Прегледи: 2063 - Коментари: 0
Трудовият пазар в порочен кръг

Трудовият пазар в порочен кръг

Най-ценното, първото и решаващото на света е човешкият живот.

Следва по важност качеството на общественото и личното битие. И двете области са първите зъдължения на държавното управление в обществения договор със суверена - народът. Ето обаче как започва един документ на Министерството на труда и социалната политика:

"Във връзка със зачестилите в национален мащаб от началото на годината смъртни, инвалидни и аварийни злополуки при извършване на строително-монтажни работи ръководството на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" разпореди със Заповед извършване на извънредни проверки на строителни обекти в цялата страна."

Дори този текст от документа е достатъчен, за да се разбере, че строителите и най-вече инвеститорите са я подкарали през просото. Явно е, че българските парвенюта къде със сила, къде с пари са принудили органите от строителния надзор и всички контролни служби, най-вече Националната и областните инспекции по труда да си затворят за дълго време очите за крещяши нарушения и дори престъпления в строителството. Трябваше да дойде трагедията с мъртвите строители турци във Велико Търново и няколкото смъртни случая в София, за да се накани МТСП да си размърда нашкембялите предни и задни части.

Ако трябва да бъда честен пред съвестта си, една от най за сменяне министри беше точно Емилия Масларова, не само заради високата смъртност на работните места в страната, но и зарради това безхаберие на строителния надзор по места и занижените изисквания за безопасност повсеместно в полза на олигархията и в колосален ущърб на народа. Тъжно ми стана като гледах на обща пресконференция регионалните варненски шефове на Областната инспекция по труда, на Дирекция "Регионална служба по заетостта" и на Регионалната Дирекция за социално подпомагане. /Явно навсякъде в България е имало "инструкции" да се самохвалства./ Те отчитаха успешни и свръхуспешни за Варна и областта резултати, но признаваха за увеличаване на неуспешните показатели за страната.

Във Варна безработицата през март била само 4,86 %, каза директорът на Дирекция "Регионална служба по заетостта" Пламен Начков, а се очаквало през май и особено юни да спадне < 1,9 %. Добре във Варна вървяли Проектите "Старт в кариерата" /за млади висшисти под 29 г и с успех > 4,00/, както и Проект "Оптимизъм" за преквалификация на съкратени учители. Миналата година били обучени 14 изхвърлени от образователната система хорица, но не се знаело колко са се реализирали.

Директорът на Областната инспекция по труда докладва пред чинно седналите медии за проверката в строителството. Най-великата цифра беше 1 /един/ затворен строителен обект. Спрени били и 23 работни участъка /примерно като големина бетонни плочи/ и 23 машини, най-вече скелета и хаспели. Най-фрапиращото и подлежащо на Наказателно преследване било нарушението на добричка строителна фирма, наела на работа 4 ромчета от с. Попович, Беленско, като обектът там бил хотел в Бяла. Децата били момчета - 1 на 14 и 3 по на 15 г. Самозадоволително инж. Иван Иванов заяви, че нямало нито един смъртен и инвалиден случай във варненското строителство през тази година.

НационалистБг.ком оценява високо старанието и съвестните усилия на местните социални и "трудови" служители и работници. Големият проблем е в истинското качество на труда, а оттам и на живота на българина. Западът и ционисткият заговор, които целят унищожението на държавата България и българската нация, не допускат високотехнологичен и модерен труд. Не го допускат не само да преобладава, а дори и да навлиза с минимални и бавни темпове. Един работник на Бил Гейтс работи с бяла риза и го разхлажда/топли климатик/"еър кандишън", един западен строителен работник е съоръжен с по-безопасна и доста по-производителна техника.

Диспропорциите, ниската квалификация, слабо производителният труд, травмите, химично и биологично опасните аварии, енергоемкостта, инвалидизацията, смъртността, допотопната техника и свръхостарелите средства за безопасност са същността на български трудов пазар. Не искам да се спирам подробно и на циганията при получаването на помощи - измамите, мързела, безпросветността и наглостта на мургавите ни събратя, които по заповед и по принуда на своите цигански барони смучат жалкия бюджет на работещите българи.

Като цяло картината на трудовия пазар и на социалните помощи в Републиката е плачевна, отвратителна и пагубна за икономиката и морала на народа ни. Да се върнем оттам, където започваме. Необходима е не реформа и промяна, а революция в труда и социалната политика. Иначе демографски и икономически ще се въртим в пъкъла на порочния кръг - ниска производителност/лошо качество на живот/изчезване на българската нация.

С това правителство, с този политически курс от 1989 г насам България е на уверения път да стане първата държава, умряла в средата на ХХІ век.
Потребител:


Коментар: