Прегледи: 3151 - Коментари: 2
Защо да гласуваме за Възраждане:Книга за народната дипломация

Защо да гласуваме за Възраждане:Книга за народната дипломация Защо да гласуваме за Възраждане:Книга за народната дипломация

Предложиха на редакцията ни от РодинаБг.ком да пуснем долната статия за народната дипломация - т.е. за обикновените българо-руски, неофициозни приятелства и единомислия.

Когато се решихме да публикуваме текста от бившия Генерален консул на Русия във Варна, г-н Анатолий Шчелкунов, ние като българофили и русофили по спонтанен начин се сетихме за Костадин Костадинов, основателят и водачът на БЪЛГАРСКАТА партия "Възраждане". И двамата са хора, които произлизат от дълбините на народите си, не поставени от някого, а сами извоювали си почит, известност, слава. С личните си качества г-н Шчелкунов спечели сърцата на варненци, както с ума си, повече със сърцето и характера си. Що се отнася да Костадин Костадинов, варненецът родолюбец никога не се е ползвал от привилегиите на бившите комсомолци, плъзнали по всички партии, сега блюдолизци на Запада. Всъщност, малко скучно-академичният характер на статията за г-н Шчелкунов и г-н Александър Рачински е естествен, автор е учен. Но варненци, докоснали се до реалността, ще си спомят с човеколюбиво сърцебиене за трима Човеци.

Та ето затова и свързваме книгата на руския дипломат с българолюбивото велико дело на моя съгражданин Костадин:

КНИГА ПРЕДИКАТ НА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА НАРОДНАТА ДИПЛОМАЦИЯ

Капитан I ранг, професор, д.пс.н. Илия Пеев

Българската общественост подробно беше информирана за проведената на 25 и 26 юни 2021 г. в гр. София Международна конференция "Народната дипломация като фактор за развитие на диалога, разширяване на международните социално-икономически отношения, укрепване на сигурността и стабилизиране на мира на Земята".

Народната дипломация е феномен на съвременната международна политика, който играе огромна роля за развитието на националната и международната сигурност. Специфичният термин "народна демокрация" навлезе в речника на политолозите и специалистите по международните отношения сравнително отскоро, от няколко десетилетия, но народната дипломация присъства в международните отношения още от времето на Римската империя. Народната дипломация още от епохата на Древния свят е играла важна роля в световната политика, нейното влияние не отслабва и през Средните векове и във времето на "Студената война".

В наши дни функционира Международен координационен съвет "Народна дипломация за мир", целта на който е да укрепва доверието между народите и правителствата, да развива партньорството, сътрудничеството и добросъседството и укрепване мира на Земята.
Международният координационен съвет "Народната дипломация за мир" е създаден през 2018 г в съответствие с Меморандума за обединяване усилията на организациите и гражданите, работещи в сферата на народната дипломация, подписан от Руската асоциация за международно сътрудничество и Българската федерация за дружба с народите на Русия и ОНД (СНГ).
Народната дипломация представлява комплексно, многостранно явление в съвременния международен живот и включва много аспекти на отношенията между народите, в това число и културни.

На това е посветена и новата книга на почетния гражданин на Варна, доктор по философия Анатолий Викторович Щелкунов, дипломат и писател, който е известен не само на варненци като руснака, който пише книги за България. И това не е случайно. Като предвестник на Международната конференция за народната дипломация е неговата нова книга "Народната дипломация" в историята на руските неправителствени организации.

А. В. Щелкунов "Народната дипломация" в историята на руските неправителствени организации. Издателство "ДиректМедиа". Москва, Берлин. 2020

Книгата съдържа увлекателен разказ за живота и дейността на Александър Викторович Рачински /1826—1877/, с името на който е свързано създаването в Москва на Славянски благотворителен комитет, изиграл особено важна роля за освобождението на балканските народи от турско робство през XIX в.

Като руски вице-консул в град Варна, Рачински успява за кратък период от време да помогне за създаването на училище с преподаване на български език, съдейства за организирането на такива училища в друг градове и селища на консулския окръг. Огромна е неговата заслуга за превеждане на църковното богослужение във Варна на църковнославянски език.

На основата на исторически документи: служебни записки, донесения, писма, спомени и лични публикации, читателите ще могат отчетливо да си представят чертите на характера и стремежите на руския дипломат, който не е бил удостояван с високи рангове и длъжности, но със своето беззаветно служене на родината и руско-българското сътрудничество си спечели заслужен авторитет и българският народ пази добра памет за него. Фундаменталното изследване е подготвено от автора Анатолий Щелкунов с участието на Станка Димитрова /глава 1/, Илия Пеев /глава 11/ и Александър Коншин-Рачински /глава 2/, потомък на Александър Викторович, книгата включва нови страници от живота на забележителния дипломат и интелектуалец Александър Викторович Рачински, които позволяват да се възсъздаде сложната противоречива история на първата неправителствена организация в Русия, целта на която е била дейността, получила в наши дни названието "народна дипломация".

Съдържание
ПРЕДИСЛОВИЕ. Дипломацията как изкуство на възможното
ГЛАВА 1. Александър Рачински — руски консул, обичащ българите. Станка Димитрова /България/
ГЛАВА 2. При изворите. Александър Коншин-Рачински /Москва/
ГЛАВА 3. Обществено-политическа обстановка в Русия и около Русия в средата на XIX в
ГЛАВА 4. Опълченец
ГЛАВА 5. Славянският въпрос в средата на XIX в
ГЛАВА 6. "Русия се съсредоточава" — А. М. Горчаков
ГЛАВА 7. Първият руски дипломат във Варна
ГЛАВА 8. Дейността на А. В. Рачински във Вильно
ГЛАВА 9. Послушник в Ниловия манастир
ГЛАВА 10. "Светла личност, горещо обичаща своето отечество"
ГЛАВА 11. Духовната приемственост е неизчерпаема сила /континуитет в историята/
ГЛАВА 12. Континуитета в българо-руските отношения: народно-психологически и културологически аспекти. Капитан I ранг о.р. професор д.п.с. Илия Пеев

Справка:

АВТОР:
Анатолий Викторович Щелкунов — руски дипломат, доктор по философия. Роден на 14 ноември 1945 г в Петропавловск, Казахска ССР.
Завършил е Томския държавен университет "Валериан Владимирович Куйбишев" през 1969 г и Дипломатическата академия на Министерството на външните работи на СССР през 1985 г.
Владее английски, български и немски език. На дипломатическа работа е от 1985 г.
През 1985-1991 г е първи секретар, съветник в Посолството на СССР в България.
През 1991-1992 г е слушател в Курсовете за усъвършенстване на ръководни дипломатически кадри към Департамента на Дипломатическата академия на Министерството на външните работи на СССР.
През 1994-1997 г е заместник директор на Департамента кадри на МВнР на РФ.
От 31 декември 1997 г до 13 май 2002 г е извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в Туркменистан.
От 2005 г до 2009 г е Генерален консул на Русия във Варна.

Капитан I ранг, професор, д.пс.н. Илия Пеев

Обобщил: Димитър КУНЕВ - Български

Купуването и продаването на гласове /Не ли най-вече от ДПС и ГЕРБ/ е престъпление!
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Българин     Дата: 2022-07-16 19:38:51    
Гласуването за Възраждане е същото като да гласуваш за всички присъстващи в момента партии в Парламента, които са до една анти руски.
Костадинов обяви Русия за агресор, а преди това обяви САЩ за най-великата държава в Света.

2. Потребител: Стоян     Дата: 2023-01-27 18:06:14    
В постинг № 1 верен е само номерът на постинга. Всичсо останало е ФАЩ-лъжа.