и изобретателен капитан минава с торпедния си катер смъртно рисковано през минно поле, поставено от самия него. На сантиметри от мините, но така увлича немски военен суперлайнер, който влиза в капана на минното поле и германският кораб за по-малко от минута потъва. За този и още редица смели и ефективни морски победи е произведен в контра- и вице-адмирал и назначен за командващ на Черноморския военен флот. Да припомним на младото поколение - руският военен флот има десетки стратегически морски победи и още доста прославени адмирали. Но. Идва революцията с трагичните жертви. Съдбата среща Колчак /в чудесното изпълнение на мъжествения и красавец-актьор Константин Хабенский/ с императора Николай ІІ, след падането на монархията с колебливия Керенски и разбира се - с красавицата Ана Василевна Тимирева /изиграна от страхотната като физика Елизавета Боярска/, съпруга на негов приятел и по-късно тръгнала на трагично-трудния поход на Колчак срещу революцията.

Филмът имаше едно невероятно достойнство - показваше /и за масовия руски зрител, и за свикналия на американските патриотично-ционистко-лъжливите американски ленти/ силата на Русия, нейното място в световната история. Действителното място - не по прехвален съветски, и не по днешния антируски моден маниер. Но същите, които се кланеха във филмовите списания на съветските филми /често несполучливи/ сега наред плюят руските /често по-хубави/. Но националистБг.ком има марково изказване по темата:

Най-много харесвах съветските филми, защото все нашите побеждаваха. Сега най-много харесвам американските. Защого все нашите побеждават.

Руското кино в случая - беше несравнимо по-истинско и качествено от манипулативните американски филми на подобна тема.

Очевидна слабост на филма /странно - нито един от нашите събеседници не го беше проумял, а уж бяха високоподготвени "филмови" лица/ беше липсата на философия. Тя се простираше в мистичната вяра в Бога, просто да паднещ. Но пък филмът беше направен прекрасно технически, а имаше и 2 великолепни момента. Адмирал Колчак 2 пъти отказа да бъде предател: когато Керенски го покани да работи като военен министър, но за революцията. И когато Колчак отказа на френския генерал Жанен руски войски да се командват от французи.

Вярност, а не предателство, както българските правителства след Жан и особено филмовите ни хора, които се "подложиха" меко казано - на западняците. Това българите го чувстват дълбоко-дълбоко в душата си и затова се възхитиха на руския филм "Адмиралът".

Впрочем, наскоро гениалният руски политик Владимир Путин лично откри Паметник на адмирал Колчак в Иркутск, където адмиралът-националист е бил разстрелян от командваните от комунисти-евреи свои - руските си кръвни братя.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Звездоброец     Дата: 2009-08-29 08:53:00    
Кунев,гледай "Господа офицери,спасете имрератора".Ако го нямаш,аз ще ти го пусна.

2. Потребител: Админ     Дата: 2009-09-02 19:20:04    
За първи път от месеци изтрихме 2 коментара заради вулгарни изрази. Няма да допускаме профанщини в коментарите. Не става въпрос за позиция, а за простотия.

3. Потребител: Сиганету Жипу     Дата: 2009-09-04 17:55:40    
бАТЕ ва - ти и ут кину ли назнайвъш ба? Ставъш зъ минсистър нъ културните бъркутии - къту нищу ставъш ...

4. Потребител: galina     Дата: 2009-11-24 13:56:51    
Разтърсващ филм! Невероятни актьори! Не бяхме гледали скоро толкова добър филм,по действителни исторически събития.

5. Потребител: pepi_jvan     Дата: 2010-01-14 12:24:42    
Наистина страхотен филм.Русия има много герои,които по една или друга причина са потънали в забвение,както и много такива български.Дано разумът да наделее и всеки един герой,да получи заслуженото място,независимо от времето и мястото на извършения героизъм.

6. Потребител: анонимен     Дата: 2010-04-28 16:33:20    
Трябва да бъде гледан филма "Адмиралът", от всеки един от нас. Като той показва един от етапите през, които минава едно общество. Колко руски офицери биват избити от своите братя, както и самият адмирал. За да се смени властта... много криворазбран преврат, особено жесток!!!!

7. Потребител: Снежана     Дата: 2011-06-20 22:30:37    
Приветствам този хубав,красиво поднесен ни филм.Съвременно направен в традициите на руското и малко американско кино.Боже хардесвам го.