Прегледи: 5820 - Коментари: 1
СТАЛИНГРАД - Крахът на Запада

СТАЛИНГРАД - Крахът на Запада

НА 19 НОЕМВРИ 1942 г започва най-историческото военно сражение не само през Втората световна война, а и изобщо през 20-ти век.

Затова вчера във Варна, в сградата на бившето Енерго на ул. "Оборище" се проведе конференция за 80-годишнината и значението на това събитие. Куратор бе проф. Нина Дюлгерова /на снимката в средата на първата маса/, като в разговорите взеха видеоучастие и историци от Русия. Присъстваха и представители на Генералното консулство на Руската федерация в морската столица.

Дмитри Белов от руска страна изнесе интересни факти за мястото на сражението в английската преса и събраните помощи, вкл от роднини на кралското семейство във възстановяването на Сталинград. Проф. Масис Хаджолян разказа за малко познати и дори пикантни факти от Техеранската конференция на Сталин/Чърчил/Рузвелт във връзка с победата на СССР в грандиозната битка.

Сергей Лазарев, историк от Орел /ще вмъкна, че последните доморасли български "историци" започнаха да лицеприятсват политкоректно, като обясняват, че украинци са били на Шипка, но всъщност там са воювали Брянският и Орловският полк, чисто руски/ разказа за бойния и житейския път на танкиста генерал-лейтенант Сергей Родин. Изборът на орловския историк не бе случаен – в съдбата на генерала се виждаше цялата история на руския военен човек, път, тръгнал от Първата световна, преминал през Революцията, два пъти изключването и три пъти приемането в КПСС по време на сталинските клевети и интриги, но в крайна сметка – военен талант и победител.

Варненският историк от ИУ Валентин Кръстев пък бе намерил интересна ниша за ролята на руската агентура в Европа и света и за успехите и провалите й. Сталин отначало не е повярвал нито на Зорге, нито на "монтираните" в Швейцария съветски разузнавачи за нападението на Хитлер, но по-късно сведенията и подхвърлените хапчета за германското разузнаване играят възлово значение за внезапността на Сталинградската епопея.

Най-осъвременено бе изказването на д-р Мила Жечева за връзката между Сталинград и днешната Специална военна операция в Украйна /няма такава държава/, сиреч в Русия.

Димитър Кунев
20 ноември 2022, Варна
Снимка: арх. Николай Ненов, зам.гл. редактор на РодинаБг.ком

ПП: От името на Редкацията на РодинаБг.ком ще допълня, че маршалите Жуков и Василевский атакуват двата фланга на армията на фелдмаршал фон Паулус, където са били унгарски и румънски войници, които са били по-слаби от немските, а и известна е неприязънта между унгарци и румънци. Освен това, прехваленият днес ленд-лиз де факто няма роля при Сталинград, защото съставлява под 5 % от общото руско въоръжение до февруари 1942 г, когато изцяло привършва битката.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Гост     Дата: 2022-11-21 11:01:27    
Прекрасна статия , да се знае и помни ,че СССР е дал по едни данни 28 милиона жертви ,а по други 40 милиона .
Само за сталинградската битка Русия дава 2 милиона жертви !!!