Прегледи: 1925 - Коментари: 0
ИРАН избра НЕУДОБЕН за САЩ и удобен за Китай президент

ИРАН избра НЕУДОБЕН за САЩ и удобен за Китай президент

Ибрахим РАИСИ /определян не съвсем точно от Запада като "ултраконсерватор"/ според екзитполовете на 13 юни бе избран с около 70 % за нов президент на Ислямската република.

Редно е да се каже, че т.нар. "Съвет на стражите" не допусна до изборите Махмуд Ахмадинеджад, който беше по-технократски настроен от сега избрания. Но и в двата случая външната политика на Иран щеше да е непроменена: непризнаване на държавата Израел и по-тесни отношения със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, както и с все повече страни от Залива. Да дъпълним, че в Иран жените могат да показват част от косите си, което се определя за не така краен ислям.

В основата на днешната иранска политика лежи желанието за сключването или по-скоро за продължаването на ядрената сделка, от която САЩ официално се отказаха и при двамата президенти: Обама и Тръмп. За Иран тази сделка не е важна като включване на АЕЦ в енергосистемата си, а за преодоляване на санкциите, които пречат на страната да изнася нефт без посредници. Така или иначе Китай ползва и сега иранските горива, но Ислямската република се стреми да се настани свободно на европейския пазар.

Най-сериозен противник на Иран освен Израел е експремиерът на разпадащата се Великобритания Тони Блеър. Той прави всичко възможно да изолира икономически и политически Техеран, защото е ясно, че възхождащата близкоизточна държава /Бел.РодБг – наред с несигурната за НАТО Турция/ е прът в колелата на Запада. Иран все повече произвежда импортнозаменими стоки, като се почне от автомобили и се стигне до най-обикновени потребителски.

За Израел изборът на Раиси е също неприемлив. Досегашният президент Рухани не отговаряше на технологичните и военни атаки на еврейската страна. Поддържан от аятоласите, Раиси не е готов на отстъпки на Тел Авив и най-вероятно ще отговоря твърдо или съвсем твърдо на всякакви удари от Израел срещу Иран.

Във вътрешно икономически план досегашният лидер на съдебната система в страната Ебрахим Раиси смята да намали мах корупцията, където има достатъчно наблюдения и опит, а и да взаимодейства технологично все повече с Китай. Модернизацията на стопанството /Бел.РодБг: но съвсем не като квазимодернизацията у нас/ новият президент, който де факто е и с правата на изпълнителна власт, смята да постигне в сътрудничество и с Китай, и със страните от Залива, особено шиитски настроени.

Ковидът засегна не малко икономиката на Иран, но заради силната и модерна централизация, сплотеността на иранската нация и общата антизападна посока на естаблишмента преодоляването на пандемията е с по-бързи темпове, отколкото в Европа. Именно разобличението на неолибералните икономически постулати на Запада стоят в реалните успехи на иранското стопанство, особено в промишлеността.

Като се вгледаме в мозайката на геополитиката, ние от редакцията на РодинаБг.ком се убеждаваме, че Джоузеф Байдън покани Владимир Путин на среща 88 % заради възхода на Китай, но и немалък % заради нововъзхожадащия Иран.

Обобощил: Димитър КУНЕВ
Потребител:


Коментар: