Прегледи: 3045 - Коментари: 0
ИЗЛОЖБА на /НЕО/художника Кокимото в Дома на архитекта - Варна

ИЗЛОЖБА на /НЕО/художника Кокимото в Дома на архитекта - Варна ИЗЛОЖБА на /НЕО/художника Кокимото в Дома на архитекта - Варна

Вчера, 20 май 2023 г в Дома на Архитекта във Варна беше представена новата колекция графични творби на КАЛОЯН ИЛИЕВ - КОКИМОТО /на горната снимка/.

Ето и изказаната /не/набързо позиция на автора за изложбата:

Посредством "намесата" в графичните творби на Алфред ДЮРЕР се създава нова самобитност и визуално позициониране на произведенията на автора в настоящето - с ясното съзнание, че този акт ще предизвика /не/конвекционалните подходи на зрителя към класическия творец от една страна и съвременния от друга. Този род манипулации /или почтени инвенции/ идва от пейзажа на глобалното объркване и промяна по отношение възприемането на изобразителното изкуство днес и сега.

Масовата култира се осмива и отхвърля, но именно тя е тази, която е достъпна за всички. Груба, брутална; и честна или сладникава; лигава и травиална - тя ни служи във всяко едно свое проявление като лесно разпознаваем символ на времето, в което живеем. Именно на тази съпоставка, но и съжителство се гради проектът "ДЮРЕР срещу ДЮНЕР" - метафоричен сблъсък между двата свята /единият е излишен?/, игра на изразния език и визуалната импровизация - например, английското Кралско семейство, което вече омръзна и на англичаните, и на англосаксите!

Изложбата преминава под патронажа на КАБ -Варна в лицето на нейния Председател - арх. МАРИН ВЕЛЧЕВ. Между лицата в публиката бе и депутатът от ПП "Възраждане" - инж.Коста СТОЯНОВ, ведно с неговата съпруга, а така също и професорът по изобразителни изкуства от ВСУ "Черноризец Храбър" - Владимир ИВАНОВ.

Текст, снимки и взел интервюто от Автора:
Зам.-гл.Редактор на "RodinaBG.com" - арх. Николай НЕНОВ
Потребител:


Коментар: