Прегледи: 1950 - Коментари: 0
ОТКРИВАНЕ XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

ОТКРИВАНЕ XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

Именитата пианистка Елена Башкирова и оркестър Кантус Фирмус откриват Европейския узикален фестивал Варна 2024

Програма изцяло от бисери на Моцарт ще радва меломаните на откриването на 30 март в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център в първото гостуване на Елена Башкирова в морския град.

Откриването на ХХ Европейски музикален фестивал Варна ще бъде вдъхновяваща първа среща на публиката в морския град с Елена Башкирова-Баренбойм. Именитата пианистка ще е солист на оркестър Кантус Фирмус под палката на маестро Ивайло Кринчев в концерта на 30 март в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Програмата на тази специална вечер ще бъде изключително от произведения на Моцарт. Оркестърът ще открие с популярното Дивертименто в ре мажор, а след това на сцената ще излезе и Башкирова с рядко изпълнявания /Бел.Род.Бг - според нас този прекрасен концерт е често изпълняван/ Концерт за пиано и оркестър № 13. Тя е признат познавач на Моцартовото клавирно творчество и за варненската публика ще бъде привилегия първото й докосване до интерпретаторското майсторство на звездната пианистка да бъде именно с творба на Моцарт. Музикалните специалисти отбелязват тембровото богатство, безупречния стил и изтънчената фразировка на нейната интерпретация на наследството на великия композитор.

Красивата Симфония № 36 "Линц" в изпълнение на Оркестър Кантус Фирмус ще сложи финалната точка на очаквания от ценителите концерт. Присъствието на Елена Башкирова в афиша на един фестивал е знак, че форумът е приет в кръга на събитията от най-висок музикантски клас в Европа.

Какъв е пътят към международните сцени на това значимо име в световния музикален елит? Елена е родена в Москва в уважавана руска музикална фамилия, обхващаща няколко поколения. Тя е дъщеря и достоен наследник на легендарния клавирен педагог Дмитрий Башкиров. Започва обучението си в класа на своя баща в Москва. През 1978 г. вече е в Париж, където емигрира заедно с първия си съпруг - латвийския цигулков виртуоз Гидон Кремер, с когото се изявяват като дуо. През годините работи с диригенти като Пиер Булез, Серджу Челибидаке и Майкъл Гилен. От 1992 г. се установява в Берлин с настоящия си съпруг - прочутия пианист и диригент Даниел Баренбойм.

Башкирова се представя не само като блестящ солист, тя е и утвърден корепетитор и нсамблов изпълнител. Има подчертан замах като музикален продуцент с изразен вкус към предлагането на музикални преживявания от най-висок клас. Артистичен създател и директор е на Йерусалимския международен фестивал за камерна музика, основан през 1998 г. Фестивалът се провежда всяка година през септември и е важна част от културния живот на Израел, обединявайки ярки солисти от цял свят.

От 2012 г. ежегодно през април в Берлин организира партньорски фестивал на този в Йерусалим. Заедно с участници от фестивала Башкирова гастролира на значими европейски форуми - в Люцерн, Вербие, Рейнгау, фестивала "Джордже Енеску" в Букурещ, Клавирен фестивал в Рур и "Бетовенфест" в Бон. Създадените от нея програми са документирани в ногобройни записи. Елена Башкирова партнира в рецитали и на едни от най-популярните певци на нашето време - Анна Нетребко, Олга Перетятко, Доротея Рьошман, Рене Папе, Робърт Хол.

През 2018 г. получава наградата на Клавирния фестивал в Рур и е отличена с почетна докторска степен от Университета "Бен-Гурион" в Негев. Отскоро е назначена за президент на Фондация "Феликс Менделсон-Бартолди" в Лайпциг, наследявайки диригента Курт Мазур.

ХХ Европейски музикален фестивал Варна се организира от Елит Проджектс Мениджмънт с финансовата подкрепа на фонд Култура на Община Варна и в партньорство с ММФ "Варненско лято". Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България, "Експрес гаранцион" и "Topola Skies Golf & SPA Resort", строителна фирма "Комфорт", "Солвей Соди", "Логос" - недвижими имоти, "Нира Комюникейшънс" и с медийното партньорство на Радио Варна, moreto.net, Impressio.dir.bg, artvarna.net.

Билетите за концерта, с който се открива фестивалът, са с цени от 25 до 60 лв. Могат да се купят от Билетния център и сайта на Фестивалния и конгресен център:

Със съдействието на г-жа Нина Локмаджиева
Снимка фестивален архив

ПРЕСЦЕНТЪР АРТ ВАРНА
Потребител:


Коментар: