Прегледи: 4742 - Коментари: 0
Българи и руси почетоха Шипченския подвиг във Варна

Българи и руси почетоха Шипченския подвиг във Варна

Днес, 23 август /11 август стар стил/ 1877 година е най-тежкият ден от отбраната на Шипка.

Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция, а по- късно получават и солидно подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението на заветния връх остава критично. Именно тогава в действие влизат "камъне и дърве", "и турците тръпнат, друг път не видели в едно да се бият и живи и умрели", отвсякъде се чуват молитвите на турците, а "върхът въздухът отговори с други вик: Урррааааа".

В този ден, освен жертвоготовността на Българския опълченец, си проличават и бойните умения на русите. С цената на много усилия и братска християнска кръв, ситуацията е овладяна. А привечер, когато пристигат "с гръм" първите подкрепления, предвождани от генерал Радецки, победата вече е близо .

Българският Народ никога няма да забрави саможертвата на братята руси за нашата СВОБОДА. Няма да забрави генералите Тотлебен, Скобелев, Радецки, Столетов, Гурко и хилядите руски войни паднали за нашата свобода. Да добавим, че на Орлово гнездо са били руските Орловски и Брянски полкове, с чисто руски етнически войници.

Днес във Варна десетки русофили заедно с новите представители на Генералното консулство на Русия в града отбелязаха светлата юбилейна дата и бяха положени венци и цветя на паметника на Граф Игнатиев, големият българофил м руски дипломат, помагал на България по време на турското иго!

Текст и снимки: арх.Николай Ненов - зам.-гл. редактор на "RodinaBG.com"
Потребител:


Коментар: