Прегледи: 1925 - Коментари: 0
ВАРНА НАЙ-ПОСЛЕ си възвърна българските имена!

ВАРНА НАЙ-ПОСЛЕ си възвърна българските имена!

Връщат българските имена на всички местности край Варна!
юни 16, 2021

На горната снимка: Част от общинските съветници на Варна
На долната снимка: Откриването на паметника на цар Калоян пред Катедралата

ПОГРЕБАХМЕ ОСМАНО-ТУРСКАТА ТОПОНИМИЯ 143 Г СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ТУРСКО РОБСТВО

Общински съвет Варна гласува и прие предложението на Костадин Костадинов за връщане на слОвянобългарските имена на над 200 местности край град Варна.

Гласуването се проведе на вчерашната сесия на Общински съвет Варна, където беше прието и свалянето от зам. председателския пост на Янко Станев. Предложението на "Възраждане" подкрепиха 20 съветника, 3 бяха против, а 13 се въздържаха.

До гласуването се стигна, след като извънредната точка беше включена и приета в дневния ред на сесията. По думите на Костадин Костадинов: "Беше поправена една историческа несправедливост."

От гласуването направи впечатление фактът, че съветникът на ВМРО-БНД не взе участие и не подкрепи премахването на турските имена на местностите и съответно възстановяването на изконните им словянобългарски наименования. Дори съветниците на ДПС взеха отношение, като съвсем нормално не гласуваха "против", а "въздържал се".

Припомняме, че българските имена на местностите край Варна са заменени с турски през 1830 г, като през 2021, предложението на "Възраждане" възстановява една историческа справедливост. Предложението предизвика разгорещени дебати, като най-яростна съпротива оказаха съветниците на ГЕРБ, но в крайна сметка беше прието с убедително мнозинство.

На вчерашния Видовден "Възраждане" показа забележително присъствие и влияние в Общински съвет Варна.

Послеслов от Димитър КУНЕВ, гл.редактор на РодинаБг.ком: След 25 г ходене по мъките, след десетки заседания и сесии на Общински съвет - Варна, Българско получи своето духовно, политическо и духовно минало.
Потребител:


Коментар: