Прегледи: 1355 - Коментари: 0
Путин и Си Цзин-Пин с нов съвместен ядрен проект

Путин и Си Цзин-Пин с нов съвместен ядрен проект

Общите проекти на Китайската народна република и Русия нарастват с всеки опит на САЩ да налагат санкции и да очернят с лъжи и манипулации двата си основни военно-икономически противника.

Огромните енергийни и всякакви ресурси на Русия и на Китай /особено редките метали, без които не може да се осъществи нито един сериозен високотехнологичен проект/ плашат 5-вековните грабители на света от Запада. САЩ и ЕС-корпорациите и банките все по-трудно намират държава в Африка, Азия и Латинска Америка, където да осъществяват изсмукването на хора, стоки и капитали и да пласират най-често второкачествената си продукция. То за целите на НАТО /чети: САЩ/ останаха да служат май само няколко източноевропейски свали-гащи сателита от рода на Българско, Чехия, прибалтийските джуджета и неадекватната психически У-крайна /на Русия/. А Българско, по заповед на трима американски сенатори, отказахме изключително изгодна икономически и енергийно сделка за строежа на АЕЦ "Козлодуй", която решаваше за 40 г напред енергийния баланс на Отечеството ни.

Китай вече изпревари САЩ по реалната стойност на БВП, да не говорим, че износът на Пекин наближава 2 пъти повече, измерено в световна валута, износа на Америка. В Русия санкциите на Запада доведоха до 90 % импортозавестване в селското стопансво, като Москва стана и най-голям износител на пшеница в света, при практическо цялото насищане на вътрашния пазар със зеленчуци /Русия вече изнася и домати в Българско/ и всички плодове, освен цитрусови и тропически. А най-страшният сън, но наяве на САЩ е все по-разширяващото се военно и високотехнологично сътрудничество на Китай и Русия.

Ето и затова става дума в долната статия:

Путин и Си Цзин-Пин на 19 май дават старта на строителството на нов атомен обект
18.05.2021

ПЕКИН/МОСКВА, 18 май — РИА Новости:

Президентът на Русия Владимир Путин и председателят на Китай Си Цзин-Пин ще приемат участие във видеовръзката в участието на церемонията на началото на строителството на съвместен ядрен проект, оповести представителят на Министерството на външните работи на КНР Хуа Чунь-Ин.

В Кремъл уточниха, че става въпрос за съоръжаването с нови ядрени енергоблокове с руски "дизайн" на Тянванската АЕЦ и АЕС "Сюй-Дапу". Тъй Китай оповести новия коз на Русия за противостоене на Зпада.

Москва и Пекин отдавна си сътрудничат в атомния отрасъл. С участието на Русия в Китай са построени 4 енергоблока на Тянванската АЕС и демонстративен ядрен реактор с бързи неутрони SEFR. Сега се осъществяват съоръжаване на още 2 блока на Тянванската АЕС и още 2 на "Сюй-Дапу.

Тянванската АЕС е от най-големите обекти на руско-китайското икономическо взаимодействие. Първият и вторият блок са пуснати в 2007 г, третият - в 2017, четвъртият - в 2020. Сега страните се готвят към пуска на още 2. Русия се зае с проектирането на т.нар. "ядрен остров" на станцията, а също доставя същественото оборудване. През юни 2019 "Росатом" и Китайската държавна корпорация на ядрената промишленост подписаха Договор за съоръжаването на АЕС "Сюй-Дапу" в провинция Ляо-Нин.

Това са системи трето-четвърто поколение на реактори ВВЕР-1200.

Обобощил: Димитър КУНЕВ - Български и Словянски
Потребител:


Коментар: