Прегледи: 3556 - Коментари: 0
НЕВИДИМАТА МОЩ на руската радиоелектронна армия

НЕВИДИМАТА МОЩ на руската радиоелектронна армия

ИСТОРИЯТА със САЩ-кръстосвача "Доналд Кук" в Черно море за пълното заглушаване на електронните системи на военния кораб от руски изтребител/и/ изобщо не е мит.

На Пентагона стана ясно, че в Русия разполагат с опасно за техните плавателни съдове, но и очевидно за всички видове войски радиоелектронно оръжие. В долната статия се разкриват някои от особеностите и възможностите на този феномен.

От: Алексей Заквасин, Елизавета Комарова
По материали на МО на Русия

Задачите на руските сили по Радиоелектронна борба /РЕБ/ са заглушаване и изключване на електронните връзки и всякакво електронно оборудване на противника.

На практика формированията на РЕБ могат да нарушават управлението на вражеските подразделения, да осигуряват противовъздушната отбрана, да възпрепятстват разузнаването на противника. Както смятат експерти, ефектът от приложение на перспективните средства на РЕБ се приближават по резултат към високоточно огнево поражение.

На снимката: Мобилна станция на ВС РФ © Министерство на отбраната на РФ

Военното ръководство на РФ разглежда потенциала на подразделенията на РЕБ като претеглен, ефективен и икономически изгоден "способ за достигане на превъзходство в информационно-телекомуникоционното пространство". Това позволява да се противодейства на практически всички средства за въздушно нападение: ракети и самолети, на високотехнологични наземни и морски платформи. Особено ценно е, че системите от РЕБ лишават неприятеля от възможност да координират действията на войсковите групировки, пояснява в комментар за RT основателят на портала Military Russia Дмитрий Корнев.

Според думите на експерти, успешната радиоелектронна борба като същност "ослепява" неприятеля. Противникът губи възможност за актуална и екстрена информация. Освен това средствата на РЕБ са способни да маскират маневрите на собствените наземни и въздушни формирования.

В разговор с RT военният експерт Юрий Лямин подчертава, че значението на средствата на РЕБ и ТВД все повече ще нараства заради широкото разпространение на БПЛА /дронове/ и други оръжия, снабдени с електронно оборудване. Началникът на войските на РЕБ генерал-лейтенант Юрий Ласточкин разказва, че информационно-телекомуникационното пространство се превръща в нова възлова област на военното противоборство.

По думите на генерал-лейтенанта практиката показа, че Русия има в момента превъзходство в "управлението на армията и употребата на този вид оръжие. В голяма степен изходът от много бойни операции ще се решават от РЕБ."

В данните на МО на РФ са показани резултати, които доказват, че в бойни условия руските РЕБ не отстъпват, а дори превъзхождат тези на НАТО, специално в Сирия това е видно. Това се вижда от американските власти. В доклада на Сметната палата на САЩ се казва, че са необходими повече средства за възпиране на електромагнитните руски оръжия за РЕБ. Там се споменава, че и Китай имат сериозни достижения в развитието на РЕБ.

Конкретно за руските РЕБ: най-новата станция "Красуха-4" е способна да открива в опасна близост ударна авиация на противника и да създава непреодолими пречки в работата на бордовата апаратура. "Красуха-4" улавя сигнала на радара на противника и го блокира. Тази станция е достатъчна да покрие 600-километров участък. "При това на действието на "Красухи"-те не влияаят нито скоростта, нито височината на въздушните обекти."

При атаките с дронове на руската база "Хмеймим" в Сирия точно РЕБ-станции след въвеждането им не допуснаха повече прониквания на чуждите БПЛА. В частност, "Стилет" е многофункционален комплекс, който подавя сигналите на летателните апарати на противника, вкл на радиовзривните устройства.

"Красуха-С4", "Стилет" и "Ступор" са далече не пълният списък на РЕБ, които се прилагат в целите на ПВО, руската военна промишленост произвежда и "Силок", "Солярис-Н", "Борисоглебск-2", "Поле-21М".

Обобщил: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски


Потребител:


Коментар: