Прегледи: 2094 - Коментари: 1
НА СВОЕТО ОБЩО СЪБРАНИЕ АРХИТЕКТИТЕ /почти/ се скараха за пари

НА СВОЕТО ОБЩО СЪБРАНИЕ АРХИТЕКТИТЕ  /почти/ се скараха за пари

В Хотел "Маринела", София се проведе Редовното Общо събрание на Камарата на архитектите /КАБ/ в България на 15-ти и 16-ти април

Събитието започна точно в 09,00 на 15 април. Приветствени слова произнесоха Председателят на КАБ, арх. Милков също и Зам.-министърът на МРРБ - доц.д-р арх. Стефан Аспарухов /за първи път от толкова години, В нашето министерство има министър - АРХИТЕКТ, живо чудо!Изнесе се отчет на Управителния, Контролния съвет, Комисията по дисциплинарно производство, Отчет за приходи и разходи на КАБ, приемане на Бюджет на КАБ, приемане на Изменения и допълнения в Устава на КАБ.

Основен препъни камък както винаги се оказаха... ПАРИТЕ. И то парите, които плащаме за годишните вноски ОПП /ограничена проектантска правоспособност/ и за ППП /пълна проектантска правоспособност/. Като основното предложение беше да се обвържат с минималната работна заплата, т.е. 700 лева годишна вноска, след това се гласува за 50% или за 350 лева, като и това не се прие и се отхвърли с пълно болшинство.

Щом инженерите от КИИП плащат годишна вноска от 160 лева, лекарите и зъболекарите 220 лева, адвокатите около 260 лева, ЗАЩО? Обяснихме на ръководството, че просто е невъзможно да плащаме повече от 240 лева или много колеги /особено от по-малки областни градове, да не говорим за общински/ ще си захвърлят печатите или ще се обединят около един архитект 10 -20 човека и ще работят с един печат.

Въобще не стана и на въпрос за промени в ЗУТ, както и за прословутата наредба за Достъпна среда / която е пълен нонсенс/. В педходните статии запознахме нашите любими читатели с тази нова глупост, съчинена = преведена от френската наредба за Старческите домове?????

Така че: потъваме бавно, не бойте се, има вода за всички! Цялата колегия беше поразена от ГРОТЕСКАТА във фоайетата на хотел "Маринела", жалко за труда на арх. Курокава!

Председателят на КАБ си остана, някои промени имаше в Управителния съвет.


Текст и снимки: Зам.-гл.редактор на "RodinaBG.com" арх. Николай НЕНОВ

Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Ано     Дата: 2022-04-20 12:56:52    
Типично явление за архитектите - не ме учудва.