Прегледи: 2205 - Коментари: 1
Русия изстреля Циркон от подводница за пръв път

Русия изстреля Циркон от подводница за пръв път

В Русия за първи път изпитаха хиперзвуковата ракета "Циркон" от атомната подводница "Северодвинск"

Докато българското правителство и респективно МО купиха САЩ-изтребители на възрастта на прадядото на днешните внедрени модели, руската военно-техническа мисъл създаде най-модерното съвременно оръжие: хиперзвуковите ракети с ядрен двигател.

Долната статия е за първия опитен изстрел на такъв тип оръжие от подводница. Нека не забравяме, че опитите на НАТО да ни направи ракетна атомна площадка ще ни превърне в една от първите цели на руските "Циркони":

Чети в ria.ru

МОСКВА, 4 окт — РИА Новости. ВМФ на Русия за пърни път проведе изпитания на хиперзвукова ракета "Циркон", изстреляна от атомна подводница.

По условна морска цел в акваторията на Баренцово море стреляха от подводницата "Северодвинск". "Полетът /.../ съответстваше на зададените параметри /.../. Изпитателната стрелба е призната за успешна" - се казва в прессъобщението на Министерството на отбраната на Русия.

"Циркон" е първата в света хиперзвукова крилата ракета, която е способна да осъществи продължителен аеродинамичен полет с маневриране в плътните слоеве на атмосферата, като използва по целия маршрут тягата на собствения си двигател. Мах скорост достига около десетократно и повече скоростта на звука /примерно: 3,65 км/сек на височина 20 км или повече от 15 хил км в час/. Мах далекобойност е хиляда километра. Тъкмо затова тези ракети се базират вси повече на атомни или други подводници, още повече, че по този начин противникът няма шанс да открие позицията на изстрелването.

С "Циркони" са въоръжени или се планира да се въоръжат фрегатите от Проект 22350, многоцелевите подводници 885М "Ясен-М", а също модернизирания кръстосвач "Адмирал Нахимов" и подводницата "Иркутск", която се модернизира до равнище 949АМ.

Обобщил: Димитър КУНЕВ - Български и Словянски
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Чочо     Дата: 2021-10-05 18:15:09    
Изстрелът е от 40 м под водата. Изобщо не може да бъде засечен.