Прегледи: 2296 - Коментари: 0
Илияна Йотова: Черно море трябва да остане свободна територия!

Илияна Йотова: Черно море трябва да остане свободна територия!

Всенародна подкрепа за предложението на вице-президента Илияна Йотова: Черно море трябва да остане свободна територия!

/Океанът свързва хората с Мир, Труд и Любов/

Капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. инж. Илия Пеев

В последните 20-30 г наш роден политик и държавник не е предлагал и не е подкрепял публично предложението "Черно море да остане свободна територия"!

От 2020 г насам стотици бяха публикациите "България и Черно море - зона на мира", но политиците и държавниците нито чуха, нито видяха предложенията на учените. Повече от 30 г българският народ чакаше това предложение, затова с възхищение и признателност към вице-президента Илияна Йотова реших да напиша тази статия с надеждата, че нейният достоен личен пример ще бъде последван от много други политици и държавници.

В своето първо интервю от 23 януари 2022 г след встъпването във втория мандат, направено в предаването на БНТ "Денят започва" с Георги Любенов, вице-президентът Илияна Йотова коментира и отношенията Русия-НАТО, като заяви своята позиция: "Само учения, никакви други ангажименти, военни части се местят от една точка в друга и от двете страни."

И още нещо задължително трябва да добавим в началото на статията, без което не може да настъпи оздравяване на българската държавност и социално-политически живот - нужно е да се очистим от политическата вирисулогия на страха, предателството и слугинското поведение, лъжите и кражбите. Вице-президентът Илияна Йотова твърдо застана срещу политиците и държавниците с имплантирани "Йес, сър!" чипове и изпрати своето послание до целия български народ: България трябва да се отърси от васалното си поведение по отношение на външната политика, по отношение на мястото на страната в Европейския съюз! Убеден съм, че няма български гражданин, милеещ за род и родина, който да не подкрепи тези две важни послания на вице-президента Илияна Йотова в началото на нейния втори мандат:

1/ Черно море трябва да остане свободна територия!
2/ България трябва да се отърси от васалното си поведение по отношение на външната политика, по отношение на мястото на страната в Европейския съюз!

Към темата за Черно море и морската политика на държавата съм привързан не само като морски офицер, български гражданин и редовен читател, а и като автор с над 300 публикации, повечето от които са на морска тематика и преподавател, който е подготвил стотици кадри с висше образование за корабплаването и морската индустрия. В началото на XXI в поставих началото на серия от десетки публикации, с които исках да изпратя моето послание до бълтгарските политици и държавници и целия свят: Черно море е зона на мира и трябва да го съхраним като мирно море!

Първата статия представих точно преди 20 г пред участниците в VII Понтийски четения "Черно море между Изтока и Запада", Варна, 10-11 май 2002. Статията беше озаглавена "Черно море като източник на въоръжени конфликти или извор на синергия в зората на третото хилядолетие". От тогава до сега тази тематика не слиза от дневния ред на моите научни изследвания.

До края на месец януари 2022 г очакваме издателство "Морски свят" във Варна да пусне от печат в книжарниците новата ми монография "На Океана с Любов, Вяра и Надежда", посветена на на обявеното от ООН на 05 декември 2017 г Десетилетие на науките за океана в интерес на устойчивото развитие /2021 г - 2030 г/ и на моето моряшко семейство и на всички моряшки семейства по света. Петте глави в книгата са подредени като Пет океански песни, първата от която е отново за Черно море:

Черно море: пъзел от въоръжени конфликти или море от възможности и синергия през третото хилядолетие? Разпознаваме ли Черноморските послания и ще се вслушаме ли в тях? /Черноморска зона за сътрудничество и благоденствие/. В книгата са публикувани и 10 рецензии от капитани на кораби и професори в морски университети в България, Гърция, Турция, Китай, Украйна, Русия, включително рецензията на Посланик Майкъл В. Христидис /Ambassador Michael B. Christides/, Генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество /ЧИС/. Без да са имали връзка помежду си при подготовката на рецензиите, всички автори без изключение защитават тезата, която вице-президентът Илияна Йотова издига на преден план: Черно море трябва да остане свободна територия! Това е така, защото наистина Океанът свързва хората с Мир, Труд и Любов!

В заключение се обръщам към политиците и държавниците от местната и централната власт – Министерски съвет, Президент и Парламент да се присъединят към всенародната подкрепа на предложението на вице-президента Илияна Йотова "Черно море трябва да остане свободна територия" и да дадат своя принос за превръщането на Република България и Черно море в Зона на мира!

Това ще бъде нашият български национален принос за достойни дела през Десетилетието на науките за океана в интерес на устойчивото развитие /2021 г - 2030 г/!
Потребител:


Коментар: