Прегледи: 2378 - Коментари: 0
ЧЕРНОМОРИЕТО загуби късометражен престижен кинофестивал

ЧЕРНОМОРИЕТО загуби късометражен престижен кинофестивал

Традиционният център на Международния фестивал за късометражно кино от Двореца в Балчик се мести в Перник.

РодинаБг.ком и националистБг.ком в никакъв случай не са черноморски локални фанатици, но самото има на Фестивала "IN THE PALACE" /т.е. "В Двореца" - става въпрос за "Двореца в Балчик"/ показва как е бил замислен. Тази културно-географска рокада говори в основате си най-вече за удара по българския туризъм от Ковид-панемията.

Като пожелаваме успех на перничани, проявяваме и надеждата, че Балчик, една от перлите на Черноморието ни, ще си възвърне домакинството на "В Двореца" в своя дворец.

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФЕСТИВАЛ ЗА КЪСОМЕТРАЖНО КИНО IN THE PALACE СЕ МЕСТИ В ПЕРНИК
19-то издание се провежда между 02 - 09 април 2022 г

Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE e посветен на късометражното кино, новите медии и дигиталните изкуства.

Фестивалът е единствен по рода си в България и е един от най-старите късофилмови форуми на Балканите. IN THE PALACE е единственият фестивал в страната, сертифициран да предлага професионални късометражни филми за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите Оскар. Фестивалът също е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards® - студентските награди Оскар.

IN THE PALACE има свой нов дом и това е Дворецът на културата в Перник. След проведени 18 издания във Велинград, Балчик, София и Варна, международният фестивал за късометражно кино ще се провежда в миньорския град. "Оглеждахме се за нещо смислено и ново, когато ни поканиха и предложиха да се преместим в Перник. Искрено се изненадахме, че си имат Дворец и ни стана интересно - какво по-хубаво от това "В ДВОРЕЦА" да се провежда отново в дворец и то именно там. Благодарим на общината, които застават зад нас и съм сигурен, че заедно ще можем да развием индустрията, а жителите и гостите на града ще имат възможността да се докоснат до най-доброто от света на късия жанр" - споделя Цанко Василев, директор на IN THE PALACE.

"Следваме нашата стратегия за развитие на културата в града. Щастливи сме, че от международния фестивал за късометражно кино приеха поканата ни да се преместят в Перник. Подобни инициативи са от стратегическо значение, все пак това е единственият фестивал в страната, който е квалифициран да изпраща професионални и студентски късометражни филми за разглеждане от Академията за наградите Оскар" - споделя Станислав Владимиров, кмет на Перник.

19-то издание на IN THE PALACE се провежда в периода 02 - 09.2022 г в Двореца на културата в гр. Перник. Програмата на фестивала включва:
•6 конкурсни програми за български и международни професионални и студентски филми в 4 поджанра - игрален, документален, анимационанен и експериментален;
•ON FOCUS програми /специално курирани тематични филмови програми/, вкл. номинирани и наградени с Оскар и Европейски филмови награди късометражни филми, ново българско късометражно кино и пр.;
•Q & A сесии - отворени панели за среща на авторите с международни и местни публика, критика и журналисти;
•FILMER FORGE - платформа за професионално развитие, насочена към филмовата индустрия. Включва интензивна серия от обучителни модули, водени от утвръдени професионалисти; Пазар на късофилмовата индустрия; международна научна конференция за изследване на жанра късометражно кино; питчинг трейнинг и сесия за представяне на филмови проекти и подпомагане производството на нови филми;
•Филмови и интердисциплинарни събития и инициативи за широката публика.

За Фестивала
Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE e единственият фестивал в страната, сертифициран да предлага професионални късометражни филми за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите Оскар: това са победителите в категориите за най-добър игрален филм и най-добър анимационен филм от международната състезателна програма, а заедно с това и победителят в категорията най-добър български филм. IN THE PALACE е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards® - студентските Оскари.

Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE се подкрепя от Национален фонд "Култура", ИА Национален филмов център, фондация "Лъчезар Цоцорков", община Перник и с медийната подкрепа на NOVA.

С помощта на г-н Ради Георгиев
Потребител:


Коментар: